Τοπικά

Προειδοποίηση για αθέμιτο ανταγωνισμό από την ασβεστοποιϊα που ζητεί άδεια καύσης ελαστικών

kafsi elastikon
Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση που αφορά το αίτημα χρήσης κοκκοποιημένου ελαστικού από ασβεστοποιϊα που βρίσκεται στην περιοχή του Βελεστίνου, το οποίο απορρίφθηκε ομόφωνα από το δήμο Βόλου μετά και τις αντιδράσεις φορέων όπως η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και ο Ιατρικός Σύλλογος. Σήμερα, με ανακοίνωσή του στον Τύπο, ο τεχνικός Διευθυντής της ασβεστοποιϊας CaO Hellas, Μηχ. Μηχανικός Msc Γ. Δημητριάδης, προειδοποιεί οτι η απαγόρευση της χρήσης κοκκοποιημένου ελαστικό σε επίπεδο Μαγνησίας, θα δημιουργήσει ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς υπάρχει εγκατάσταση στη χώρα η οποία έχει αδειοδοτηθεί από το ΥΠΕΚΑ για καύση ελαστικών. Ο ίδιος υποστηρίζει οτι η χρήση του κοκκοποιημένου ελαστικού από τις εγκαταστάσεις ασβέστη, με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, θα ωθήσει την ανταγωνιστικότητα μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ενώ ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα οδηγήσει σε κλείσιμο εγκαταστάσεων και σε χάσιμο θέσεων εργασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η CaO Hellas δραστηριοποιείται στην παραγωγή ασβέστη τα τελευταία 30 χρόνια, με τρείς εγκαταστάσεις (Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αμύνταιο) οι οποίες έχουν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, με υψικαμίνους τύπου PFRK (parallel flow regenerative kiln). Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιείται ασβεστόλιθος και ως καύσιμη ύλη φυσικό αέριο, υγραέριο, βιομάζα και πετρελαϊκό Κοκ (Pet-Coke). Η εταιρία μας παράγει ως επί το πλείστον προϊόντα τα οποία απευθύνονται σε όλο το εύρος της βιομηχανίας για την προστασία του περιβάλλοντος (τσιμεντοβιομηχανία, χαλυβουργία, παραγωγή ενέργειας κλπ.) με το μεγαλύτερο project στην ΔΕΗ, όπου αντιμετωπίσθηκε με απόλυτη επιτυχία η ιεκπομπή ρύπων (αποθείωση, απονίτρωση και αδρανοποίηση βαρέων μετάλλων κλπ). Η εταιρία, αποφάσισε μετά από 15 έτη λειτουργίας της εγκατάστασης στο Βελεστίνο και μετά από την έκδοση άδειας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με αρ. πρωτ. Φ1226/151/ΠΕΡΙΒ.9/14 για καύση τρίμματος ελαστικού επισώτρου σε μονάδα παραγωγής ασβέστη στην Αττική, να αιτηθεί από την αδειοδοτούσα αρχή την χρήση μιγμάτων καυσίμου που θα αποτελούνται από α) πετρελαϊκό άνθρακα, β) βιομάζα και γ) κοκκοποιημένο ελαστικό επίσωτρο.
Η χρήση του κοκκοποιημένου ελαστικού από τις εγκαταστάσεις ασβέστη θα ωθήσει την ανταγωνιστικότητα μεσούσης της οικονομικής κρίσης καθώς ενώ έχει υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο η τιμή είναι ελάχιστη σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή την απαγόρευση της χρήσης σε τοπικό επίπεδο της Μαγνησίας, δημιουργούνται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς υπάρχει εγκατάσταση η οποία έχει αδειοδοτηθεί για καύση ελαστικών, το οποίο κοστίζει περί το 1/4 από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα του εμπορίου. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί ότι η παραγωγή ασβέστη αποτελεί ιδιαίτερα ενεργοβόρο παραγωγική διαδικασία, όπου περίπου το 45 % του συνολικού κόστους, αποτελεί το κόστος του καυσίμου. Είναι σαφές λοιπόν ότι η αδειοδότηση σε μία μόνο εγκατάσταση ασβέστη δημιουργεί έντονα προβλήματα επιβίωσης στις λίγες εναπομείνασες -λόγω της μακράς κρίσης – εγκαταστάσεις, διότι όπως προαναφέρθηκε δημιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και επίσης αξιοπιστίας προς την πολιτεία και τις αδειοδοτούσες αρχές. Στην συνέχεια ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα οδηγήσει σε κλείσιμο εγκαταστάσεων και σε χάσιμο θέσεων εργασίας. Στην εγκατάσταση, 34 άτομα της CaO Hellas κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους λόγω της ζημίας που ήδη υφίσταται η εγκατάσταση από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι δεν τίθεται θέμα κερδοσκοπίας αλλά επιβίωσης στον έντονο αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η CaO Hellas
Όσον αφορά την χρήση του, όπως αναφέρεται στα BREF reference document του 2013, για τον κλάδο της παραγωγής τσιμέντου, ασβέστη και μαγνησίας επιτρέπεται η καύση του και γενικότερα η καύση αποβλήτων, εφόσον ικανοποιούνται συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η ομοιογένεια του υλικού και ο συνεχής έλεγχος των εκπομπών. Το κοκκοποιημένο ελαστικό επίσωτρο, αφού επεξεργασθεί και απομακρυνθούν τα μεταλλικά στοιχεία και τα λινά και κατόπιν κοκκοποιηθεί, θεωρείται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ, ως προιόν αντί απόβλητο και μπορεί να καεί στην ασβεστοβιομηχανία και συγκεκριμένα με την απόφαση με αρ. πρωτ. 115217/15.1.2009 χαρακτηρίζει το Κοκκοποιημένο Ελαστικό ως προϊόν και όχι ως απόβλητο, δεδομένης της συγκεκριμένης σκόπιμης (επί τούτου) παραγωγής του κατά την επεξεργασία των Ελαστικών Τέλους Κύκλου Ζωής. Σε προσφυγή στο ΥΠΕΚΑ, του Ελληνικού Συνδέσμου Ασβέστη διαμαρτυρόμενου για την αδειοδότηση και ταυτόχρονα αιτούμενου την ανάκληση της εν λόγω άδειας στην εγκατάσταση της Αττικής, το συμβούλιο του ΥΠΕΚΑ, έκρινε ότι το εν λόγω υλικό αποτελεί προϊόν και όχι απόβλητο και επέτρεψε την συνέχιση της λειτουργίας, ενώ προέτρεψε τα μέλη του συλλόγου άδειες καύσης του ελαστικού επίσωτρου.

