Τοπικά

Προβλήματα στο Φυτόκο – Ρεπορτάζ της «Θ» στον οικισμό (photos)

Στον οικισμό Φυτόκου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα η «Θ» και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αγροτικού-Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Μαγνησίας Παναγιώτη Μαστροπαναγιώτη. Τα προβλήματα στον οικισμό είναι αρκετά, με τους κατοίκους να ζητούν λύση. Όπως επισημάνθηκε, υπάρχει επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επίλυσή τους.
Στον οικισμό Φυτόκου ανήκουν και οι συνοικισμοί Κλήμα, Άγιος Ταξιάρχης, Λουμπάρδα, Γκιώνης, Ελαιοτριβείο. Σήμερα στον οικισμό κατοικούν περίπου 280 άτομα, ενώ με τους γύρω συνοικισμούς φτάνουν περίπου τα 1.000.

Π. Μαστροπαναγιώτης

Σύμφωνα με τον κ. Μαστροπαναγιώτη, το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε χρόνιο, το αντιμετωπίζουν οι σχεδόν 15 οικογένειες του Αγίου Ταξιάρχη. Ο δρόμος που οδηγεί εκεί, περίπου ενός χιλιομέτρου, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, με λακκούβες και καθιζήσεις, κατάσταση που επιδεινώθηκε από τις βροχές του χειμώνα. «Έγινε μία παρέμβαση πρόπερσι τον Οκτώβριο και έχουμε την υπόσχεση της αρμόδιας υπηρεσίας, ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πέσει τσιμέντο σε 200 μέτρα του δρόμου και κάπως θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση», ανέφερε.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε πως ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, είναι αυτό με την υδροδότηση των σπιτιών βόρεια του Κλήματος. «Τα σπίτια αυτά δεν έχουν νερό. Έγιναν κάποιες ενέργειες και μας υποσχέθηκαν, πως άμεσα θα λυθεί». Ο οικισμός δεν διαθέτει μία πλατεία, ώστε να μπορούν να παίζουν ξένοιαστα τα μικρά παιδιά, αλλά να έχουν κι έναν χώρο οι ηλικιωμένοι. «Το Φυτόκο είναι χαρακτηρισμένος οικισμός από το 1972 και δεν προβλέφθηκε να γίνει μία πλατεία. Υπάρχουν σημεία, που μπορεί να καταστεί αυτό δυνατό, ώστε τα παιδάκια να νιώθουν ασφαλή και να μην αναγκάζονται να παίζουν στον δρόμο, στο άνοιγμα του δρόμου, δίπλα από τον ιερό ναό Παναγίας Φυτόκου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έτσι θα μπορούν και οι ηλικιωμένοι να έχουν έναν χώρο συγκέντρωσης», σημείωσε.

Το σημείο που πρέπει να κατασκευαστεί τοιχίο

Ο πρόεδρος του Αγροτικού-Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στις αντιπυρικές ζώνες: «Ως Σύλλογος κάναμε ένα έγγραφο στην Πολιτική Προστασία, ώστε οι δρόμοι που προβλέπονται για αντιπυρικές ζώνες, να καθαριστούν και αν χρειαστεί, να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή. Υπάρχει ένας δρόμος κάτω από την Παναγία Φυτόκου, ο οποίος καθαριζόταν πότε από τον Σύλλογο και πότε από τις υπηρεσίες. Πλέον δεν μπορούμε να επέμβουμε. Είναι χαρακτηρισμένο ρέμα. Όμως πρέπει να είναι καθαρό και προσβάσιμο σε περίπτωση πυρκαγιάς».
Στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, σε κάποια σημεία, ο δρόμος έχει «καθίσει», όπως και φρεάτια, κάτι που είναι επικίνδυνο, ιδίως για τους δικυκλιστές.
Μέσα στον οικισμό υπάρχει ένα σημείο, 10 μέτρα περίπου, που πρέπει να κατασκευαστεί τοιχίο, διότι πέφτουν χώματα και φερτές ύλες στον δρόμο. Όπως επιδιόρθωση πρέπει να γίνει σε ένα τοιχίο, στην εκκλησία της Παναγίας Φυτόκου, το οποίο είναι έτοιμο να πέσει.

Φορτηγά «ξεφορτώνουν» ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς

Ο κ. Αντώνης Ματζέρας, κάτοικος της περιοχής και μέλος του Συλλόγου, σημείωσε πως πρέπει να γίνεται καλύτερη συντήρηση των αγροτικών δρόμων: «Ο κεντρικός αγροτικός δρόμος είναι απροσπέλαστος και σε περίπτωση πυρκαγιάς ούτε πυροσβεστικό όχημα δεν θα μπορέσει να τον διασχίσει». Από την άλλη επειδή το Φυτόκο είναι απόμερο και αραιοκατοικημένο, είναι πολύ εύκολο κάποιοι να πετάνε μπάζα, όπου βρουν. «Έρχονται φορτηγά με μπάζα και τα πετάνε, όπου βρουν. Μέχρι και δίπλα από παγκάκια. Πάλι καλά που είναι άμεση η ανταπόκριση της αρμόδιας υπηρεσίας για την απομάκρυνσή τους», σημείωσε ο κ. Μαστροπαναγιώτης.

Ο δρόμος έξω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα «κάθισε»

Πολλοί είναι κι αυτοί, που παρατάνε τα σκυλιά σε απόμερα σημεία του οικισμού. «Τα αδέσποτα είναι πάρα πολλά. Οι κάτοικοι τα φροντίζουν, αλλά κάποια είναι άγρια και επιτίθενται. Ο δρόμος που περνά από το Φυτόκο, προσφέρεται για τους περιπατητές, όμως αρκετοί έχουν δεχτεί επιθέσεις από σκυλιά. Πολλά είναι και τα ατυχήματα, μετά από επιθέσεις σκυλιών σε δίκυκλα», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το