Κόσμος

Ψάχνουν σε ναυάγιο 250 ετών θησαυρό με χρυσό, λάφυρα και… παλαιωμένο ρούμι

ναυάγιο

Το Lord Clive, βρετανικό τρικάταρτο πολεμικό που βύθισαν οι Ισπανοί το 1763 ανοιχτά της Ουρουγουάης, έβαλε στόχο Αργεντίνος κυνηγός θησαυρών με στόχο τα πολύτιμα μέταλλα και το φορτίο του, το οποίο περιλαμβάνει χιλιάδες λίτρα ρούμι 2,5 αιώνων.

Η ανακάλυψη του ναυαγίου έγινε το 2004 αλλά μόλις φέτος δόθηκε το πράσινο φως για την επιχείρηση, στον Ρούμπεν Κολάδο, πολύπειρο κυνηγό θησαυρών από την Αργεντινή.

Η ανέλκυση του σκάφους και κυρίως του φορτίου θα χρειαστεί γερανούς, υποθαλάσσια εκσκαφή και ένα δυναμικό της τάξης των 80 εργαζόμενων επί δύο περίπου μήνες.

Η αξία των πιθανών ευρημάτων, ωστόσο, ξεπερνά κατά πολύ το κόστος.

Οπως εκτίμησε ο Κολάδο, μόνο τα 64 μπρούτζινα κανόνια του πολεμικού αξίζουν περίπου 64 εκατ. δολάρια, ενώ εάν υπολογίσει κανείς πως κάθε χρυσό νόμισμα της εποχής έχει σήμερα αξία 5.000 – 6.000 δολαρίων και μπορεί να βρεθούν και 100.000 από αυτά, προστίθεται ακόμη μισό δισεκατομμύριο.

Αυτό ωστόσο που θα «γλεντήσουν» ίσως περισσότερο οι ερευνητές, είναι τα χιλιάδες λίτρα ρούμι που αναμένεται να εντοπιστούν. Εάν είναι σε καλή κατάσταση, όπως έχει συμβεί πολλές φορές σε άλλα ναυάγια, μία δοκιμή ενός ποτού παλαιωμένου επί 2,5 αιώνες, θα είναι σίγουρα μία εμπειρία που δεν αγοράζεται εύκολα…

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το