Άρθρα

Η χαρά είναι απόφαση

Της Χαράς Ζήκα
χημικού, MSc, δρ Φαρμακευτικής

Όλοι θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, αλλά πολλές φορές νιώθουμε άδειοι και ανεπαρκείς, νιώθουμε απογοητευμένοι από τη ζωή, από τους άλλους, ακόμη και από μας τους ίδιους. Άλλες φορές είναι σαν να έχουμε μέσα μας ένα απύθμενο κενό ή σαν να κουβαλάμε ένα βαρύ φορτίο. Κάποιοι καταφεύγουν στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και άλλοι στο αλκοόλ ή σε ψυχοτρόπες ουσίες, ώστε να ανακουφιστούν από την πραγματικότητα, την οποία δεν αντέχουν. Μερικοί αγκιστρώνονται σε τοξικές συναισθηματικές σχέσεις, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο τη μιζέρια και τη δυστυχία τους.
Όταν γεννιόμαστε, το DNA μάς κάνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό αισιόδοξους ή απαισιόδοξους, χαρούμενους ή θλιμμένους. Το υπόλοιπο ποσοστό εξαρτάται από εξωτερικά γεγονότα, από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε, από τις πεποιθήσεις και τις πράξεις μας, από σκέψεις και συναισθήματα που πυροδοτούν την έκκριση νευροδιαβιβαστών που μεταφέρουν συγκεκριμένα μηνύματα στον οργανισμό, ο οποίος ανταποκρίνεται ανάλογα.

Όλοι κάτι ζητάμε για να νιώσουμε πλήρεις και ευτυχισμένοι. Άλλος επιθυμεί οικογένεια, άλλος πλούτο, άλλος καριέρα, άλλος διασημότητα, άλλος ταξίδια ή περιπέτειες. Κάποιοι πιστεύουν πως ένα λαχείο θα έλυνε όλα τους τα προβλήματα και θα έμπαιναν σε κατάσταση νιρβάνα. Ωστόσο, σχετικές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι και το λαχείο να κερδίσει κανείς, μόλις γίνει δεδομένο ή ρουτίνα, η χαρά ξεχνιέται και αναζητά κανείς πάλι κάτι δυνατό και όμορφο που θα τον ξεσηκώνει.

Καθώς διαβάζεις αυτές τις γραμμές, καταλαβαίνεις πως κι εσύ εξαρτάς τη χαρά σου από ένα εξωτερικό συμβάν, από την τύχη, από κάποιον θεό, από ένα άλλο άτομο κι όχι από σένα, γι’ αυτό η χαρά θα είναι πάντα άπιαστη. Ο μόνος δρόμος για να είσαι χαρούμενος και γαλήνιος είναι αυτός που χάραξαν οι στωικοί φιλόσοφοι. Υποστήριζαν ότι θα πρέπει να θυμίζουμε στον εαυτό μας κάθε μέρα τι είναι στον έλεγχό μας και τι όχι. Αν κάτι δεν μπορείς να το αλλάξεις, μην ασχολείσαι περισσότερο. Για παράδειγμα, η γη περιστρέφεται και περιστρεφόμαστε κι εμείς μαζί της. Βρέχει και θα πρέπει να πάρεις ομπρέλα, δεν γίνεται να σταματήσεις τη βροχή ή την περιστροφή της γης. Ό,τι και να κάνεις, κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα αλλάξεις.
Ωστόσο, για άλλα θέματα που βρίσκονται στον έλεγχό σου, έχεις τη δυνατότητα των επιλογών, που είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου! Δηλαδή, μπορείς να εστιάζεις στην αναπνοή σου και να μετράς τον χρόνο που εισπνέεις και εκπνέεις. Μπορείς να εστιάζεις την προσοχή σου στο μάσημα της τροφής, στον τρόπο που βουρτσίζεις τα δόντια ή στα βήματα που κάνεις. Αυτές οι ενέργειες σε απελευθερώνουν από το άγχος. Σταμάτα να βλέπεις τις σκέψεις σου σαν αληθινές. Είναι διανοητικά κατασκευάσματα, είναι γεγονότα που συμβαίνουν στο μυαλό, τα οποία μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από την πραγματικότητα.
Μην περπατάς κοιμώμενος στη ζωή! Μη χάνεσαι στο νοητικό ταξίδι. Ζήσε και απόλαυσε με χαρά τη ζωή!!!

Share
Ετικέτες: Χαρά Ζήκα

Πρόσφατα άρθρα

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ: Μήπως να πάρουμε τα βουνά (μας πίσω);

της Αντιγόνης Σδρόλια Ο βουνός είναι αρχαία λέξη. Σε κάποια χωριά ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται…

17 Δεκεμβρίου 2023

Αλόννησος: Ταξιδεύοντας με έναν «Κύκνο»

της Λιλής Χ. Τσουρνάβα - Κουτσορίζωφ* Έφτανε καμαρωτό στη μέση του μικρού κολπίσκου. Οι βάρκες…

17 Δεκεμβρίου 2023

Η τεκνοθεσία δεν είναι ζήτημα «lifestyle»

του Γ. Καπουρνιώτη «Το κορυφαίο όλων των κακών, ασθένεια βαριά και αθεράπευτη, πανώλη χειρότερη όλων»,…

17 Δεκεμβρίου 2023

Με στόχο την τρίτη σερί νίκη φιλοξενεί τον Πιερικό/Αρχέλαο ο Γ.Σ. Αλμυρού

Έκανε αυτό που έπρεπε την περασμένη Κυριακή ο Γυμναστικός Σύλλογος Αλμυρού κερδίζοντας με 78-58 τον…

17 Δεκεμβρίου 2023

«Σε ποιον ανήκεις, Ελλάδα μου; Στον Εαυτό σου, στην Ιστορία σου, Στον χορό της Φιλοσοφίας»

Της Ράνιας Γάτου, ποιήτριας, δοκιμιογράφου, εικαστικού Στο σταυροδρόμι της ιστορίας, η Ελλάς όρθια στέκει, μακριά…

17 Δεκεμβρίου 2023

Χριστούγεννα με τον Παπαδιαμάντη: μια de profundis εξομολόγηση

«Ο ουρανός έβρεχε διαρκώς λεπτόν νερόχιονον, ο γραίος αδιάκοπος εφύσα και ήτο ψύχος και χειμών…

17 Δεκεμβρίου 2023