Τοπικά

Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για ψήφισμα στήριξης των μουσικών

Πρόταση ψηφίσματος για τη στήριξη των διεκδικήσεων των μουσικών κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας.  Όπως αναφέρουν στο σχετικό ψήφισμα «εκατοντάδες μουσικοί της Θεσσαλίας, όπως χιλιάδες και όλης της χώρας, εδώ και 14 μήνες, που ισχύουν τα μέτρα για την πανδημία, βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα επιβίωσης και γι’ αυτό έχουν κινητοποιηθεί μέσα από τα σωματεία τους επανειλημμένα.
Η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες αφήνει χωρίς στήριξη μικρά ωδεία, εργαστήρια, στούντιο ηχογραφήσεων, μικρά νυχτερινά καταστήματα, μουσικές-θεατρικές σκηνές, πολιτιστικούς συλλόγους και συνεχίζει να απαγορεύει την αναπαραγωγή μουσικής στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης».

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα για την στήριξη των διεκδικήσεων που έχουν τα σωματεία των μουσικών της Θεσσαλίας:
1. Να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού εδώ και τώρα μέχρι και τον Μάιο, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση. Σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί η ενίσχυση που δόθηκε μέχρι στιγμής. Να ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων της τέχνης στην αποζημίωση καθώς και οι κατηγορίες συναδέλφων που βγήκαν εκτός, αλλά και οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ που για λίγες μέρες επιδότησης χάνουν το επίδομα. Άμεση απόκτηση της ασφαλιστικής ικανότητας με βεβαίωση από το Εργάνη για όσους επιδοτήθηκαν το 2020.
2. Επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού με ελάχιστο κριτήριο τα 5 καλλιτεχνικά ένσημα, γιατί και αν ανοίξουν το καλοκαίρι οι χώροι εργασίας, σίγουρα το μεγαλύτερο κομμάτι των ηθοποιών, των μουσικών που εργάζονταν πριν την πανδημία δε θα εργαστεί.
3. Να δοθεί επιδότηση ενοικίου σε όλες τις κατηγορίες επιδοτούμενων γιατί μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει. Κανείς συνάδελφος χωρίς ρεύμα και νερό λόγο χρεών.
4. Να δοθεί το εποχικό βοήθημα του 2021 σε όλους τους εργαζόμενους μουσικούς.
5. Απαλλαγή χρεών σε επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως μουσικοί (ισχύει και σε άλλες ειδικότητες της τέχνης), οι οποίοι εργάζονται με ΤΠΥ. Υποχρεωτικά πολλοί εργαζόμενοι για να δουλέψουν πρέπει να έχουν ΤΠΥ (Οι μουσικοί κυρίως για συναυλίες, ηχογραφήσεις, πανηγύρια, κ.α.)
6. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε κάθε χώρο και επαναφορά της υποχρεωτικότητας της.
7. Να επιτραπεί η ζωντανή μουσική σε χώρους εστίασης, εκδηλώσεις δήμων-φορέων, γάμους, πανηγύρια, νυχτερινά κέντα με τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Στην ίδια λογική να λειτουργήσουν όλοι οι χώροι πολιτισμού και οι δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (π.χ. Σχολές Χορού, Εργαστήρια Εικαστικών, Λέσχες Πολιτισμού Δήμων).
8. Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική παιδεία. ΟΧΙ κατάργηση αλλά κατοχύρωση μαθημάτων τέχνης (εργαστηριακά) σε όλες τις τάξεις, σε όλα τα σχολεία. Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το