Κατά την γνώμη μας, καθώς και ειδικών επιστημόνων, η καύση του κοκκοποιημένου ελαστικού εμπεριέχει κίνδυνο εκπομπής βλαβερών ρύπων εάν δεν τηρούνται αυστηρά τα μέτρα που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία , 1) ομοιογένεια του καυσίμου και 2) συνεχή παρακολούθηση. Παρά ταύτα η αδειοδότηση της εγκατάστασης στην Αττική δεν προβλέπει συνεχή παρακολούθηση. Η CaO Hellas πέραν των μέτρων που έχουν ορισθεί στην εν λόγω μονάδα προτείνει: α) χρήση καλύτερης υψικαμίνου σε περιβαλλοντική απόδοση με την χρήση PFRK τεχνολογίας (οι οποίες δεσμεύουν σε βαθμό μέχρι και 90 % των ρύπων στα προϊόντα ασβέστη, ποσοστό πολλαπλάσιο από τον περιβαλλοντικά επιβαρυμένο περιστρεφόμενο κλίβανο της ήδη αδειοδοτημένης εγκατάστασης), β) μίγμα καυσίμων για έλεγχο και ομοιογένεια στο ποσοστό των ρύπων, γ) σύστημα ροφητικής δέσμευσης ρύπων όπως SO3, SO2, NOx, Hg, HF και δ)σύστημα συνεχούς ελέγχου και παρακολούθησης των εκπομπών. Τα μέτρα που πρότεινε η εταιρία για την χρήση είναι πολλαπλάσια θεωρούνται επαρκέστατα και με πολύ μεγαλύτερο κόστος εφαρμογής, συγκριτικά με αυτά που αναφέρονται στην ήδη αδειοδοτημένη εγκατάσταση στην Αττική.

Τα παραπάνω μέτρα προϋποθέτουν συνθήκες χρήσης του κοκκοποιημένου ελαστικού ως καυσίμου σε βέλτιστο βαθμό και σε πολύ ασφαλέστερο πλαίσιο από την ήδη αδειοδοτημένη εγκατάσταση. Κατά την γνώμη μας, εφόσον το ΥΠΕΚΑ, έχει εγκρίνει ΑΕΠΟ σε εγκατάσταση του κλάδου των ασβεστοβιομηχανιών με πολύ λιγότερα προτεινόμενα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και δεδομένης της αρχής περί αθέμιτου ανταγωνισμού θα πρέπει να γίνει σε πανελλήνιο επίπεδο συνεννόηση ούτως ώστε ο κλάδος να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει με ίδιες συνθήκες ανταγωνισμού ώστε να μην δημιουργούνται, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη εποχή, ζητήματα άνισης μεταχείρισης των εταιριών μοιραία θα οδηγήσει στον θάνατο τους. Σε κάθε περίπτωση η εταιρία μας, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος λαμβάνει πάντα τα απαραίτητα μέτρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το