Πολιτισμός

Ψυχαγωγικά και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου προτείνει δυο ψυχαγωγικά και παράλληλα βιωματικά εργαστήρια για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού τα οποία λειτουργούν με επιτυχία τα τελευταία χρόνιας.

α) Το εργαστήριο λαϊκού παραμυθιού:
Και αν σου µιλώ µε παραµύθια και παραβολές είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα, και η φρίκη δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή γιατί είναι αµίλητη και προχωράει (Γιώργος Σεφέρης)

Η δράση αυτή, με τίτλο «ελληνικά παραμύθια απ’ το σεντούκι» απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Στόχος της είναι μέσα από την αφήγηση και το δημιουργικό παιχνίδι (τραγούδι και χορό) προσαρμοσμένο στις ηλικιακές ανάγκες της ομάδας των παιδιών, οι συμμετέχοντες να αποκομίσουν τα οφέλη τους.
Τα παραμύθια της προφορικής παράδοσης είναι λόγια και ιστορίες πολλών ανθρώπων και γι’ αυτό εμπεριέχουν όλη τη γνώση και σοφία του κόσμου. Αυτή η γνώση και σοφία των αναρίθμητων διηγήσεων που έπλασε ο άνθρωπος, όσο νωρίτερα μεταδίδεται στην παιδική ψυχή, τόσο περισσότερο καθορίζει τον ψυχισμό και το χαρακτήρα τους, την γλωσσική και νοητική τους ανάπτυξη, την καλλιέργεια της φαντασίας και τον εμπλουτισμό των εμπειριών τους.
Το παραπάνω εργαστήριο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου λειτουργεί για τρίτη χρονιά φέτος υπό την εποπτεία της Μάρως Αισώπου και με τη βοήθεια της αφήγησης, λογοπαίχνιδων και τραγουδιού στοχεύει να ξαναφέρει τα παιδιά κοντά στα λαϊκά παραμύθια που βρίσκονται ανυπεράσπιστα μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και του κινητού. Σημειώνεται ακόμη ότι την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν επεξεργαστεί και ετοιμαστεί από την Μ. Αισώπου μια σειρά παραμυθιών για τα παιδιά με επίκαιρο και εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

1b8d10900a2380839b8bf7b962e7b27a
β) Το εργαστήριο του Καραγκιόζη
Το εργαστήριο του Καραγκιόζη, με τίτλο «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος», περιλαμβάνει τμήματα θεάτρου σκιών και εικαστικών- κατασκευών φιγούρας. Το εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό αυτό εργαστήριο προσφέρει στα παιδιά μία ευκαιρία για δημιουργία, ψυχαγωγία και έκφραση και φέρνοντάς τα πιο κοντά στην προφορική λαϊκή μας παράδοση. Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από τη μορφή αυτή του λαϊκού μας θεάτρου, αποκτώντας γνώσεις για το θέατρο σκιών, την ιστορία και την τεχνική του. Στο εργαστήρι κατασκευών φιγούρας Καραγκιόζη κατασκευάζονται από τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, φιγούρες με διαφορετικές τεχνικές. Οι πολλές και διαφορετικές ενότητες που περιλαμβάνει το θέατρο σκιών, όπως ζωγραφική, χαρακτική, υποκριτική, μιμητική, κ.ά., το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Το θέατρο σκιών θα λειτουργεί κάθε δεύτερο Σάββατο πρωί στο μουσειακό χώρο του Λυκείου (Κοραή 79) υπό την εποπτεία του δάσκαλου καραγκιοζοπαίκτη και πρωταγωνιστή του Θεσσαλικού Θεάτρου Σκιών, Παναγιώτη Φιλιππίδη, Το εικαστικό εργαστήριο-κατασκευών φιγούρας θα λειτουργεί κάθε δεύτερο επίσης Σάββατο στα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών υπό την εποπτεία της εικαστικού-εκπαιδευτικού Κατερίνας Σαμαρά. Στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου θα παρουσιαστεί παράσταση με συντελεστές τους ίδιους τους μαθητές, όπως έγινε και τις προηγούμενες εκπαιδευτικές περιόδους τόσο στην αυλή του ΛΕΒ αλλά και εντός του μουσειακού του χώρου, όσο και στο αρχοντικό Μπορλότου στα Άνω Λεχώνια και στο θερινό σινεμά «Εξωραϊστική».
Πληροφορίες-για συμμετοχή καθημερινά: Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου: Κοραή 79, 2421033938, 2421305753, 6974101096.

dsc04760

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το