Τοπικά

Πτώση στις τιμές καυσίμων έως 15% και μείωση της κατανάλωσης 10% στη Μαγνησία

Μπορεί τα υγρά καύσιμα τον Αύγουστο στη Μαγνησία να έχουν σημειώσει πτώση στις τιμές από 9% έως 15% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά ο μήνας κλείνει με αρνητικό πρόσημο για τα πρατήρια. Και αυτό, γιατί η μείωση της κατανάλωσης στη Μαγνησία υπολογίζεται σε 10%, λόγω της πτώσης του τουρισμού στην περιοχή και κυρίως της μείωσης του οδικού τουρισμού.

Μειωμένες εμφανίζονται οι τιμές στα υγρά καύσιμα της Μαγνησίας τον φετινό Αύγουστο σε σχέση με τον περσινό, με την πτώση των τιμών να κυμαίνεται από 9% και να φτάνει έως το 15% περίπου, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης τιμών για την ηπειρωτική Μαγνησία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων.
Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη μείωση τιμής κατέγραψε το πετρέλαιο κίνησης, αφού στις 23 Αυγούστου φέτος η μέση λιανική τιμή ήταν στο 1,174 ευρώ ανά λίτρο, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο η τιμή κυμαινόταν στο 1,387 ευρώ ανά λίτρο (μείωση 15,3%).
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μέση λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 100 οκτανίων ήταν στο 1,656 ευρώ/λίτρο και πέρσι στις 23 Αυγούστου 1,857 ευρώ/λίτρο, μείωση 0,201 ευρώ/λίτρο ή πτώση 10,8%.

Και η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων σημείωσε μείωση της τάξης του 10,7%. Στις 23 Αυγούστου 2020 η μέση λιανική τιμή ήταν 1,449 € ανά λίτρο και στις 23 Αυγούστου 2019 1,623 € ανά λίτρο, μειωμένη κατά 0,174 €/λίτρο φέτος σε σχέση με πέρσι.
Τέλος μείωση καταγράφηκε και στο υγραέριο κίνησης, αφού από 0,814 ευρώ πέρσι στις 23 Αυγούστου, φέτος μειώθηκε κατά 0,073 ευρώ (πτώση 9%), φτάνοντας στο 0,741 ευρώ.
Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας κ. Βάσω Κοντοχρήστου ανέφερε πως οι τιμές στα καύσιμα είναι περίπου 25 λεπτά φθηνότερα σε σχέση με την έναρξη της καραντίνας.
Πάντως παρά τις μειωμένες τιμές στα υγρά καύσιμα φέτος σε σχέση με πέρσι οι καταναλώσεις σημείωσαν βουτιά. Η κ. Βάσω Κοντοχρήστου τόνισε ότι τον Ιούνιο στην ηπειρωτική Ελλάδα η πτώση κατανάλωσης ήταν 17% και στα νησιά 50%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στην Κρήτη (60%), τον Ιούλιο η πτώση ήταν 12% στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά 30% και τον Αύγουστο προβλέπεται πτώση στην κατανάλωση στην ηπειρωτική Ελλάδα 10% και στα νησιά περίπου στο 20%.

«Για τη Μαγνησία η πτώση στην κατανάλωση τον Αύγουστο υπολογίζεται σε 10% σε σχέση με πέρσι και αυτό οφείλεται στη μείωση των αφίξεων τουριστών οδικά. Φέτος κινήθηκε περισσότερο ο εγχώριος τουρισμός και ιδιαίτερα επισκέπτες από τη Θεσσαλία κινήθηκαν στο Πήλιο» επισήμανε.
Η ίδια σημείωσε ότι «από την πτώση τζίρου σε όλα τα πρατήρια κατά την περίοδο της καραντίνας, λόγω μηδαμινών οδικών διελεύσεων και μετακίνησης από την απαγόρευση κυκλοφορίας, περάσαμε στο καλοκαίρι όπου και εκεί υπήρχε μείωση κατανάλωσης».
Οι πρατηριούχοι ανησυχούν πάρα πολύ για το επόμενο χρονικό διάστημα: «Αρκετός κόσμος δεν δούλεψε φέτος στα νησιά και αναμένεται αύξηση των ανέργων, που σημαίνει αυτομάτως πρόβλημα ρευστότητας, που θα φανεί τον χειμώνα» τόνισε.
Τέλος η ίδια επισήμανε ότι «με νύχια και με δόντια κρατιούνται ανοιχτά τα πρατήρια, διότι είναι πάρα πολύ υψηλή η φορολογία. Επιμένουμε στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η υψηλότερη θέση στην Ευρώπη και 6η παγκοσμίως στον ΕΦΚ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το