Πολιτισμός

Προτεινόμενα βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον: «Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ» και «Η πυξίδα της διατροφής»

Του Μηνά Χαραλαμπίδη,
βιολόγου

Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ,
ιχνηλατώντας τα γονίδια
μιας χαμένης μορφής ανθρώπου,
Σβάντε Παίμπο,
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Νόμπελ Ιατρικής – Φυσιολογίας 2022
Ο συγγραφέας: Ο Svante Pääbo (1955) είναι Σουηδός γενετιστής, διευθυντής του Τμήματος Γενετικής του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ιδρύματος Max Planck στη Γερμανία. Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη, από Εσθονή μητέρα. Πατέρας του είναι ο Σουηδός νομπελίστας Sune Bergström (Νόμπελ Ιατρικής 1982). Σπούδασε και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας. Θεωρείται από τους θεμελιωτές του επιστημονικού πεδίου της παλαιογενετικής. Για το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ενώ από το 2000 είναι μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.
Υπόθεση: Το βιβλίο αυτό του κορυφαίου γενετιστή Σβάντε Παίμπο, που μόλις τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Ιατρικής – Φυσιολογίας 2022 «για τις ανακαλύψεις του σχετικά με τα γονιδιώματα εξαφανισμένων ανθρώπινων ειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη», είναι το χρονικό ενός προσωπικού στοιχήματος: Να καταφέρει να αλληλουχήσει το γονιδίωμα του ανθρώπου του Νεάντερταλ, ενός από τους εξελικτικά πλησιέστερους συγγενείς μας. Ξεκινώντας με τη μελέτη του DNA σε αιγυπτιακές μούμιες, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Παίμπο περιγράφει όλη την αλυσίδα από ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις, συνεργασίες, ίντριγκες, αποτυχίες και ερευνητικά επιτεύγματα που οδήγησαν στη δημοσίευση ολόκληρου του νεαντερτάλιου γονιδιώματος το 2010.
Μέσα από την περιγραφή αυτή θέτει και δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα, όπως π.χ. τι μπορούμε να μάθουμε από τη μελέτη του γονιδιώματος αυτών των εξελικτικά στενών συγγενών μας, γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος επιβίωσε ενώ οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν ή αν ο Ηomo sapiens διασταυρώθηκε μαζί τους.
Ωστόσο, ο Παίμπο δεν σταματά εκεί. Η αφήγησή του δεν είναι η μονοσήμαντη καταγραφή ενός επιστημονικού και ερευνητικού θριάμβου: Ρίχνει επίσης άπλετο φως στο τι σημαίνει να κάνει κανείς έρευνα αιχμής στην εποχή μας, πώς αυτή οργανώνεται και πώς χρηματοδοτείται, ποια είναι η καθημερινότητα του επαγγελματία ερευνητή, αλλά πάνω απ’ όλα τι κόστος έχει γι’ αυτόν σε επίπεδο προσωπικής ζωής, σε φιλίες και σε διαπροσωπικές σχέσεις.
Το βιβλίο περιγράφει έναν επιστημονικό αγώνα δρόμου, από κάθε άποψη συναρπαστικό!

Η πυξίδα της διατροφής,
Ξεχωρίστε την επιστημονική αλήθεια
από τους διατροφικούς μύθους,
Μπας Καστ,
Κλειδάριθμος
Ο συγγραφέας: Ο Μπας Καστ σπούδασε Ψυχολογία και Βιολογία στην Κωστάντζα, το Μπόχουμ και το ΜΙΤ της Βοστόνης. Εργάζεται ως δημοσιογράφος με ειδίκευση σε επιστημονικά άρθρα και είναι συγγραφέας. Το βιβλίο του Η πυξίδα της διατροφής έμεινε στη λίστα best seller του περιοδικού Der Spiegel για 141 εβδομάδες και μεταφράστηκε σε δώδεκα γλώσσες. Στη Γερμανία μόνο έχουν πουληθεί περισσότερα από εννιακόσιες χιλιάδες αντίτυπα του βιβλίου.
Υπόθεση: Τι να φάω; Μια απλή ερώτηση που σήμερα έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη. Να ακολουθήσω την «παλαιολιθική» (Paleo) δίαιτα ή, καλύτερα, τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων; Μήπως τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών; Την αυστηρή χορτοφαγία; Την κατανάλωση τροφίμων χωρίς γλουτένη;
Με το βιβλίο του Η πυξίδα της διατροφής ο Μπας Καστ, συγγραφέας και δημοσιογράφος ειδικευμένος σε επιστημονικά θέματα, βάζει τάξη στο χάος που επικρατεί στις δίαιτες και μας βοηθά να προσανατολιστούμε καλύτερα στη γιγάντια ζούγκλα της διατροφικής πληροφόρησης.
Πέρα από μοντέρνες τάσεις και ιδεολογίες, ασχολείται με το τι είναι πραγματικά υγιεινό. Τι συνηθίζουν να τρώνε οι λαοί που ζουν πολλά χρόνια; Πώς χάνει κανείς αποτελεσματικά βάρος; Γιατί είναι παραπλανητικές ακόμα και οι «επίσημες» διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές;
Ο Καστ έρχεται αντιμέτωπος με διάφορους διατροφικούς μύθους και περιγράφει τα θεμέλια μιας διατροφής που μας προστατεύει από τις παθήσεις του γήρατος και επιμηκύνει τη ζωή μας. Η βάση των προτάσεών του είναι μια μοναδικά περιεκτική επισκόπηση χιλιάδων διατροφικών μελετών από τη σύγχρονη ιατρική, την έρευνα του μεταβολισμού και την έρευνα της γήρανσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το