Τοπικά

Ψυχαγωγούνται με Η/Υ και τηλεόραση- Έρευνα μαθητών 1ου ΓΕΛ Βόλου “Θ”

ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Λιγότερο ελεύθερο χρόνο έχουν οι σημερινοί έφηβοι σε σχέση με τις παλιότερες γενιές, τον οποίο μάλιστα αξιοποιούν κυρίως μόνοι τους και όχι με παρέες, και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή μπροστά στην τηλεόραση, παραμένοντας στο σπίτι σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν οι έφηβοι της εποχής έπαιζαν στις γειτονιές, τις πλατείες και τις αλάνες.

Ουσιαστικά παιχνίδια του παρελθόντος, όπως το κουτσό ή το σχοινάκι, έχουν αντικατασταθεί πλέον από τα ψηφιακά παιχνίδια του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το θέμα αυτό ανέδειξε έρευνα μαθητών της Α’ τάξης του 1ου ΓΕΛ Βόλου στο πλαίσιο project που υλοποίησε.

Η κ. Παρασκευή Ζερζεβουλίδου, καθηγήτρια Γερμανικών του σχολείου, ήταν η υπεύθυνη του project με τίτλο «Τα παιδία παίζει…». «Το σκεφτήκαμε αυτό το θέμα, γιατί θέλαμε να δώσουμε μια εικόνα στα παιδιά ότι από τη μια δεν έχουν ελεύθερο χρόνο λόγω των σχολικών και εξωσχολικών τους υποχρεώσεων, από την άλλη θέλαμε να τονίσουμε ότι ακόμη και αυτόν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, τον αφιερώνουν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, και πόσο αυτό επηρεάζει αρνητικά τη ζωή τους, την κοινωνικοποίησή τους» είπε η καθηγήτρια.

Οι μαθητές μοίρασαν ερωτηματολόγια τόσο σε συνομηλίκους τους, όσο και σε ενήλικες, κάτω και άνω των 50 ετών, ώστε να γίνουν συγκρίσεις με τον ελεύθερο χρόνο που είχαν οι διάφορες γενιές και με ποια παιχνίδια τον αξιοποιούσαν παίζοντας.

Η μαθήτρια Ευαγγελία Μανίνη της Α’ τάξης τόνισε πως «ρωτήσαμε 24 αγόρια και 25 κορίτσια. Στο ερώτημα, αν παίζουν παιχνίδια μια άλλης εποχής το 75% απάντησε «όχι» και από τα κορίτσια το 80%. Στο ερώτημα αν ταυτίζονται με τον ήρωα του παιχνιδιού που παίζουν στον υπολογιστή, το 50% απάντησε θετικά και από τα κορίτσια το 73% αρνητικά. Επίσης ρωτήσαμε και ενήλικες, άνω και κάτω των 50 ετών. Στην εποχή τους, όταν ήταν έφηβοι είχαν ελεύθερο χρόνο καθημερινά από δύο ώρες και παραπάνω, όταν οι σημερινοί νέοι έχουν πολύ λιγότερο ελεύθερο χρόνο».

Οι ενήλικες στην εποχή τους έπαιζαν σχοινάκι τα κορίτσια, κουτσό, ποδόσφαιρο τα αγόρια.

«Ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν πως οι σημερινοί έφηβοι δεν ασχολούνται τόσο πολύ με τα ομαδικά παιχνίδια που απαιτούν χρόνο στην οργάνωση, αλλά πρέπει να βγεις από το σπίτι και να πας στην πλατεία ή άλλο δημόσιο χώρο. Γι’ αυτό και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχουν κάθε μέρα, όπως μισή ή μία ώρα, προτιμούν να κάνουν κάτι γρήγορο για να ψυχαγωγηθούν, όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, η τηλεόραση» πρόσθεσε.

Από την πλευρά η μαθήτρια της Α’ τάξης Ελένη Μακρή τόνισε πως οι σημερινοί έφηβοι έχουν μειωμένες ώρες για ελεύθερο χρόνο λόγω και των φροντιστηρίων. Σήμερα οι έφηβοι φοβούνται να βγουν έξω και η διασκέδαση είναι περισσότερο στο σπίτι. Όλοι περιμένουν το Σαββατοκύριακο για να βγουν λίγο έξω.

Στην εργασία συμμετείχαν οι εξής μαθητές: Ιωάννης Γιασλακιώτης, Νίκος Καλατζής, Γκρίντι Κοντούζη, Βασίλης Οικονόμου, Οικονόμου Ιωάννης, Τσιαμαντάνης Αλέξανδρος, Χαλέβας Ιωάννης, Γιώργος Ιωάννου, Χρήστος Κυριάκης, Γιώργος Ραχμάνης, Μαρίτα Λιάκου, Εμμανουήλ Πλουμής, Κωνσταντίνος Σταματάκης, Κλεάνθης Παπουτσής, Αλεξάνδρα Μαρούδα, Κωνσταντίνα Χατζηχαραλάμπους, Ελένη Μακρή, Ευαγγελία Μανίνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το