Τοπικά

«Προμηθέας»: Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο και γνωριμία με την ιστορία της Αστυνομίας

Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» ενημερώνονται για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο και γνωρίζουν την ιστορία της Αστυνομίας σε επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Όπως σημειώνουν οι μαθητές των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Προμηθέας»:
«Την Τετάρτη, 30 Μαΐου, το σχολείο μας, τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» επισκέφτηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.
Αυτή την επίσκεψη την πραγματοποιούμε κάθε χρόνο, αλλά κάθε φορά μαθαίνουμε κάτι καινούριο και διαφορετικό. Για ακόμη μία φορά ξεναγηθήκαμε, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, στους βασικούς χώρους του κτιρίου. Προτού λοιπόν μπούμε στο κυρίως μέρος της επίσκεψής μας που είχε ως θέμα την ασφαλή και προστατευμένη πλοήγησή μας στο διαδίκτυο, γνωρίσαμε την ιστορία της αστυνομίας στην περιοχή μας. Περιηγηθήκαμε λοιπόν στον πρόσφατα διαμορφωμένο χώρο, που λειτουργεί ως Μουσείο, όπου εκτίθενται στολές, φωτογραφίες και αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορική διαδρομή της Αστυνομίας από το 1900 έως και σήμερα. Τα εκθέματα – ιστορικά αντικείμενα διαφοροποιούνταν με βάση την ιστορική τους χρονολόγηση, τον βαθμό αξιωμάτων κ.α. Εξάλλου, μία μικρή αίθουσα είναι αφιερωμένη στις διάφορες ειδικότητες της Αστυνομίας, όπως ο βατραχάνθρωπος, ο πυροτεχνουργός, ο εγκληματολόγος κ.λπ. Ανάμεσα στα υπόλοιπα εκθέματα ξεχωρίζουν παλαιά όπλα, παράσημα, καπέλα, κράνη. Παρατηρώντας τις στολές και τα διάφορα ιστορικά κειμήλια που σχετίζονται με την ιστορία της αστυνομίας στον Βόλο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, νιώσαμε έκπληξη αλλά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορική πορεία της αστυνομίας στο πέρασμα του χρόνου. Μάλιστα ένα από τα εκθέματα ήταν μία προσομοίωση του γραφείου του διευθυντή της Αστυνομίας στο παρελθόν.

Αφού ολοκληρώσαμε την ξενάγησή μας στο Μουσείο, οδηγηθήκαμε στην αίθουσα προβολής, όπου παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έναν μεγάλο αριθμό από επιμορφωτικά βίντεο τα οποία μας ενημέρωσαν για τους τρόπους προστασίας μας από το ηλεκτρονικό έγκλημα και όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά το «σερφάρισμά» μας στο διαδίκτυο. Ωστόσο, εκτός από τους κινδύνους του διαδικτύου ενημερωθήκαμε και για τα θετικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το διαδίκτυο και βοηθούν την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο. Τώρα μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς στην πλοήγησή μας και να ξέρουμε πως για κάθε πρόβλημα , η Ελληνική Αστυνομία θα είναι πάντα δίπλα μας και θα μας προστατεύει, υπηρετώντας όλους τους πολίτες.

Κλείνοντας, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και κυρίως τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, αστυνομικό διευθυντή κ. Βασίλειο Μαρκογιαννάκη, τον Α΄ υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, αστυνομικό διευθυντή κ. Βασίλειο Καραῒσκο, τον διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου, αστυνομικό υποδιευθυντή κ. Γεώργιο Ντιζέ, για την ενημέρωση και τη φιλοξενία».
Για το Αστυνομικό Μουσείο Βόλου να σημειωθεί ότι σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός του Αστυνομικού Μεγάρου στο Αλιβέρι λειτουργεί το Αστυνομικό Μουσείο Βόλου. Χάρη στην προσπάθεια τοπικών στελεχών και χορηγών συγκεντρώθηκε πλούσιο αρχειακό υλικό, που καλύπτει μία περίοδο πολλών δεκαετιών. Στολές αξιωματικών και οπλιτών, εξαρτήσεις, ξίφη, κράνη και πηλίκια, υπηρεσιακά έγγραφα και εγχειρίδια, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και περιοδικά εποχής, κοσμούν τις προθήκες του Μουσείου, που λειτουργεί στον 2ο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου. Ανάμεσα στα εκθέματα που εκτίθενται όπως περιοδικά και βιβλία, κυρίως από τις δεκαετίες ’20 και ’30, ξεχωριστή θέση έχει μία πολύ παλιά γραφομηχανή Mercedes, η οποία βρισκόταν στην αποθήκη της Ασφάλειας, ένα κράνος δικυκλιστή της Χωροφυλακής (1960), σιδερένιες σφραγίδες, σφυρίχτρες εκ των οποίων μία αναγράφει έτος κατασκευής το 1935, χειροπέδες, φωτογραφίες, μία ξιφολόγχη του 1917, ένα ξιφίδιο του 1920, το κράνος ενός τροχονόμου από τη δεκαετία του 1950 που το φορούσαν σε επίσημες τελετές, π.χ. σε μία λιτανεία εικόνας ή όταν έπαιρναν μέτρα τάξης λόγω της επίσκεψης κάποιου υψηλά ιστάμενου προσώπου. Σε άλλο σημείο της έκθεσης έχει τοποθετηθεί μέχρι και ένα σιδερένιο μπαούλο ενός χωροφύλακα. Έβαζαν εκεί μέσα όλες τις στολές και το υλικό. Το χρεώνονταν με την κατάταξη, μέχρι που αποχωρούσαν. Είχε μέσα τα ρούχα, τις στολές, την καραμπίνα, αφού τότε ο καθένας είχε τον ατομικό οπλισμό του. Στις προθήκες συνολικά εκτίθενται 23 στολές εκ των οποίων οι τρεις παραχωρήθηκαν από το Πολεμικό Μουσείο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το