Τοπικά

Προτάσεις για οικονομικές ελαφρύνσεις από τη δημοτική κίνηση “Μαζί για τον Βόλο”

Με ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» τοποθετείται αναφορικά με την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία και την στάση της Δημοτικής Αρχής. Ασκείται έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή για την απουσία πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της στήριξης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας και κατατίθεται σειρά προτάσεων για οικονομικές ελαφρύνσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης:

«Παρότι πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από την έκδοση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που προωθούσαν κάποιες οικονομικές ελαφρύνσεις μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, κι ενώ άλλοι Δήμοι είχαν άμεσα προχωρήσει στη λήψη αντίστοιχων μέτρων, η Δημοτική Αρχή έδειξε πρωτοφανή αδράνεια στα αυτονόητα.

Θυμίζουμε ότι αμέσως μετά την κατακραυγή για τις πασχαλινές διακοπές του Δημάρχου σε ξενοδοχείο της Πορταριάς εν μέσω καραντίνας, η Δημ. Αρχή ανακοίνωσε σειρά μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης, διαφημίζοντάς τα ως δικής της έμπνευσης, ενώ ήταν ίδια με εκείνα που προέβλεπαν οι ΠΝΠ. Βέβαια, μετά την πομπώδη ανακοίνωση η εξειδίκευση και η κατάθεση, όσων απαιτείται βάσει ΠΝΠ να εγκριθούν από το Δημ. Συμβούλιο, ξεχάστηκε. Και μπορεί η σειρά μέτρων που λήφθηκε χτες να έχει αναδρομική ισχύ, παρόλα αυτά η μη λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων δημιούργησε περεταίρω ανησυχία στην αγορά. Είναι εμφανές ότι η Δημ. Αρχή, και ο ίδιος ο Δήμαρχος, ενδιαφέρεται περισσότερο για την επικοινωνία παρά για την ουσία.

Αντίθετα, οι προτεραιότητες της Δημ. Αρχής ήταν η μείωση κατά 20% (στο αρχικό ποσό η μείωση φτάνει το 40%) του ενοικίου σε μεγάλο οφειλέτη και κακοπληρωτή του Δήμου, η δέσμευση 329χιλ. ευρώ για εορταστικό φωτισμό και η έγκριση της γνωμοδότησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής “εναλλακτικού” καυσίμου SRF.

Η Δημ. Αρχή οφείλει να εστιάσει ουσιαστικά στην στήριξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, διότι η κρίση που προκαλούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα οδηγήσει σε κλείσιμο καταστημάτων και απώλεια θέσεων εργασίας. Είναι άμεση ανάγκη η Δημ. Αρχή να διεκδικήσει, μέσω της ΚΕΔΕ, έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, ώστε να αντληθεί χρηματοδότηση για οικονομικές ελαφρύνσεις και αναπτυξιακά εργαλεία. Επίσης, είναι ευκαιρία εν όψει των επικείμενων αλλαγών της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση, στο θέμα των αρμοδιοτήτων, η Δημ. Αρχή να πάρει θέση μέσω της ΚΕΔΕ και να προτείνει στοχευμένες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου υπέρ της αυτοδιοίκησης, για να μην υπάρχει η “δικαιολογία” ότι οι Δήμοι θέλουν, αλλά δεν μπορούν.

Ήδη από την αρχή του lockdown, στην πρώτη φάση της πανδημίας, είχαμε καταθέσει σειρά προτάσεων, τις οποίες ο Δήμαρχος αρνήθηκε να συζητήσει, παρότι έπειτα από μέρες εφάρμοσε μερικές από αυτές. Παραθέτουμε τα μέτρα που προωθούν οι ΠΝΠ, εκ των οποίων ορισμένα χρειάζονται εξειδίκευση και έγκριση, και καταθέτουμε εκ νέου προτάσεις για την στήριξη της τοπικής οικονομίας. Τα μέτρα των ΠΝΠ δεν αρκούν για να αποτραπεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά.

1. Την αναστολή της καταβολής μισθωμάτων για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων. Η ΠΝΠ της 20-03-2020 προτείνει αυτό να ισχύσει από την 1η Μαρτίου έως και την 31η Μαΐου του 2020 (άρθρο 37 παρ. 7 ΠΝΠ 20-03-2020). Προτείνουμε την απαλλαγή-αντί αναστολής-των μισθωμάτων και την επέκταση της ισχύς του μέτρου για όλο το χρονικό διάστημα που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω της πανδημίας.

2. Την απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής ποσοστού 40% του συνολικού μισθώματος των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020, από μισθωτές ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούνται από αυτούς για την εγκατάσταση επιχείρησης, της οποίας έχει ανασταλεί ή απαγορευθεί προσωρινά η λειτουργία για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία (άρθρο 2 παρ. 1 ΠΝΠ 20-03-2020). Προτείνουμε την επέκταση της ισχύς της, μέχρι και το Δεκέμβριο του 2020.

3. Οι επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς της πανδημίας και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, μπορούν να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί, όπως και του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας, του τέλους 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων (για περιπτώσεις υποχρεωτικής διακοπής λειτουργίας). Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής(άρθρο 37 παρ. 8 και 9 ΠΝΠ 20-03-2020). Προτείνουμε την επέκταση της απαλλαγής δημοτικών τελών από τις πληττόμενες επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις της ΠΝΠ έως τέλος του 2020.

4. Απαλλαγή των γονέων από την καταβολή των τροφείων δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ, του δημοτικού ωδείου και του δημοτικού ΙΕΚ, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί ή απαγορευθεί προσωρινά για λόγους που σχετίζονται με τον πανδημία (ΠΝΠ 13-04-2020). Προτείνουμε τη μείωση διδάκτρων/τροφείων όλων των νομικών προσώπων του Δήμου, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από την αναστολή της λειτουργίας τους, δεδομένου του ότι πολλές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας και της εκ περιτροπής εργασίας.

5. Προτείνουμε την άμεση αποπληρωμή μέρους των οφειλών του Δήμου σε προμηθευτές και επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι τοπικές. Έτσι, θα αξιοποιηθεί το αποθεματικό, που υποστηρίζει η Δημ. Αρχή ότι έχει δημιουργήσει, στην κατεύθυνση της στήριξης της τοπικής οικονομίας με την εισροή χρήματος.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το