Η υψηλή ποιότητα, αλλά και η απορρόφηση των αυξήσεων που έχουν κάνει οι τοπικές επιχειρήσεις επιπλοποιών – ξυλουργών της Μαγνησίας, έχουν συντελέσει ώστε οι καταναλωτές να στραφούν σε αυτές.
Μιλώντας στη «Θ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιπλοποιών – Ξυλουργών Μαγνησίας Γιάννης Στρουμπόλιας, αναφέρθηκε στη μείωση του δυναμικού του κλάδου με την πάροδο των χρόνων, αλλά και στα «χτυπήματα» που έχουν δεχθεί οι επαγγελματίες, όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης, αλλά και την περίοδο της πανδημίας.
Όπως είπε «πλέον ο Σύλλογος αριθμεί περί στα 60 μέλη, όταν πριν από 25 χρόνια υπήρχαν περίπου 400 επαγγελματίες – επιχειρήσεις. Υπήρξαν συνάδελφοι που δεν άντεξαν κι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους την περίοδο της κρίσης. Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθούμε να ενημερώνουμε τα μέλη μας και μέσω της σελίδας μας στο facebook και με ανακοινώσεις».
Ο κ. Στρουμπόλιας, συνέχισε επισημαίνοντας ότι «αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2007 – 2008 εκδόθηκαν 250 -260 οικοδομικές άδειες και μέσα στην κρίση 19, εκ των οποίων οι 12 αναπαλαιώσεις, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολα ήταν για τους συναδέλφους όλα αυτά τα χρόνια και οφείλουμε να τους συγχαρούμε που έχουν καταφέρει να παραμείνουν όρθιοι. Στερούμαστε από τον εαυτό μας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που απασχολούν 15 – 20 άτομα κι επέλεξαν να παραμείνουν εδώ στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης και να μην φύγουν στο εξωτερικό. Αυτοί οι συνάδελφοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων».
Σύμφωνα με τον ίδιο το 90% περίπου των επιχειρήσεων είναι οικογενειακές επιχειρήσεις κι ένα 10% που δεν είναι οικογενειακές, απλά αποφάσισαν οι επαγγελματίες αυτοί να ασχοληθούν με αυτόν τον κλάδο. Ο ίδιος δουλεύει και συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του. Και οι δύο καθημερινά στη δουλειά, προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην και να βιοποριστούν.
Ιστορία
Το έπιπλο στον Βόλο και ειδικά το χειροποίητο έπιπλο, σύμφωνα με τον πρόεδρο, έχει ιστορία. «Είχαμε μια κάμψη μέσα στο 2021, ωστόσο, τώρα ξανάρχισε κι έχουμε μια άνοδο» δήλωσε. «Όχι την άνοδο εποχών 2004 και 2005, αλλά υπάρχει κινητικότητα. Ο κόσμος ξαναγυρνάει στα τοπικά μαγαζιά και στις τοπικές επιχειρήσεις. Βλέπουμε μια μεταστροφή του κόσμου τα τελευταία χρόνια κι αυτό μας χαροποιεί».
Βέβαια σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή την άνοδο συντελεί και το γεγονός ότι οι τοπικές επιχειρήσεις επιπλοποιών – ξυλουργών έχουν ανεβάσει την ποιότητα και ταυτόχρονα έχουν απορροφήσει σχεδόν όλες τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, υλικά κ.ά.
«Υπάρχουν υλικά και είδη ξυλείας που έχουν αυξηθεί κατά 100%. Οι συνάδελφοι δουλεύουμε όλα τα υλικά και το κάθε μαγαζί συνεργάζεται με εταιρείες, προσφέροντας στον καταναλωτή πιστοποιημένα υλικά» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «όταν ο καταναλωτής «την έχει πατήσει» από αγορές που έχει κάνει, πλέον προτιμά να πληρώσει κάτι παραπάνω και να έχει έπιπλα για μια ζωή. Δουλεύουμε τα πάντα κι έχουμε μεγάλη γκάμα στον Βόλο, κουφώματα, πόρτες, έπιπλα μπάνιου, παιδικά, κιόσκια, έπιπλα παραδοσιακά και μοντέρνα και όλη την ποικιλία. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι εποχές και οι ανάγκες αλλάζουν και γι’ αυτό κι εμείς θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι, επισκεπτόμαστε εκθέσεις, πηγαίνουμε σε συνέδρια, ενημερωνόμαστε για τις νέες τάσεις και προμηθευόμαστε καινούργια μηχανήματα με προσοχή πάντα στα υλικά και στην ποιότητα», σημείωσε.
Φορολογία
Ο κ. Στρουμπόλιας, χαρακτήρισε «μαύρα» χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, που επηρέασε και τον κλάδο των επιπλοποιών – ξυλουργών και μετά όπως είπε «ήρθε και ο κορωνοϊός να μας ισοπεδώσει. Τα έξοδα είναι πολλά. Η φορολογία πολύ υψηλή και τώρα με την ενεργειακή κρίση, προσπαθούμε να επιβιώσουμε όσο μπορούμε. Τα μηχανήματα που λειτουργούμε καταναλώνουν κιλοβατώρες. Στο ρεύμα είδαμε διπλάσιες τιμές, υπάρχει αύξηση στην τιμή του ξύλου, στο σίδερο και μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, προσπαθούμε να απορροφήσουμε όσες αυξήσεις μπορούμε. Το κέρδος έχει χαθεί εδώ και πολλά χρόνια. Δουλεύουμε πλέον για το μεροκάματο».