Τοπικά

Προς καταστροφή χιλιάδες πινακίδες κυκλοφορίας ΙΧ στις δύο Δ.Ο.Υ. του Βόλου

Χιλιάδες πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που είχαν κατατεθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2018 στις δύο Δ.Ο.Υ. του Βόλου, είναι έτοιμες προς καταστροφή στην υψικάμινο. Πάντως φέτος, σύμφωνα με υπολογισμούς υπηρεσιακών παραγόντων, οι πινακίδες κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων που κατατέθηκαν στις δύο Εφορίες, είναι λιγότερες αντίστοιχων προηγούμενων ετών.
Σύμφωνα με διαταγή της ΑΑΔΕ, οι πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων που είχαν κατατεθεί στις Εφορίες μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2018 και δεν έχουν επιστραφεί στους ιδιοκτήτες τους, καταστρέφονται. Η σχετική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο η καταστροφή στην υψικάμινο δεν έχει γίνει ακόμη, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Από εδώ και πέρα, όσες πινακίδες κατατίθενται στις Δ.Ο.Υ., θα παραμένουν εκεί επί 18μηνο και μόνον, ενώ όσοι ΙΧήδες θέλουν να λάβουν πίσω τις κατατεθειμένες μέχρι 31/12/2018 πινακίδες κυκλοφορίας, πρέπει πλέον να εκδώσουν καινούργιες, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, μέσω της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών.
Αναφορικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας που κατατέθηκαν φέτος στη Δ.Ο.Υ. Βόλου, αυτές υπολογίζονται σε 670 περίπου μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου, ενώ περίπου 3.000 είναι όσες κατατέθηκαν στη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας, καθώς η εν λόγω Εφορία έχει και στην αρμοδιότητά της και τα νησιά των Β. Σποράδων, όπου λειτουργούν επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

Παράλληλα ισχύει και το μέτρο των αναλογούντων ανά μήνα τελών κυκλοφορίας, με συνέπεια πολλοί ΙΧήδες να παίρνουν τις πινακίδες κυκλοφορίας, για να κυκλοφορήσουν τα οχήματά τους, έναν, δύο ή τρεις μήνες και να τις επιστρέφουν κατόπιν. Σύμφωνα με υπολογισμούς, στη Δ.Ο.Υ. Βόλου τουλάχιστον 1.000 ΙΧήδες πήραν πίσω τις πινακίδες τους το χρονικό διάστημα από τη λήξη της πρώτης καραντίνας τον Ιούνιο, μέχρι τον Νοέμβριο. Πολλοί εξάλλου είναι αυτοί που τις παίρνουν πίσω, για να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους ή για οριστική τους διαγραφή. Σημειώνεται ότι πέρσι μέχρι 15 Ιανουαρίου 2020, καθώς είχε παραταθεί η προθεσμία κατάθεσης πινακίδων, είχαν κατατεθεί περίπου 1.900 στη Δ.Ο.Υ. Βόλου, ενώ αντίστοιχα στις 3 Δεκεμβρίου του 2019 οι κατατεθείσες πινακίδες ανέρχονταν σε 990 περίπου, δηλαδή ήταν περισσότερες απ’ όσες κατατέθηκαν φέτος. Αιτία της μείωσης η πανδημία του κορωνοϊού.

Τα αναπηρικά
Μειωμένα είναι φέτος και τα λεγόμενα αναπηρικά ΙΧ, καθώς υπολογίζονται σε 20, έναντι 44 πέρσι, που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. Βόλου για απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας. Η σχετική διαδικασία περιλαμβάνει γνωμάτευση από το ΚΕΠΑ για τον ενδιαφερόμενο, που φυσικά πρέπει να ορίσει και σχετικό τηλεφωνικό ραντεβού στο αρμόδιο Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Επίσης όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους, στην ΑΑΔΕ υπάρχει σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή, απ’ όπου λαμβάνουν τη βεβαίωση εξόφλησης τελών κυκλοφορίας, εκτός κι αν έχουν οφειλή στην Εφορία.

Ηλεκτρονική δήλωση
Στο μεταξύ ηλεκτρονικά μπορούν να δηλώσουν την ακινησία των οχημάτων τους μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) οι ιδιοκτήτες τους. Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ακινησίας», οι κάτοχοι των οχημάτων, χωρίς να επισκέπτονται την Εφορία, θα διασφαλίζουν ότι δεν θα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς, ενώ θα αποφύγουν τα τεκμήρια και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Η δήλωση περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος. Σημειώνεται ότι η ακινησία δηλώνεται πριν από την έναρξη του έτους που αφορά και ισχύει μέχρι την ανάκλησή της μέσω αίτησης άρσης ακινησίας. Αυτοκίνητο για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία. Όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Σε περίπτωση διακοπής της ακινησίας με σκοπό να τεθεί το αυτοκίνητο σε κυκλοφορία, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται προηγουμένως να το δηλώσει στην αρμόδια υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης. Η άρση πραγματοποιείται με υποβολή αίτησης ηλεκτρονικά, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ), εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το