Ελλάδα

Προειδοποίηση λοιμωξιολόγων: Τα ρεβεγιόν θα φέρουν έκρηξη κρουσμάτων

“Καμπανάκι” για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, ενόψει της εορταστικής περιόδου, απευθύνουν οι λοιμωξιολόγοι, που προειδοποιούν ότι μη τήρηση των μέτρων μπορεί να προκαλέσει νέα έκρηξη κρουσμάτων φέρει πιο κοντά ένα τρίτο κύμα της πανδημίας από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας τόνισε στο Open, ότι υπάρχει τάση μείωσης τόσο στα κρούσματα, όσο και στους θανάτους και τους διασωληνωμένους, καθώς επίσης και στον δείκτη θετικότητας, αλλά -όπως επισήμανε- η πανδημία του κορωνοϊού επιμένει.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν σε σπίτια, παρά το lockdown, μπορεί να προκαλέσουν υπερμετάδοση του κορωνοϊού ακόμα και σε ελάχιστα λεπτά.

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση στους πολίτες να μην συγκεντρωθούν στα σπίτια για τον εορτασμό, πλην των στενών μελών της οικογένειας, καθώς, όπως τόνισε, ένας μόνο ασυμπτωματικός φορέας να υπάρχει σε μία οικογένεια μπορεί να προκαλέσει διασπορά. Τόνισε μάλιστα, ότι και μάσκες να φορούν όλοι κατά τη διάρκεια του γλεντιού, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μόλυνσης.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια κ.Παπαευαγγέλου η μετάδοση του κορωνοϊού σε ένα σπίτι 150 τ.μ μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα σε 8 λεπτά, εάν υπάρχουν 20 παρευρισκόμενοι και κανείς από αυτούς δεν φορά μάσκα, ειδικά μάλιστα «εάν πιάσουν και κανένα τραγουδάκι».

Γώγος: Γιορτές μόνο με την οικογένεια
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγο, οι πολίτες θα πρέπει να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα μόνο με την οικογένειά τους, με όσους μένουν μαζί στο ίδιο σπίτι.

Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, ο αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι. «Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.

Η θέση της επιτροπής για το ρεβεγιόν
Ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με την άποψη για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι και σημείωσε ότι δημιουργείται μια κάποια σύγχυση με τον αριθμό 9.

«Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον Σκάι, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει αλλά είναι όργανο που γνωμοδοτεί.

Δημόπουλος: Κρίσιμο το διάστημα των εορτών
Ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης στο ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος χαρακτήρισε κρίσιμο το διάστημα των εορτών μέχρι να έρθουν τα εμβόλια. Επισήμανε ότι οι συγκεντρώσεις στα σπίτια ενέχουν κίνδυνο ακόμη και με 9 άτομα, καθώς μπορεί πολύ εύκολα να μεταδοθεί ο ιός από κάποιον ασυμπτωματικό. «Όσοι περισσότεροι μολυνθούν, τόσα περισσότερα άτομα στη συνέχεια όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους θα μεταφέρουν τον ιό. Για αυτό η Επιτροπή ανέφερε δύο νοικοκυριά, γιατί όσο περισσότερα άτομα υπάρχουν τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος διασποράς».

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στους περιορισμούς στο άνοιγμα των εκκλησιών, σημειώνοντας ότι υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από την ειδική επιτροπή και το υπουργείο Υγείας και αναμένονται οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου.

Τελευταία φορά γιορτές με περιοριστικά μέτρα
«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι η τελευταία φορά που θα κάνουμε γιορτές κάτω από αυτά τα περιοριστικά μέτρα», είπε ο κ. Δημόπουλος, μιλώντας στο Mega. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην έναρξη του εμβολιασμού και τη διάχυση της ιδέας του εμβολιασμού και να ξεπεράσουμε το θέμα του αριθμού των πιστών που θα επιτρέπονται στις εκκλησίες σε μια κρίσιμη περίοδο που αρχίζουμε να βλέπουμε περισσότερο αισθητή πτώση κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Θα πρέπει να αποφευχθεί έξαρση του ιού στις γιορτές για να ανοίξουμε τον Ιανουάριο και να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων του lockdown μετά την 7η Ιανουαρίου, επεσήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το