Τοπικά

Ψυχοεκπαιδευτικό σεμινάριο για φροντιστές ατόμων με άνοια από τον “Φάρο Σκοπέλου”

Ο σύλλογος υποστήριξης χρόνιων ασθενών «Φάρος Σκοπέλου» προτίθεται να πραγματοποιήσει ένα δωρεάν διαδικτυακό ψυχοεκπαιδευτικό σεμινάριο για φροντιστές ατόμων με άνοια.
Οι 7 θεματικές ενότητες του σεμιναρίου θα αφορούν γενικές πληροφορίες για τα είδη άνοιας, τρόπους διαχείρισης των συμπτωμάτων της (στα διάφορα στάδια της ασθένειας), πρακτικές συμβουλές, θέματα αυτο-φροντίδας των ίδιων των φροντιστών κ.τ.λ.
Εισηγήτρια των σεμιναρίων θα είναι η συντονίστρια του συλλόγου «Φάρος Σκοπέλου» κ. Μαρία Καφαντάρη, ψυχολόγος, Msc Κοινωνικής-Κλινικής Ψυχολογίας Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις παρακάτω ημερομηνίες και ώρες:

10/12, 17.30-19.30: Γενικές πληροφορίες για την άνοια. Ορισμός, είδη άνοιας, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπευτικές προσεγγίσεις.
17/12, 17.30-19.30: Μετά τη διάγνωση: Η καθημερινότητα με το άτομο που πάσχει από άνοια. Γενικές συμβουλές, επικοινωνία, δημιουργικές δραστηριότητες, επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, απώλεια αντικειμένων, προσκόλληση στον φροντιστή.
7/1, 17.30-19.30: Μετά τη διάγνωση: Διαχείριση πρακτικών ζητημάτων καθημερινής φροντίδας. Ασφάλεια στο σπίτι, προσωπική υγιεινή, χρήση τουαλέτας, ντύσιμο, διατροφή, φαρμακευτική αγωγή.
14/1, 17.30-19.30: Μετά τη διάγνωση: Διαχείριση διαταραχών συμπεριφοράς του ατόμου με άνοια. Περιπλάνηση/Φυγή, επιθετικότητα, άρνηση, παραλήρημα/ψευδαισθήσεις, διαταραχές ύπνου, διαταραχές σεξουαλικότητας, άγχος-κατάθλιψη, αδιαφορία για χόμπι/δραστηριότητες.
21/1, 17.30-19.30: Το «φορτίο» των φροντιστών. «Αρνητικές» συναισθηματικές αντιδράσεις φροντιστών, τρόποι αυτοφροντίδας και διαχείρισης του στρες.
28/2, 17.30-19.30: Νομικά και οικονομικά ζητήματα – Δομές και υπηρεσίες για την άνοια.
4/2, 17.30-19.30: Παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόληψη της άνοιας.

Η υλοποίηση των σεμιναρίων θα γίνει μέσω της πλατφόρμας Μessenger rooms και οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να διαθέτουν προφίλ στο Facebook ή να έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή του Messenger.
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την ακόλουθη φόρμα με τα στοιχεία τους, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου. Ο σύνδεσμος (link) μέσω του οποίου θα συνδεθούν στο δωμάτιο του Messenger θα σταλεί στο e-mail τους.
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο του συλλόγου «Φάρος Σκοπέλου» 24240-22341 ή στο e-mail [email protected]

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το