Τοπικά

Δηλώνουν σε ετοιμότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών οι υπηρεσίες της Μαγνησίας

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, δηλώνουν για μια ακόμη χρονιά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Μαγνησίας. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Σποράδων, τόσο η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη όσο ο διοικητής της Πυροσβεστικής Χαρ. Πόζογλου, διαβεβαίωσαν ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόληψη αλλά και την αποτελεσματική επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς.
«Εμείς, με τα δικά μας μηχανήματα και σε συντονισμό με τις υπόλοιπες υπηρεσίες – Πυροσβεστική, Σώματα Ασφαλείας, εθελοντικές οργανώσεις και όλους τους αρμόδιους φορείς – βρισκόμαστε σε απόλυτη επιφυλακή», τόνισε ο Δωροθέα Κολυνδρίνη και πρόσθεσε ότι «αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών και της ιδιωτικής περιουσίας, καθώς και η διασφάλιση με τα καλύτερα δυνατά μέσα της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων».
Η κ. Κολυνδρίνη σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας προχώρησε στον καθαρισμό των τριγωνικών ρείθρων, στον καθαρισμό και αποψίλωση του επαρχιακού δικτύου, καθώς και σε καθαρισμούς ρεμάτων μέσα από εργολαβίες, ενώ παράλληλα έχει εξασφαλισμένα 2 εκατ. ευρώ και πρόκειται άμεσα να προβεί στην προμήθεια μηχανημάτων που αφορούν την αντιπυρική προστασία. Επίσης, έχει ζητηθεί από το Υπουργείο μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας να υπάρχουν και ειδικότητες χειριστών, δεδομένου ότι υπάρχει αντίστοιχη χρηματοδότηση για αγορά εξοπλισμού. Τέλος, η Δωροθέα Κολυνδρίνη υπογράμμισε ότι θεωρεί επιβεβλημένη την ανάγκη δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, όπως επίσης τον καθαρισμό δασικών και αγροτικών δρόμων.


«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι οργανωμένη», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο διοικητής της Πυροσβεστικής Χαράλαμπος Πόζογλου. Οχήματα και προσωπικό είναι σε ετοιμότητα, ενώ πανελλαδικά αναμένεται να προσληφθούν 1.500 άτομα, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά το έργο της Πυροσβεστικής. «Στόχος μας είναι να πάρουμε όσο γίνεται περισσότερα άτομα στο Νομό Μαγνησίας», είπε ο κ. Πόζογλου και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη συγκροτηθεί τα πεζοπόρα τμήματα που εδρεύουν στην Πυροσβεστική Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου. «Ευελπιστούμε να είναι μια καλή χρονιά διότι η Μαγνησία είναι ένας Νομός με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας. Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και φέτος ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα όπου χρειαστεί», ανέφερε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κ. Ιγγλέσης τόνισε «το βασικό όλων είναι η πρόληψη και με το σωστό συντονισμό, τη θέληση και τη διάθεση μπορούμε να τα καταφέρουμε και να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα».
Οι εκπρόσωποι του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ειδικά μνημόνια για το «Σχέδιο Ξενοκράτης», οι εκπρόσωποι των Δήμων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού, ενώ οι εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, των Δασαρχείων και των εθελοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στα καθήκοντά τους και στο τι θα πρέπει να κάνουνε σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και με τη συμμετοχή του εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κ. Ιγγλέση, εκπροσώπων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, των Δήμων, της 111 Πτέρυγας Μάχης, του Λιμενικού, της Διεύθυνσης Δασών, των Δασαρχείων Βόλου και Αλμυρού, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, των υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας, της ΔΕΔΗΕ, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Βόλου, της ΕΟΔ, της Λέσχης Εθελοντών Βόλου, της ΕΠ.ΟΜ.ΕΑ Βόλου.
Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση και ο σχεδιασμός του επιχειρησιακού πλάνου ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση πυρκαγιών, μιας και σήμερα ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το