Τοπικά

Ψηφιακή εφαρμογή μέσω κινητών για προβολή της περιοχής – iArea στον Δήμο Βόλου

Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή κινητών συσκευών (iArea) για την προβολή των τοπικών φυσικών και πολιτιστικών τουριστικών πόρων της περιοχής, θα λειτουργήσει στον Δήμο Βόλου. Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής μεθαύριο Δευτέρα 18 Ιουλίου (1 μ.μ.) θα κατατεθούν προς έγκριση τόσο η μελέτη του έργου, όσο και οι όροι του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 68.138 ευρώ.

Η εφαρμογή iArea θα είναι μία ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή προβολής της περιοχής του Δήμου Βόλου των πόρων του και των τουριστικών του επιχειρήσεων για λειτουργία σε κινητά τηλέφωνα και tablets. Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να περιηγείται στον Δήμο τόσο από τον τόπο κατοικίας του, βλέποντας όλο τον χάρτη του και λαμβάνοντας ολοκληρωμένες πληροφορίες για τους πόρους και τις τουριστικές του επιχειρήσεις, όσο και σε πραγματικό χρόνο περιήγησης / ξενάγησης. Η εξ αποστάσεως εφαρμογή θα είναι στατική, ενώ η εφαρμογή που θα λειτουργεί κατά την περιήγηση θα είναι δυναμική, καθώς όπως θα περπατάει ο χρήστης θα μπορεί να παίρνει πληροφορίες για όλους τους πόρους που συναντά στον δρόμο του. Το ίδιο θα μπορεί να κάνει και στατικά από το κατάλυμά του, πηγαίνοντας σε όποιο σημείο της περιοχής ενδιαφέροντος επιθυμεί.

Βασικός στόχος της εφαρμογής είναι η ολοκληρωμένη πληροφόρηση του επισκέπτη σχετικά με σημεία ενδιαφέροντος (αρχαιολογικού, ιστορικού, θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού), περιοχές φυσικού κάλλους, αξιοθέατα, αλλά και θεματικές ή μη διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλου. Η εφαρμογή θα παρέχει πληροφορίες για τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί ο χρήστης, για τα σημεία που μπορεί να διανυκτερεύσει, για τον τρόπο μετακίνησής του στην περιοχή, για τις επιλογές που μπορεί να έχει για φαγητό ή/και διασκέδαση, κ.λπ. Θα του παρέχει, ως εκ τούτου, όλα τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν την τουριστική του εμπειρία στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, με εύκολο και πρακτικό τρόπο, έτσι ώστε να αποτελέσει τον καλύτερο πρεσβευτή της περιοχής στο μέλλον για άλλους πιθανούς επισκέπτες.

Η εφαρμογή θα παρέχει, επιπλέον, τη δυνατότητα πολυγλωσσικότητας, χωρίς περιορισμό στον αριθμό των γλωσσών που μπορεί να εξυπηρετήσει.

Το περιεχόμενο και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του συστήματος είναι:

-Αρχική οθόνη με επιλογή ζώνης του Δήμου Βόλου και δυνατότητα για αναζήτηση σημείου ενδιαφέροντος.

-Χάρτης με σημεία ενδιαφέροντος και κατάλληλα φίλτρα για την εμφάνισή τους.

-Λήψη φωτογραφίας μέσα από την εφαρμογή και σήμανσή της με γεωγραφικά στοιχεία (προϋπόθεση να είναι ενεργοποιημένο το GPS).

-Δημιουργία διαδρομής.

-Τα αγαπημένα μου: Σε αυτή την ενότητα ο χρήστης θα έχει άμεση πρόσβαση σε διαδρομές, φωτογραφίες, περιοχές, κ.λπ., που έχει σημάνει ως αγαπημένα. Επίσης σε αυτή την ενότητα θα μπορεί να δει τις διαδρομές που έχει κάνει.

-Πληροφορίες για την εφαρμογή και στοιχεία επικοινωνίας με την ομάδα τεχνικής υποστήριξης.

