Τοπικά

Πιο εύκολη η προαγωγή στην επόμενη τάξη Λυκείου

LYKEIO

Πιο εύκολη γίνεται ξανά η προαγωγή των μαθητών στην επόμενη τάξη Λυκείου, καθώς επαναφέρεται ο βαθμός 9,5 ως μέσος όρος όλων των μαθημάτων, ενώ την ίδια στιγμή δεν θα προσμετρούνται οι βαθμοί των δύο πρώτων τάξεων στον τελικό βαθμό για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τελειωμό δεν έχουν οι αλλαγές στα Λύκεια που φέρνει η νέα πολιτική ηγεσία. Αλλαγές που κάνουν πιο ελαστικό το όλο σύστημα και είναι φυσικό να δημιουργούν χαμόγελα στους μαθητές.

Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε προχθές ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει τα εξής:

  1. Για το τρέχον σχολικό έτος (2014-2015) οι εξεταστικές διαδικασίες και ρυθμίσεις που αφορούν την απόλυση από το Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών της Γ’ Λυκείου παραμένουν ως έχουν.
    2. Δεδομένων των πολλών προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε σχέση με τον βαθμό προαγωγής, και προκειμένου να δοθεί χρόνος για την αναγκαία εις βάθος μελέτη του θέματος, επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος “εννέα και πέντε δέκατα” (9,5) όπως ενδεικτικά περιγράφεται στο άρθρο 32 του Π.Δ. 60/2006.
    3. Απαιτείται να ενισχυθεί ο αυτόνομος διδακτικός και παιδαγωγικός ρόλος της λυκειακής βαθμίδας. Στις επικρατούσες συνθήκες, το να συνυπολογίζεται ο βαθμός των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιβαίνει αυτόν τον στόχο ενώ οι σχετικές διατάξεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου δεσμεύουν προκαταβολικά και με τρόπο αντιπαιδαγωγικό το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για επόμενα έτη. Για αυτό τον λόγο, και μέχρι ολόκληρο το σύστημα εισαγωγής να μελετηθεί με νηφαλιότητα και εις βάθος, η βαθμολογία των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το αιτούμενο σύστημα εισαγωγής θα προκύψει μετά από ευρύ και οργανωμένο διάλογο και τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και των φορέων τους.
    4. Η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την τράπεζα θεμάτων για τους μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ Λυκείου παύει να ισχύει από την εξεταστική περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2015. Οι διδάσκοντες των οικείων μαθημάτων θα επιλέγουν, κατά την κρίση τους, τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων αποκλειστικά μέσα από την διδαχθείσα ύλη. Η τράπεζα θεμάτων μπορεί απλώς να χρησιμοποιηθεί συμβουλευτικά.
    Από τα παραπάνω φαίνεται λοιπόν ότι ο μαθητής δεν θα πρέπει να έχει βαθμό δέκα στα βασικά μαθήματα για να προαχθεί στην επόμενη Τάξη, αλλά μόνο με το 9,5 ως βαθμό μέσο όρο, θα μπορεί να προάγεται.

Η διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Βόλου κ. Καίτη Γαρυφάλλου υπογράμμισε πως «με αυτές τις αλλαγές το σύστημα γίνεται πιο ελαστικό για τους μαθητές. Για παράδειγμα στην προαγωγή με το βαθμό 9,5 δεν μένει μετεξεταστέος κανένας μαθητής, ενώ με το ισχύον σύστημα υπήρχαν μαθητές που παραπέμπονταν για το Σεπτέμβριο».

Ο διευθυντής του 6ου ΓΕΛ Βόλου κ. Αριστείδης Παπαδογεωργάκης σημείωσε πως «οι μαθητές νιώθουν μεγαλύτερη ανακούφιση με τις αλλαγές που ανακοίνωσε το Υπουργείο. Βέβαια εμείς οι διευθυντές προς το παρόν δεν έχουμε λάβει κάποια επίσημη εγκύκλιο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το