Κόσμος

Πρωτοφανές περιστατικό στο Ιράν: Διαμαρτυρία on air σε δελτίο ειδήσεων για τη Μαχσά Αμινί

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ιράν φαίνεται ότι παραβιάστηκε στον αέρα το Σάββατο, με ένα δελτίο ειδήσεων να διακόπτεται από μια διαμαρτυρία κατά του ηγέτη της χώρας.
Στην οθόνη εμφανίστηκε μια μάσκα, ακολουθούμενη από μια εικόνα του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ με φλόγες γύρω του. Η ομάδα αυτοαποκαλείτο «Adalat Ali», ή Δικαιοσύνη του Αλί.

Έρχεται αφού τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας σε νέες ταραχές για το θάνατο της Μαχσά Αμινί.
Η Αμινί είχε συλληφθεί στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθικής τάξης επειδή φέρεται να μην κάλυπτε σωστά τα μαλλιά της. Η 22χρονη Ιρανή Κούρδη πέθανε υπό κράτηση στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της. Ο θάνατός της προκάλεσε ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του Σαββάτου διακόπηκε περίπου στις 18:00 τοπική ώρα με εικόνες που περιλάμβαναν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν με στόχο στο κεφάλι του, φωτογραφίες της Αμινί και τριών άλλων γυναικών που σκοτώθηκαν σε πρόσφατες διαδηλώσεις.
Μία από τις λεζάντες έγραφε «ελάτε μαζί μας και ξεσηκωθείτε», ενώ μια άλλη έλεγε «το αίμα των νέων μας στάζει από τα πόδια σας».

Η διακοπή διήρκεσε μόνο λίγα δευτερόλεπτα προτού επανέλθει η κανονική ροή ειδήσεων.
Τέτοιες εκδηλώσεις εξέγερσης κατά του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είναι ιστορικά σπάνιες, και ο ίδιος ασκεί σχεδόν πλήρη εξουσία στο Ιράν. Αλλά μετά το θάνατο της κας Αμινί, υπήρξε κάποια ανοιχτή διαφωνία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το