Κόσμος

Προκαλεί ξανά η Άγκυρα – Το ΥΠΕΞ μιλά για δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ

Έπειτα από την παρενόχληση του πλοίου γεωτρύπανου Saipem 12000 από τουρκικά πολεμικά πλοία, το βράδυ της Παρασκευής, η Αγκυρα προκαλεί ξανά, μιλώντας για δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «παρά όλες τις προειδοποιήσεις μας, η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειές της σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο».
«Το κάνει αυτό αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού στους φυσικούς πόρους», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Σε αυτό το πλαίσιο, πιο πρόσφατα παρατηρήσαμε ότι υπάρχει πρόθεση να ξεκινήσουν ενέργειες στο οικόπεδο νο3 της λεγόμενης κυπριακής ΑΟΖ», προσθέτει.

«Οπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας, αλλά επίσης είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, μαζί με την ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” εντός του πλαισίου στήριξής μας στην τουρκοκυπριακή πλευρά», προειδοποιεί ακόμη η Αγκυρα.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι την ευθύνη για όποια κατάσταση προκύψει, ως συνέπεια, θα την έχει η ελληνοκυπριακή πλευρά «που αντί να προσπαθεί για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, επιμένει να ενεργεί ως ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού». Επίσης υποστηρίζει ότι αυτή η «ανεύθυνη διακινδύνευση της ασφάλειας και σταθερότητας» της ανατολικής Μεσογείου, είναι ο βασικός λόγος πίσω από τις αποτυχίες επίλυσης του Κυπριακού.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το