Ελλάδα

Ψήφος εμπιστοσύνης με 155 “Ναι”- Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

newego_LARGE_t_1101_54577060 (1)

Με την διαδικασία της φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης η διαδικασία που ξεκίνησε την Δευτέρα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν 155 βουλευτές.

Στις 01.10 ξεκίνησε η διαδικασία και ολοκληρώθηκε στις 01.36, για να ακολουθήσει η καταμέτρηση από τους ψηφολέκτες.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, πριν ξεκινήσει η ανάγνωση του καταλόγου με τα ονόματα των βουλευτών, ότι κατά τη διαδικασία μίλησαν συνολικά 152 άτομα, δηλαδή πάνω από το 50% του Σώματος.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν λίγα λεπτά μετά τις 01.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό να θέτει τους στόχους για την επόμενη τετραετία. Οπως είπε, «αυτή η Βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της 4ετίας παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να είναι η Βουλή και η 4ετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέφερε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «όχι», με στόχο να μην επιβληθούν νέα μέτρα, φόροι και περικοπές, αλλά θα είναι θετικό στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα.

Με πέντε «όχι» ξεκαθάρισε την στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ η Φώφη Γεννηματά, καθώς όπως είπε δεν θα αλλάξει θέση όσον αφορά τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας, την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση, αλλά και την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην απορρίπτει την κριτική χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα το εκλογικό αποτέλεσμα. «Τι πάει να πει “ο λαός μίλησε”; Ξέρετε πόσα κόμματα ο λαός τα έβγαλε πανηγυρικά …και τελικά τα έριξε στα τάρταρα;»αναρρωτήθηκε μιλώντας κατά την τελευταία ημέρα της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα επιθετικό ύφος προς την κυβέρνηση είχε η τοποθέτηση του αρχηγού του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε «ναι» και στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Τόσο απλό».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κέντρου Βασίλης Λεβέντης, από την πλευρά του, σχολίασε το γεγονός ότι αν και το κόμμα του προσέφερε στήριξη χωρίς κυβερνητικό αντάλλαγμα, από την Κουμουνδούρου δεν απαντήθηκε η σχετική επιστολή με τους εννέα όρους για την πολιτική που θα ακολουθηθεί.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το