Τοπικά

Πτώση έως 10,3% στις τιμές πώλησης κατοικιών στις Βόρειες Σποράδες

Αλλαγές και ανακατατάξεις στον «χάρτη» της εγχώριας αγοράς ακινήτων προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δημιουργώντας νέα δεδομένα στις τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, αλλά και φέρνοντας στο προσκήνιο τους κλάδους των logistics και του τουρισμού. Η διείσδυση της τηλεργασίας σε συνδυασμό με την κατακόρυφη άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου οδηγούν σε μια νέα κανονικότητα, η οποία αναμένεται να σχηματοποιηθεί μετά την οριστική λήξη της υγειονομικής κρίσης και την ομαλοποίηση της κατάστασης, διαμορφώνοντας ένα καινούργιο τοπίο στην ελληνική κτηματαγορά. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η θέση του ακινήτου και η σωστή ποιότητα κατασκευής αποτελούν διαχρονικές αξίες που αντέχουν περισσότερο στους κλυδωνισμούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αλλαγές που επήλθαν στις τιμές πώλησης και ενοικίασης των κατοικιών στα μεγάλα αστικά κέντρα τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας. Περιοχές όπως τα νότια προάστια της Αττικής διατήρησαν και ενίσχυσαν τη δυναμική τους, σε αντίθεση με το κέντρο της πρωτεύουσας που παρουσίασε ελαφρά στασιμότητα. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos, για τη μεταβολή των ζητούμενων τιμών σε Αττική και Θεσσαλονίκη η ελληνική αγορά ακινήτων εμφανίζεται ιδιαίτερη ανθεκτική στο σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας, καθώς κράτησε τη δυναμική και την ανταγωνιστικότητά της.

Βάσει του δείκτη τιμών του Spitogatos, από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021 στην ελληνική επικράτεια διαφαίνεται μείωση της τάξης του 0,8% στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης, ενώ στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών παρατηρείται αύξηση 3,7%.
Επί του παρόντος, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην επικράτεια έχει διαμορφωθεί στα €6,8/τ.μ. ενώ η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κλειδώνει στα €1.244,2/τ.μ. Βάσει του SPI, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης σημειώνεται στη Λέσβο (25%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης παρατηρείται στα Γρεβενά (24%). Στον αντίποδα, μεγάλη μείωση στις ζητούμενες τιμές ενοικιάσεων κατοικιών εντοπίζεται στην Ηλεία (-18,2%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση στις ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση παρατηρείται στις Σποράδες (-10,3%).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το