Τοπικά

Προβληματοκεντρική Μάθηση σε Θετικές Επιστήμες

Tο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΗΜΜΥ) συνδιοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Προβληματοκεντρική Μάθηση σε Θετικές Επιστήμες». Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Π.Ε.Κ.Ε.Σ Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Σ.Ε.Ε. Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Παναγιώτου και την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, Παράρτημα Μαγνησίας. Η εκδήλωση, που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου 2019 στο Ξενοδοχείο Ξενία Βόλου, στην οδό Πλαστήρα 1. Θα διαρκέσει από τις 11.00 έως τις 13.30 ενώ η εγγραφή θα ξεκινήσει στις 10.30.
Η προβληματοκεντρική μάθηση είναι μια προσέγγιση εκπαίδευσης στην οποία οι εκπαιδευόμενοι χτίζουν γνώση ενεργά εστιάζοντας σε συγκεκριμένες, σύνθετες προκλήσεις που συχνά έχουν σύνδεση με την πραγματική ζωή. Η προσέγγιση, η οποία έχει εφαρμογή σε ποικίλους θεματικούς τομείς, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους να συνδυάσουν γνώση από διαφορετικά αντικείμενα προς τη σύνθεση λύσεων, προσομοιώνει τον τρόπο με τον οποίο η γνώση εφαρμόζεται στην πραγματική ζωή διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά της από το ακαδημαϊκό περιβάλλον σε επαγγελματικούς ρόλους, και συμβάλλει στην οικοδόμηση, πέραν των βασικών γνώσεων, εγκάρσιων δεξιοτήτων όπως της ικανότητας διερεύνησης, της αναλυτικής σκέψης, της αξιολόγησης πληροφορίας, και της αποτελεσματικής επικοινωνίας σε διεπιστημονικές ομάδες.
Η εκδήλωση θα επικεντρωθεί τόσο στο θεωρητικό υπόβαθρο της προβληματοκεντρικής μεθόδου ανάπτυξης γνώσης όσο και στην πρακτική εφαρμογή της σε δραστηριότητες επίσημης και ανεπίσημης μάθησης. Θα παρουσιαστούν ψηφιακές υπηρεσίες που συμβάλλουν, ως συμπληρωματικά μαθησιακά εργαλεία, στη συνεργασία και την συλλογική ανάπτυξη γνώσης στα πλαίσια προβληματοκεντρικών πρακτικών. Το ακροατήριο θα συμμετέχει ενεργά σε βιωματικές δράσεις προβληματοκεντρικής μάθησης με εφαρμογή σε θετικές επιστήμες και ευρύτερες δραστηριότητες προώθησης της κριτικής σκέψης.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες προβληματοκεντρικής μάθησης που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση αναπτύσσονται στα πλαίσια του ερευνητικού σχεδίου ADLES: Active Learning Environments in Schools στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το ΤΗΜΜΥ. Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ και υλοποιείται από το 2017 έως το 2019. Επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού σχεδίου είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ κ. Ηλίας Χούστης ενώ οργανωτικά υπεύθυνη είναι το μέλος ΕΔΙΠ του ΤΗΜΜΥ κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα.

9 Μαΐου 2019 στο Ξενοδοχείο Ξενία Βόλου, στην οδό Πλαστήρα 11.00 έως τις 13.30μμ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το