Οικονομία

Το «ψηφιακό διαβατήριο» για… 7,6 δισ. και 50.000 θέσεις εργασίας

Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ μέχρι και κατά 7,6 δισ. ευρώ (ή 4% σε ποσοστό) και δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας θα μπορούσε να προσφέρει μέχρι το 2021 ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εγχώρια οικονομία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σχετικής μελέτης που συντάχθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ από την Accenture, η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας της Ελλάδας μέχρι το 2021 θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ από 2,6% έως 4%, κάτι που ισοδυναμεί με άνοδο του την επόμενη τετραετία κατά 4,9 – 7,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, πρόσθετη ανάπτυξη της οικονομίας έως το 2021 δύναται να ξεκινήσει την ανάσχεση του ελληνικού brain drain και να δημιουργήσει τουλάχιστον 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Για να επιτύχει η Ελλάδα τον παραπάνω στόχο και να οδηγήσει το ΑΕΠ της χώρας στα επίπεδα των 200 δισ. ευρώ, θα πρέπει να πραγματοποιήσει ψηφιακές επενδύσεις της τάξης των 10 -12 δισ. ευρώ σε έναν ορίζοντα τετραετίας (2018-2021), ποσό το οποίο περιλαμβάνει τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Με την Ελλάδα να βρίσκεται σήμερα μεταξύ των «ψηφιακά ουραγών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταλαμβάνοντας την 26η θέση επί συνόλου 28 και να λειτουργεί στο 16,3% των ψηφιακών δυνατοτήτων της υπολειπόμενη του μέσου ευρωπαϊκού όρου που βρίσκεται στο 24,7% (με την Ιταλία στο 18,5%, την Ισπανία στο 19,7%, την Ολλανδία στο 23,3%, τη Γερμανία στο 25,9% και τη Γαλλία στο 26,7%), υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας εθνικής ψηφιακής στρατηγικής προκειμένου να μπούμε στο… κλαμπ των ψηφιακά ώριμων χωρών μέχρι το 2030.

Οι 60 δράσεις που περιλαμβάνονται στη στρατηγική αυτή δομούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες, οι οποίοι θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και θα προωθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας:

1 Υλοποίηση των Βασικών Προαπαιτουμένων. Η Ελλάδα καλείται να υλοποιήσει μια σειρά θεμελιωδών ενεργειών που αποτελούν προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της ψηφιακής της στρατηγικής και θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στις εξής ομάδες δράσεων: Την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου μοντέλου ψηφιακής διακυβέρνησης για την εποπτεία της στρατηγικής, την ταχεία ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών και ασύρματων δικτύων σε όλη την επικράτεια, ώστε να καταστεί δυνατή η ολική και αδιάλειπτη συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, τη βελτίωση του ελληνικού ψηφιακού αλφαβητισμού μέσω δράσεων στοχευμένων στην παιδεία και στη διά βίου μάθηση.

2 Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, το σύνολο των υπηρεσιών του Δημοσίου θα πρέπει να είναι διαθέσιμο μόνο ψηφιακά. Παράλληλα, η αρχή του ψηφιακού εξ ορισμού συνεπάγεται ότι οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να είναι διαθέσιμες για όλους, όχι μόνο για επιλεγμένες ομάδες πληθυσμού που είναι ψηφιακά εξοικειωμένες. Ακόμη, το κράτος πρέπει να αναβαθμίσει όλα τα κρατικά συστήματα τεχνολογίας/πληροφορικής, ενώ στόχος είναι η λειτουργία των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών όλες τις ημέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

3 Δημιουργία Εθνικών Κλαδικών Δράσεων σε τομείς ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Η δυναμική και οι ιδιομορφίες κάθε κλάδου διαφοροποιούν τόσο τις ψηφιακές ανάγκες τους όσο και την προτεραιοποίηση των επιμέρους δράσεων, γύρω από τέσσερις διακριτές περιοχές της αλυσίδας αξίας τους: τη Στρατηγική, την Παραγωγή, την Πώληση και Διαχείριση Πελατών και τις Λειτουργίες.

Οι νέες τάσεις στους κλάδους περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία διεύθυνσης ψηφιακής στρατηγικής, το Ευφυές Εργοστάσιο, τη Διασυνδεδεμένη Εφοδιαστική Αλυσίδα, τον Ψηφιακό Εργαζόμενο, την Ασφάλεια Κυβερνοχώρου, την εξατομίκευση προϊόντων και υπηρεσιών, τη διακαναλική εμπειρία του πελάτη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του φυσικού καταστήματος κ.ά.

4 Δημιουργία Ελληνικού Ψηφιακού Κόμβου με Διεθνή Παρουσία. Ο Ελληνικός Ψηφιακός Κόμβος θα απαρτίζεται από επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς της ελληνικής οικονομίας, καθώς και από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η ίδρυσή του θα στηριχτεί στην προσέλκυση σημαντικών επιχειρήσεων του τεχνολογικού κλάδου, η τεχνογνωσία των οποίων θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη αυτού και θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το