Τοπικά

Πρόστιμο 10.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΜΒ για τα προβλήματα από τον Βιολογικό

Πρόστιμο 10.000 ευρώ επιβλήθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και αφορά τα σοβαρά προβλήματα του βιολογικού που επί μήνες διοχέτευε λύματα στη θάλασσα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από στελέχη της ίδιας της Επιχείρησης, το πρόστιμο έχει ήδη κοινοποιηθεί.

Το θέμα ανέδειξε με πολλά ρεπορτάζ και συνεχόμενη παρουσίαση μετρήσεων η «Θ», ενώ ο Α. Σαββάκης -πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ- κατέθεσε μήνυση εναντίον της εφημερίδας.
Το πρόστιμο καθυστέρησε σχεδόν ένα χρόνο να κοινοποιηθεί, για άγνωστους λόγους και αφορά σύμφωνα με πληροφορίες τις μετρήσεις που διενεργήθηκαν από τον Αύγουστο του 2016, σε σημεία της εξόδου του βιολογικού καθαρισμού. Υπενθυμίζεται ότι επί προεδρίας Απ. Γαλάτη προπηλακίστηκαν τα συνεργεία ελέγχου και η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το πόρισμα επιβολής του προστίμου αναφέρει μεταξύ άλλων πως ουσιαστικά «δεν υπήρχε διαδικασία απολύμανσης των επεξεργασμένων λυμάτων, εφόσον στα δείγματα βρέθηκαν 10 εκατομμύρια κολοβακτηρίδια, αλλά και στο Αγκίστρι 5,5 εκατομμύρια ανά 100 mlg, με όριο τα 500. «Βόμβα» για το σύστημα αποτέλεσε και η αμμωνία».
Τα δεδομένα σύμφωνα με τα στοιχεία: Τον Αύγουστο και συγκεκριμένα στις 18/8/2016, από έλεγχο που διενήργησε η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα των επεξεργασμένων λυμάτων, στην έξοδο του Βιολογικού (Δεξαμενή επεξεργασμένων) και στο αντλιοστάσιο επεξεργασμένων, (το οποίο βρίσκεται μετά τη δεξαμενή επεξεργασμένων και θα έπρεπε να είναι ίδια), ήταν εντελώς διαφορετική και συγκεκριμένα τόσο οι φυσικοχημικοί παράμετροι των δειγμάτων του αντλιοστασίου, όσο και η μικροβιολογική, βρέθηκαν πολύ μεγαλύτεροι από τις αντίστοιχες της εξόδου.

Με δεδομένο ότι η λήψη των δειγμάτων από τα δύο αυτά σημεία έγινε την ίδια χρονική στιγμή, σε όλες τις δειγματοληψίες απαιτήθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ τεχνικά και επιστημονικά, αποδεκτή εξήγηση της ασυνάφειας τους.
Ο σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ Δ. Κουτσιφέλης είχε κληθεί στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, που είχε ασχοληθεί πολλές φορές με το ζήτημα και είχε μιλήσει για ενδεχόμενη παράκαμψη ποσότητας μη επεξεργασμένων λυμάτων (By Pass).

Από τις χρονοσειρές των μετρήσεων, τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων, όσο και την ίδιας της ΔΕΥΑΜΒ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτοελέγχου της, που διαβίβαζε κάθε μήνα στην Περιφερειακή Ενότητα, προκύπτει ότι από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Απρίλιο του 2017 ο Βιολογικός υπολειτουργούσε. Τον Μάρτιο του 2017 είχε εκδοθεί και επίσημο ψήφισμα από όλες τις παρατάξεις του ΤΕΕ, το οποίο επεσήμανε πως η κατάσταση με τις βλάβες στον βιολογικό ήταν παγιωμένη.

«Βόμβα» η αμμωνία

Το πρόβλημα εντοπιζόταν στην αδυναμία, του συστήματος, να ελέγξει τη νιτροποίηση – απονιτροποίηση του οργανικού αζώτου των λυμάτων, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται καθημερινά στον Παγασητικό Κόλπο, ποσότητες αμμωνίας, τουλάχιστον 600 έως 1.000 Kg περισσότερες των προβλεπόμενων (που είναι έως και 30 Kg) και μολυσματικών παραγόντων (κολοβακτηρίδια) σε ποσότητες δεκάδων εκατομμυρίων στελεχών ανά 100 ml, έναντι του προβλεπόμενου ορίου των 500.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμμωνία αποτελεί ένα εξαιρετικά τοξικό παράγοντα για το περιβάλλον, με δυνητικά υψηλό και μη στοχαστικό (προβλέψιμο) κίνδυνο για την ισορροπία της τροφικής αλυσίδας και της παραγωγικότητας του κόλπου, ενώ η παρουσία των υψηλών φορτίων κολοβακτηριδίων, αποτελεί ένα αυξημένο δείκτη, μόλυνσης και απειλής της δημόσιας υγείας, όπως τονίστηκε.

Ήταν επιστημονικά σαφές για το ΤΕΕ ότι το πρόβλημα της απονιτροποίησης οφείλεται σε ανεπαρκή επεξεργασία των λυμάτων, στο στάδιο δευτερογενούς επεξεργασίας, στη δεξαμενή αερισμού, είτε λόγω ανεπαρκούς οξυγόνωσης, είτε λόγω κακού ισοζυγίου – ποιότητας των μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται στη βιοχημική αυτή διεργασία, ή στην ανεπάρκεια χειρισμού του συστήματος.
Το ΤΕΕ προειδοποιούσε για την εμφάνιση πλαγκτόν από τον Μάρτιο. Το ΤΕΕ ζητούσε από τον Μάρτιο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση για να μην εμφανιστεί πλαγκτόν στον Παγασητικό.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το