Τοπικά

«Όποιος γνωρίζει το γραμματόσημο, ξέρει την πολιτική και οικονομική κατάσταση»

«Όποιος γνωρίζει το γραμματόσημο, γνωρίζει την πολιτική και την οικονομική κατάσταση της χώρας» δηλώνει ο πρόεδρος της Φιλοτελικής Ένωσης Βόλου Δημήτρης Σκοτίδης, μιας ένωσης που τα μέλη της διατηρούν ακόμη το ενδιαφέρον τους για την αγαπημένη τους ασχολία. Όπως τονίζει, όποιος γνωρίζει το γραμματόσημα, ξέρει τι συνέβη σε μια συγκεκριμένη ιστορική εποχή στην Ελλάδα και γιατί βγήκε μια συγκεκριμένη σειρά. Πλέον οι περιοχές στη χώρα που διατηρούν ακόμη φιλοτελικές ενώσεις είναι λίγες.
Μία από αυτές είναι και η Ένωση του Βόλου όπου τα μέλη της, κάθε ηλικίας, συναντώνται για ανταλλαγή γραμματοσήμων και πρωτίστως για ανταλλαγή γνώσεων. Αριθμεί 30 ενεργά μέλη. Οι περισσότεροι είναι Βολιώτες και αποτελούν παλιά μέλη που ήταν στην Ένωση για πολλές δεκαετίες. Υπάρχουν βέβαια και μέλη νέα σε ηλικία με τους περισσότερους να προέρχονται από φιλοτελική οικογένεια. Συναντιούνται κάθε Κυριακή πρωί 10-1 και Τετάρτη απόγευμα 6 – 9.
Ο κ. Σκοτίδης, συνταξιούχος πλέον ηλεκτρολόγος μηχανικός, διατελεί πρόεδρός της τα τελευταία 10 χρόνια.
Κάποια από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Από τη Φιλοτελική Ένωση έχουν περάσει και φοιτητές, όπως μία κοπέλα από τη Θεσσαλονίκη που της άρεσε το αντικείμενο και πλέον βρίσκεται στη διοίκηση της Φιλοτελικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. «Τα μέλη της Ένωσης βρίσκονται πάντα στο πλευρό κάποιου που θέλει να ξεκινήσει τον φιλοτελισμό ή να μάθει για την ιστορία των γραμματοσήμων που έχει στη συλλογή του» σημείωσε ο κ. Σκοτίδης και πρόσθεσε. «Κάνουμε το χόμπι μας. Όπως μαζεύονται κάποιοι για να παίξουν σκάκι. Ο καθένας κοιτάζει τι ελλείψεις έχει στη συλλογή του, γίνονται ανταλλαγές γραμματοσήμων. Είναι το ρομαντικό κομμάτι». Κατά περιόδους κάποιος επαγγελματίας έμπορος επισκέπτεται την Ένωση από την Αθήνα και στους χώρους της διοργανώνεται μια μικρή δημοπρασία.
Η Φ.Ε.Β. λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1938, ακόμα και τον καιρό του πολέμου υπολειτουργούσε μεν, αλλά δεν έκλεισε ποτέ. Στο «τιμόνι» της υπήρξαν προσωπικότητες επιφανείς του Βόλου, συνήθως έμποροι και με μεγάλη κοινωνική επιφάνεια όπως ο Σαμπετάι Κοέν, ο Μιχόπουλος, ο Ματσάγγος, ο Κατσέλης, ο Κόνσολας, ο Σμπόρος, ο Λαχανάς.

Στη συλλογή που διατηρεί τα γραμματόσημα πλαισιώνει όλη την ιστορία τους, που έχει γραφτεί από τον ίδιο αναλυτικά

Στις μέρες μας είναι δύσκολο να ξεκινήσει ένα νέο παιδί τον φιλοτελισμό. Δεν έχει τα ερεθίσματα. Παλιά στο σχολείο έγραφαν εκθέσεις για τον φιλοτελισμό, ενώ υπήρχε προώθηση από τα ΕΛΤΑ, αλλά και από τους φιλοτελικούς συλλόγους για να ασχολούνται τα νέα παιδιά με τη διοργάνωση μικρών εκθέσεων και σεμιναρίων σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. «Στα νέα παιδιά είναι δύσκολο να περάσει η ιδέα του φιλοτελισμού, μιας και με την παλιά έννοια που ξέραμε, δεν υπάρχει. Τα ΕΛΤΑ πλέον επιτελούν ταχυδρομικό έργο με άλλους τρόπους. Δεν υπάρχει το γραμματόσημο με την κλασική έννοια που το ξέραμε, αφού υπάρχουν πλέον πιο σύγχρονοι τρόποι επικοινωνίας» εξομολογήθηκε ο κ. Σκοτίδης.
Γραμματόσημα μπορούμε συνήθως να δούμε ίσως σε κάποιες συστημένες επιστολές ή σε δέματα, που πλέον σπανίζουν, καθώς, ιδιωτικές εταιρείες έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος όσο αφορά τις μεταφορές και δεν χρησιμοποιούν γραμματόσημα. Ευτυχώς, τα ΕΛΤΑ, όπως είπε ο πρόεδρος της ΦΕΒ, συνεχίζουν να βγάζουν πολλές εκδόσεις γραμματοσήμων κάθε χρόνο απευθυνόμενες αποκλειστικά στους φιλοτελιστές. Έτσι βγαίνουν περίπου 10 σειρές κάθε χρόνο. «Είναι πολύ καλό, γιατί αν σταματήσουν να εκδίδονται, πιθανότητα θα εκλείψει και ο φιλοτελισμός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μέρος της συλλογής γραμματοσήμων του από την Ελλάδα, από το 1861 έως το 1900

