Τοπικά

Πρώτος διαγωνισμός famelab στον Βόλο – Επιστημονική επικοινωνία για φοιτητές και επαγγελματίες

Σε τρία λεπτά έπρεπε να παρουσιάσουν με σαφήνεια ένα επιστημονικό θέμα και να το μεταδώσουν στο κοινό με τρόπο διασκεδαστικό, αλλά και κατανοητό. Φοιτητές, νέοι και επαγγελματίες συμμετείχαν χθες στον διαγωνισμό επιστημονικής επικοινωνίας ή διαφορετικά famelab, όπως είναι διεθνώς διαδεδομένος, που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο.
Ήταν η πρώτη φορά που διεξήχθη τέτοιος διαγωνισμός στον Βόλο και το ενδιαφέρον ήταν έντονο, καθώς μπορούσαν να τον παρακολουθήσουν όλοι οι συμπολίτες. Μάλιστα για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό που συνδιοργανώθηκε από το Βρετανικό Ινστιτούτο και τελούσε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να είναι ηλικίας άνω των 18 ετών.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θεόδωρος Καρακασίδης τόνισε πως «στόχος του διαγωνισμού είναι να παρουσιαστεί με τρόπο διασκεδαστικό αλλά παράλληλα και εκλαϊκευμένο ένα επιστημονικό θέμα στο κοινό. Οι υποψήφιοι συμμετείχαν στον προκριματικό διαγωνισμό που πρώτη φορά έγινε στον Βόλο, και δύο πέρασαν για τον τελικό που θα γίνει στην Αθήνα, ενώ ο νικητής εκεί θα ταξιδέψει στην Αγγλία για τον μεγάλο τελικό».

Ο κ. Καρακασίδης πρόσθεσε πως «οι φοιτητές και οι άλλοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, προετοιμάστηκαν για να παρουσιάσουν το επιστημονικό θέμα και αυτή η εξάσκηση τους ωφέλησε, αφού έμαθαν πώς να εξηγούν τέτοια θέματα με τρόπο εκλαϊκευμένο, διασκεδαστικό και προσιτό στο κοινό».
Την κριτική επιτροπή την αποτελούσαν οι πανεπιστημιακοί κ.κ. Ζουμπουλάκης, Ζαχείλας και Καρακασίδης.
Σημειώνεται πως το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πριν δύο χρόνια είχε σημειώσει επιτυχία στον διαγωνισμό famelab με δύο φοιτήτριες εκ των οποίων η μία πέρασε στον τελικό της Αθήνας και συμμετείχε κανονικά, ενώ η δεύτερη ήταν επιλαχούσα.
Ο διαγωνισμός FameLab 2020, που διοργανώνεται στην Ελλάδα από το British Council τα τελευταία 13 χρόνια, έχει αναδείξει και έχει προσφέρει ευκαιρίες εξέλιξης σε δεκάδες νέους και ταλαντούχους επιστήμονες.

Το FameLab δημιουργήθηκε το 2005 από το Cheltenham Science Festival σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από τους Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Βρετανία ο διαγωνισμός σε συνεργασία με το British Council άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αλλαγή σκυτάλης στον Δήμο Αλμυρού – Ορκίζεται σήμερα ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης

Σήμερα Κυριακή 17 Δεκεμβρίου (6μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου, των μελών του…

17 Δεκεμβρίου 2023

Τον… μόνιμο πρωταθλητή ΠΑΟΚ Β’ εκτός έδρας κοντράρει ο Βόλος 2004

Εξαιρετικά δύσκολο έργο έχει σήμερα ο Α.Σ. Βόλος 2004 για την 9η ημέρα της Α’…

17 Δεκεμβρίου 2023

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ: Μήπως να πάρουμε τα βουνά (μας πίσω);

της Αντιγόνης Σδρόλια Ο βουνός είναι αρχαία λέξη. Σε κάποια χωριά ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται…

17 Δεκεμβρίου 2023

Η χαρά είναι απόφαση

Της Χαράς Ζήκα χημικού, MSc, δρ Φαρμακευτικής Όλοι θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, αλλά…

17 Δεκεμβρίου 2023

Αλόννησος: Ταξιδεύοντας με έναν «Κύκνο»

της Λιλής Χ. Τσουρνάβα - Κουτσορίζωφ* Έφτανε καμαρωτό στη μέση του μικρού κολπίσκου. Οι βάρκες…

17 Δεκεμβρίου 2023

Η τεκνοθεσία δεν είναι ζήτημα «lifestyle»

του Γ. Καπουρνιώτη «Το κορυφαίο όλων των κακών, ασθένεια βαριά και αθεράπευτη, πανώλη χειρότερη όλων»,…

17 Δεκεμβρίου 2023