Τοπικά

Ψηφίζουν 500-600 Αλβανοί μετανάστες στη Μαγνησία “Θ”

kalpi

Στους 500-600 ανέρχονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών «Για την Πρόοδο» οι Αλβανοί μετανάστες στο νομό Μαγνησίας που έχουν δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καθώς έχουν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα εδώ και μερικά χρόνια.

Το δικαίωμα της ψήφου στους αλλοδαπούς μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα μας, έχει περάσει από χίλια κύματα στη χώρα μας, με τη μια φορά να επιτρέπεται για πολλούς και την επόμενη φορά αυτό να αίρεται, για να επιτραπεί σε ένα μόνο ποσοστό εξ’ αυτών. Πάντως πανελλαδικά εκτιμάται ότι γύρω στους 50.000 Αλβανοί μετανάστες θα μπορούν να ψηφίσουν στις φετινές βουλευτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών «Για την Πρόοδο» κ. Ασίμ Κούκα τόνισε πως από τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει ως σύλλογος, μπορούμε να πούμε πως οι Αλβανοί μετανάστες στο νομό Μαγνησίας που  έχουν δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς έχουν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα, ίσως και να ξεπερνούν τους 500-600. Πανελλαδικά σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στον αλβανικό Τύπο που κυκλοφορεί στην Αθήνα, από τις 600.000 που είναι οι νόμιμοι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα, οι 50.000 περίπου έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι Αλβανοί μετανάστες στο Βόλο παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί ζουν και έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία και οι οποιεσδήποτε αποφάσεις τούς επηρεάζουν άμεσα.

Μάλιστα εκτίμησε ότι οι ομοεθνείς του θα προσέλθουν στη κάλπη και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα της ψήφου, επιλέγοντας τα κόμματα και τα πρόσωπα που πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση.

«Τα αιτήματα των Αλβανών μεταναστών δεν μπορεί να είναι διαφορετικά από την Ελλάδα. Αυτό που θέλουμε, είναι να βγει η δεύτερη πατρίδα μας από την κρίση, από το Μνημόνιο, και να υπάρξουν νέες δουλειές. Γιατί εδώ ζούμε με τις οικογένειές μας, εδώ τα παιδιά μας πηγαίνουν σχολείο, και εδώ επενδύουμε ξανά τα όποια χρήματα βγάζουμε και όποιες οικονομίες έχουμε» τόνισε ο κ. Κούκα και συμπλήρωσε πως η επιστροφή των μεταναστών στην Αλβανία είναι πολύ δύσκολη για διάφορους λόγους και το μέλλον τους είναι συνδεδεμένο με την πορεία της Ελλάδας.

Τέλος αναφορικά με τις εκλογές για τα συμβούλια μεταναστών στους Δήμους ο κ. Κούκα τόνισε πως υπήρξε επικοινωνία με τους Δημάρχους και φάνηκε η διάθεσή  τους να προωθήσουν στην πράξη αυτό το σημαντικό θεσμικό όργανο του Καλλικράτη που στοχεύει στην καλύτερη ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το