Ο κ. Σκοτίδης κατάγεται από φιλοτελική οικογένεια. «Θυμάμαι τον πατέρα μου στο σπίτι να έχει τα χαρτάκια με τα γραμματόσημα, να έρχονται φίλοι, να κουβεντιάζουν και να ανοίγουν τα άλμπουμ και να γίνονται συναντήσεις ωρών». Ο πατέρας του ήταν φιλοτελιστής με την πραγματική έννοια της λέξης, δηλαδή φίλος του «τέλους», συλλέγοντας σφραγισμένα γραμματόσημα, μιλούσε τρεις γλώσσες και αντάλλαζε επιστολές με ανθρώπους στο εξωτερικό για τα γραμματόσημα. Ένα γραμματόσημο αντιπροσωπεύει τα χρήματα που απαιτούνται για να μεταφερθεί ο φάκελος από το ένα μέρος στο άλλο. Όταν παραδιδόταν ο φάκελος, κάποιοι φύλασσαν το γραμματόσημο.
O κ. Σκοτίδης «κληρονόμησε» την αγάπη για τον φιλοτελισμό από τον πατέρα του, όμως, ξεκίνησε από το μηδέν. Μάλιστα άρχισε να ασχολείται με τα γραμματόσημα μετά τα 40 του χρόνια. Πλέον μετρά ήδη 15 χρόνια ενασχόλησης.
Όπως επισημαίνει, ο συλλέκτης πρέπει να έχει τα τρία «χ»: Χώρο, χρόνο και κάποια χρήματα, όσα μπορεί να διαθέσει ο καθένας για να εμπλουτίσει τη συλλογή του. Όπως ανέφερε, υπάρχει ο κλασικός φιλοτελισμός όπου κάποιος συλλέγει γραμματόσημα μιας χώρας, αλλά και ο θεματικός όπως πχ το παγκόσμιο γραμματόσημο με θέμα το ποδήλατο ή το τρένο.
Ο κ. Σκοτίδης έχει στη συλλογή του όλα τα ασφράγιστα γραμματόσημα που έχουν κυκλοφορήσει από το 1861 έως σήμερα. Ασχολείται επίσης με τη συλλογή νομισμάτων, χαρτονομισμάτων, αντικειμένων και φωτογραφικού υλικού από τις παλιές τράπεζες του Βόλου και την τοπική ιστορία.

Σειρά θεματικών εκθέσεων από τη Φιλοτελική Ένωση Βόλου
Η Φιλοτελική Ένωση Βόλου διοργανώνει σειρά μικρών θεματικών εκθέσεων στον χώρο των γραφείων της (Γκλαβάνη 154). Η έναρξη θα γίνει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 19:00 και το πρώτο θέμα της σειράς θα είναι «Ο Βόλος της περιόδου 1840-1940)». Το θέμα θα περιλαμβάνει τις ενότητες: Οι πρώτες υποδομές της πόλης μας, λιανεμπόριο και βιομηχανία, μέσα από ντοκουμέντα της εποχής (φωτογραφίες, επιστολόχαρτα, τιμολόγια, μετοχές κλπ. των επιχειρήσεων του Βόλου). Το θέμα θα συμπληρώσουν φωτογραφίες – με την ιστορία τους – από όμορφες γωνιές της πόλης μας. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για μία εβδομάδα, έως και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, τις πρωινές ώρες 11:00-13:00 – και τις απογευματινές 17:00-20:00.
Για το προσεχές διάστημα προγραμματίζονται θεματικές εκθέσεις με αντικείμενο τα χαρτονομίσματα της Τράπεζας Ελλάδος (1928-2001), τα νομίσματα του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους (1828-2001), τοπικές Τράπεζες του Βόλου (1882-1949). Επίσης θα ακολουθήσει έκθεση με θέμα το ελληνικό γραμματόσημο – τα πρώτα 100 χρόνια- 1861-1960.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το