-Σύνδεση: Θα μπορεί να συνδεθεί στην εφαρμογή μέσω Facebook, Google+ ή λογαριασμού που θα δημιουργήσει στην ίδια την εφαρμογή. Η εγγραφή του και σύνδεση είναι απαραίτητες ώστε να μπορούν να λειτουργούν υπηρεσίες όπως «Τα αγαπημένα μου».

-Ρυθμίσεις: Θα μπορεί να επιλέξει αν επιθυμεί λειτουργία εκτός σύνδεσης, τη γλώσσα του, μέγεθος γραμματοσειράς και πώς θα ενημερώνεται όταν προσεγγίζει σημεία ενδιαφέροντος. Επίσης μέσα από αυτή την οθόνη θα μπορεί να αιτηθεί την ενημέρωση του περιεχομένου.

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει κάποια περιοχή, θα δίνονται οι ακόλουθες δυνατότητες:

-Προβολή βασικής περιγραφής για την περιοχή: Θα αποτελείται από κείμενο και φωτογραφίες. Θα υποστηρίζεται σελιδοποίηση της πληροφορίας ώστε να μπορεί να ελεγχθεί το επίπεδο λεπτομέρειας κάθε «σελίδας».

-Χάρτης με προβολή όλων των σημείων ενδιαφέροντος: Κάθε κατηγορία σημείου (π.χ. αρχαιολογικό σημείο, φύση, κ.λπ.) θα απεικονίζεται με διαφορετικό εικονίδιο ή και χρώμα.

-Επιπλέον πολυμεσικό περιεχόμενο: Ο χρήστης θα μπορεί να δει φωτογραφίες (με σχετικές λεζάντες), video και περιεχόμενο 3D (εφόσον είναι διαθέσιμο).

-Κοντινά σημεία ενδιαφέροντος: Ο χρήστης θα μπορεί να δει λίστα με σημεία όπως εστιατόρια, μέσα μεταφορών, ξενοδοχεία, δραστηριότητες, κ.λπ. Κάθε σημείο θα μπορεί να οπτικοποιηθεί και στον χάρτη, και θα φαίνεται η απόστασή του από το σημείο που βρίσκεται ο χρήστης εκείνη τη στιγμή.

-Διαδρομές: Ο χρήστης θα μπορεί να δει όλες τις διαδρομές που είναι διαθέσιμες και κάποια βασικά στοιχεία για αυτές: Πώς θα μεταβεί στην αρχή τους με αυτοκίνητο, διάρκεια, απόσταση, σύντομη περιγραφή, δυσκολία. Επίσης θα μπορεί να τις δει στον χάρτη. Προαιρετικά θα υπάρχει η δυνατότητα και για πυξίδα που θα δείχνει την κατεύθυνση προς το αρχικό σημείο κάθε διαδρομής.

Η εφαρμογή θα μπορεί να αφηγηθεί τα κείμενα που περιγράφουν τα σημεία ενδιαφέροντος με ομιλία. Ο βασικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να είναι η χρήση τεχνολογιών συνθετικής ομιλίας (text-to-speech) προκειμένου να αποφευχθούν δυσκολίες και κόστη ηχογράφησης σε περίπτωση αλλαγής του περιεχομένου. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό για τεχνικούς ή άλλους λόγους, θα πρέπει να τεκμηριωθεί από τον ανάδοχο και να προταθεί εναλλακτικός τρόπος για την παροχή ηχητικής ξενάγησης.

Τα κείμενα θα παραδοθούν σε τρεις επιπλέον ξένες γλώσσες, με μία βέβαιη την αγγλική. 

Θα εξεταστούν εβδομήντα 75 πόροι της περιοχής με 250 λέξεις περιγραφής για τον καθένα.

Η διαχείριση του περιεχομένου και των λειτουργιών της εφαρμογής θα πρέπει να γίνεται με χρήση web περιβάλλοντος ώστε να μπορεί να διεξαχθεί από οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Δεν θα πρέπει να απαιτείται η εγκατάσταση οποιουδήποτε εξειδικευμένου λογισμικού στους σταθμούς εργασίας των διαχειριστών του συστήματος, παρά μόνο ένας προσωπικός υπολογιστής (PC) με σύνδεση internet και ένας κοινός web browser.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το