Τοπικά

Προοπτική ενιαίου ακαδημαϊκού χώρου Κεντρικής Ελλάδας – Συγκρότηση υποεπιτροπών για προώθηση συγχώνευσης

Υποεπιτροπές οι οποίες θα θέσουν τα κριτήρια για τις συγχωνεύσεις Τμημάτων με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας δημιουργούνται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο δημιουργίας ενός νέου ενιαίου ακαδημαϊκού χώρου στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.
Η πρώτη ενημερωτική συνάντηση της πρυτανικής αρχής με τους προέδρους των Τμημάτων και των κοσμητόρων πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του συγκροτήματος Τσαλαπάτα, όπου επισημάνθηκαν διάφορες πτυχές της προσπάθειας του υπουργείου Παιδείας για να φέρει σε μια πιο στενή συνεργασία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Ο πρύτανης κ. Πετράκος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις μέχρι τώρα ενέργειες και τόνισε την ανάγκη συγκρότησης υποεπιτροπών που θα θέσουν κριτήρια στην προοπτική της ενσωμάτωσης κάποιων τμημάτων των δύο ΤΕΙ στα τμήματα ή και τις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Πάντως όπως αναφέρθηκε ο όλος σχεδιασμός έχει ένα βάθος πέντε έως οκτώ χρόνων.
Οι πρόεδροι των τμημάτων και οι κοσμήτορες εξέφρασαν τις απόψεις τους για το θέμα. Άλλοι ήταν θετικοί στο εγχείρημα της συνένωσης και άλλοι επιφυλακτικοί υπογραμμίζοντας κυρίως το τι θα γίνει με τους διδάσκοντες των ΤΕΙ.
Εκεί άλλοι ανέφεραν πως μπορεί μερικοί που έχουν τα προσόντα να γίνουν μέλη ΔΕΠ, ενώ άλλοι να μπορούν να διδάσκουν, χωρίς να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις.

Ο πρύτανης κ. Πετράκος ανέφερε πως «υπάρχει η γενική αίσθηση ότι το υπουργείο θέλει να προχωρήσει τη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα δύο ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Κάποιοι πρόεδροι ήταν ενθουσιώδεις και κάποιοι άλλοι επιφυλακτικοί. Το θέμα είναι να θέσουμε εμείς τους όρους και τα κριτήρια για αυτή την ενοποίηση και αυτό ξεκινάμε να κάνουμε τώρα».
Από την πλευρά του ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Θανάσης Λουκάς επισήμανε πως «πρέπει να ενημερωθούμε καλύτερα από το υπουργείο για το τι θέλει να κάνει, ενώ το θέμα δεν προλάβαμε να το συζητήσουμε με τα Τμήματα. Η προσωπική μου άποψη είναι πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση μια συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα δύο ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα βήματα με σοβαρότητα και να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια».

Ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης ανέφερε πως «στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια και μπορεί να γίνει ένα συμμάζεμα. Είμαι καταρχήν θετικός σε μια προοπτική συνένωσης με τα δύο ΤΕΙ, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά θα πρέπει να δούμε και τις λεπτομέρειες του ζητήματος, όπως τι θα γίνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών».

Ο πρόεδρος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος κ. Νίκος Δαναλάτος τόνισε πως «το Τμήμα είναι επιφυλακτικό στη συνένωση του Πανεπιστημίου με τα δύο ΤΕΙ. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουμε κάνει, είδαμε πως οι δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες των πανεπιστημιακών είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες των διδασκόντων στα ΤΕΙ. Εμείς συζητήσαμε το θέμα στη γενική συνέλευση του Τμήματος και λάβαμε αυτή την απόφαση την οποία και παραθέσαμε στη χθεσινή συνάντηση. Πάντως με κάποια αξιολόγηση και κατάθεση κριτηρίων μπορεί να γίνουν βελτιώσεις».
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει 18 τμήματα με 17.000 φοιτητές και τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας από 15 τμήματα με 20.000 φοιτητές το καθένα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το