Τοπικά

Προτάσεις για την ταχεία απονομή συντάξεων κατέθεσε ο Χρ. Μπουκώρος

Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χρήστο Χάλαρη απέστειλε ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, παραθέτοντας μια σειρά προτάσεων για τον ΕΦΚΑ, με σκοπό την αποσυμφόρηση του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα από το πλήθος συντάξεων, την ευέλικτη λειτουργία του και την ταχεία απονομή συντάξεων.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση για την ταχεία απονομή των συντάξεων με τη δημιουργία των Task Forces (ομάδες έργου) που έχουν ως σκοπό τη μείωση του όγκου των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε αναμονή, την επίσπευση της απονομής των συντάξεων και την απεμπλοκή του ΕΦΚΑ από το πλήθος των συντάξεων που εκκρεμούν, ο βουλευτής Μαγνησίας κατέθεσε μια σειρά προτάσεων με γνώμονα πάντα την αποσυμπίεση του ασφαλιστικού φορέα που δέχεται πλήθος αιτημάτων και τη διευκόλυνση των πολιτών.
Συγκεκριμένα οι προτάσεις του βουλευτή Μαγνησίας προς τον αρμόδιο υπουργό και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ είναι ακόλουθες:

ΕΦΚΑ (πρώην Ο.Α.Ε.Ε)
1. Με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης από υποψήφιους συνταξιούχους θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση στο ΚΕΑΟ για τη ρύθμιση της οφειλής από τα ασφαλιστικά ταμεία για την έκδοση απόφασης. Αυτό είναι απαραίτητο διότι σήμερα, ενώ εκδίδεται συνταξιοδοτική απόφαση, που σημαίνει ότι τυχόν οφειλή έχει ρυθμιστεί, στο ΚΕΑΟ, εξακολουθεί να φαίνεται οφειλέτης ο συνταξιούχος με τις προβλεπόμενες συνέπειες, όπως κατάσχεση λογαριασμών. Είναι απαραίτητο να υπάρχει κωδικός εφαρμογής στο σύστημα, ούτως ώστε τέτοιου είδους προβλήματα να αποφεύγονται.
2. Στο σύστημα Ο.Π.Σ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Συντάξεων) θα πρέπει να εισαχθούν οι εφαρμογές για τον υπολογισμό συνταξιοδοτικής απόφασης του πρώην Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.).
3. Εφαρμογή για έκδοση αποφάσεων διπλοσυνταξιούχων θανάτου και γήρατος.
4. Εγκύκλιος για έκδοση αποφάσεων προσωρινών συντάξεων εν ενεργεία του Ν. 4670/2020.
5. Εγκύκλιος για έκδοση αποφάσεων προαιρετικής ασφάλισης, καθώς εκκρεμούν αποφάσεις από το 2017.

ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ)

Είναι απαραίτητη η έκδοση εγκυκλίου η οποία θα αφορά συσσωρευμένες αιτήσεις προς διακοπή επαγγέλματος και η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα γεωργικά – αγροτικά εισοδήματα, τις ισχύουσες διατάξεις των άλλων ταμείων και τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν.

ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ)

1. Κωδικός εφαρμογής για τροποποιητικές επικουρικής σύνταξης.
2. Κωδικός εφαρμογής για συνταξιούχους εργαζομένους ώστε να τους παρακρατείται το 30% και όχι το 60%, βάσει νόμου.

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε ότι είναι απαραίτητη η υλικοτεχνική και ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, ώστε με νέες τεχνικές εφαρμογές να αποφορτιστούν οι υπηρεσίες από τις συσσωρευμένες εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το