Κόσμος

Πρώην διευθυντής της CIA: Είχα προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην επέμβει στις προεδρικές εκλογές

Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι το περασμένο καλοκαίρι ο ίδιος προειδοποίησε τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB ότι τυχόν ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές θα έπληττε τις αμερικανορωσικές σχέσεις.

«Θα έπρεπε να είναι σαφές σε όλους ότι η Ρωσία παρενέβη θρασύτατα στη διαδικασία των προεδρικών εκλογών του 2016 και ότι (οι Ρώσοι) προχώρησαν σε αυτές τις ενέργειες παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας και τη ρητή προειδοποίησή μας να μην το κάνουν», είπε ο Μπρέναν καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Μπρέναν πρόσθεσε πως θεωρεί ότι ήταν ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που έθεσε το θέμα της παρέμβασης στους Ρώσους. Όπως είπε, αυτό έγινε σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 4 Αυγούστου 2016 με τον επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ. Τότε, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρέμβει στις εκλογές και ο Μπορτνίκοφ αρνήθηκε κάθε ανάμιξη της Μόσχας στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της CIA, ο ίδιος ενημέρωσε τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα καθώς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Συζήτησε επίσης το θέμα με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Ο Μπρέναν είπε επίσης ότι κατά την προεκλογική περίοδο υπήρξαν αρκετές επαφές μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων, ώστε να δικαιολογείται η έναρξη μιας έρευνας τόσο για την ενδεχόμενη συνεργασία με τη Μόσχα όσο και για τις ανησυχίες που σχετίζονται με τις προσπάθειες της Ρωσίας να «στρατολογήσει» Αμερικανούς πολίτες. «Είχα αξεδιάλυτα ερωτήματα στο μυαλό μου για το αν οι Ρώσοι είχαν καταφέρει να πείσουν Αμερικανούς –που εμπλέκονταν ή όχι στην προεκλογική εκστρατεία– να εργαστούν για λογαριασμό τους», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Μπρέναν απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε ένδειξη για την ταυτότητα αυτών των ανθρώπων.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν τον Ιανουάριο στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα προσπάθησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση και τη διαρροή μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το