Τοπικά

Πτώση των βάσεων στα 2ο και 3ο Επιστημονικά Πεδία “βλέπουν” οι φροντιστές – Κοσμοσυρροή σε εκδήλωση στον Βόλο

Πτώση των βάσεων στα 2ο και 3ο Επιστημονικά Πεδία, λόγω των δύσκολων θεμάτων που μπήκαν στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία, στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων, αναμένεται για φέτος, όπως επισημάνθηκε σε χθεσινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος «Παπαστράτου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η εκδήλωση που ήταν ουσιαστικά ένα σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού, διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος και κεντρικός ομιλητής ήταν ο σύμβουλος σταδιοδρομίας και εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης.
Το αμφιθέατρο «Κορδάτος» πλημμύρισε από υποψήφιους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που θέλησαν να ενημερωθούν για το νέο μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο περιλαμβάνει πολλές αλλαγές σε σχέση με πέρσι, λόγω της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ και της ίδρυσης νέων ΑΕΙ, αλλά και από μαθητές της Β’ Τάξης που του χρόνου θα φοιτήσουν στη Γ’ τάξη και οι οποίοι θα διαγωνιστούν με το νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μαγνησίας κ. Κώστας Νάνος δήλωσε πως «καλούμαστε για ακόμη χρονιά να ξεδιπλώσουμε το κουβάρι του εξεταστικού συστήματος και του μηχανογραφικού δελτίου, μιας και είναι μια χρονιά με πολλές αλλαγές τόσο στη Δευτεροβάθμια, όσο και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και είδαμε πως την εκδήλωση που διοργανώσαμε, την αγκάλιασαν με μεγάλη χαρά πολλοί μαθητές και γονείς, που με ενδιαφέρον άκουσαν από τον κ. Στράτο Στρατηγάκη τις απόψεις και τις θέσεις του για τις αλλαγές στο εξεταστικό και στο μηχανογραφικό δελτίο».

Ο κ. Στρατηγάκης τόνισε πως «τα θέματα φέτος ήταν πολύ δύσκολα στη Φυσική και τη Χημεία και κλασικά δύσκολα στα Μαθηματικά. Και μπήκαν τα δύσκολα θέματα στη Φυσική και τη Χημεία για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με την υψηλή ζήτηση στην Ιατρική, όπου ουσιαστικά οι πολύ καλοί μαθητές έγραφαν πάνω από βαθμό 19 στη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία και κρινόταν η εισαγωγή τους στην Ιατρική από την επίδοση στην Έκθεση. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η Ιατρική Αθήνας είχε μέχρι τώρα 140 θέσεις και τη δήλωναν 2.500 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 1.000 έγραφαν βαθμό 19 και πάνω σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία και παιζόταν η εισαγωγή τους στην Έκθεση. Τώρα με τα δύσκολα θέματα δεν μπορούν οι 1.000 να γράψουν πάνω από 19 στα προαναφερθέντα μαθήματα και έτσι δεν παίζεται η εισαγωγή τους στην Έκθεση. Όσον αφορά στα θέματα στις ανθρωπιστικές επιστήμες, ήταν αναμενόμενα».

Ερωτηθείς για την πορεία των βάσεων είπε πως αναμένεται πτώση των βάσεων στα τμήματα των 2ου και 3ου Πεδίων, δηλαδή στις πολυτεχνικές, τις φυσικομαθητικές σχολές, τις ιατρικές και τις άλλες σχολές της Υγείας. «Στο 1ο Πεδίο θα έχουμε γενικότερα μια σταθεροποίηση από πέρυσι χωρίς να αποκλείονται κάποια μικρή άνοδο ή πτώση των βάσεων, ενώ στο 4ο Πεδίο θα πρέπει να δούμε πώς πήγαν οι επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας» ανέφερε.

Δυσκολίες στο μηχανογραφικό
Ο κ. Στρατηγάκης αναφέρθηκε και στο θέμα του μηχανογραφικού δελτίου, όπου παρατηρούνται φέτος πολλές δυσκολίες. Για παράδειγμα υπάρχουν νέα τμήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν εκ του μηδενός και ίσως να μην είναι εφικτό να λειτουργήσουν μέχρι και τον Οκτώβριο για να δεχτούν φοιτητές. Παράλληλα έχουμε και τις εκλογές που ακυρώνουν κάθε διορισμό πανεπιστημιακού. Παράλληλα υπάρχουν και τμήματα ΑΕΙ που ήταν μέχρι πρότινος ΤΕΙ ή ιδρύθηκαν εξαρχής και έχουν θολό περιεχόμενο σπουδών. Παράλληλα υπάρχουν τα πολυτεχνικά τμήματα με τις τετραετείς και τις πενταετείς σπουδές. Δεν έχει υπάρξει άλλη χρονιά με τόσες δυσκολίες στο μηχανογραφικό δελτίο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το