Πολιτισμός

Πρώτη εκδήλωση στο Παλαιό Κοιμητήριο της Νέας Ιωνίας για τα Επιτύμβια Ταφικά Επιγράμματα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο Παλαιό Κοιμητήριο των Ταξιαρχών της Ν. Ιωνίας Βόλου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο Διατηρητέο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η πρώτη εκδήλωση αφιερωμένη στα ελληνικά Επιτύμβια Ταφικά Επιγράμματα. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Ν. Ιωνίας – Αισωνίας και Δημοτικών Κοιμητηρίων, τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Μαγνησίας, διά του υπευθύνου του Αντωνίου Δ. Αντωνίου, στον οποίο ανήκε και η απόδοση των κειμένων και το Θεατρικό Εργαστήριο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, με την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το αφιέρωμα ήταν πλήρως εναρμονισμένο με την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον και μέσα σε κατανυκτικό κλίμα, έγινε ανάγνωση-απαγγελία επιλεγμένων Επιτύμβιων Ταφικών Επιγραμμάτων της Αρχαίας Ελληνικής, της ελληνιστικής πρόωρης Βυζαντινής περιόδου και της σύγχρονης, στηριζόμενη κυρίως στο 7ο βιβλίο της Παλατινής Ανθολογίας (Anthologia Grecae) από τη θεατρική ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου.

Εκείνο που τονίστηκε, είναι πως τη φθαρτότητα της σωματικής ύπαρξης θέλησαν οι Έλληνες πρόγονοί μας να διασώσουν «καταγράφοντάς» τη μέσα από ένα σύνολο επιτύμβιων ταφικών επιγραφών κι επιγραμμάτων, συνήθεια που ξεκινά από το 700 π.Χ. περίπου, ως μια απόπειρα οδυνηρού στοχασμού για τον άνθρωπο και το πεπρωμένο του.
Στο αφιέρωμα προλόγισαν οι Βασιλεία Γιασιράνη-Κυρίτση, συγγραφέας του βιβλίου «Ιστορίες Ζωής και Θανάτου στο Νεκροταφείο του Βόλου» και ο Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Μαγνησίας.
Η σκηνοθεσία ήταν του Δημήτρη Δακτυλά, η απόδοση κειμένων του Αντώνη Αντωνίου, ενώ συμμετείχαν οι Άρτεμις Χατζηαποστολίδου, Άλκηστις Ελένη Κοσμά, Γιώργος Παπαδόπουλος, Γαλάτεια Μαυρομάτη, Γιώργος Γιατζιτζάκης, Γρηγόρης Κιτσέτσογλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το