Πολιτισμός

Πρεμιέρα για “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ” από την Πειραματική Σκηνή

Πρεμιέρα κάνει η Παιδική Σκηνή της Πειραματικής Σκηνής με το έργο «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 11.30 π.μ στο Θέατρο της Πειραματικής Σκηνής (Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας).

Το έργο είναι ένα κείμενο–ντοκουμέντο, μια καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού. Πρόκειται για έργο επιμορφωτικό, ιδιαιτέρως αφυπνιστικό στις μέρες μας όπου οι νεοναζί, ο φασισμός, ο κοινωνικός ρατσισμός και η ξενοφοβία απειλούν ξανά τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την ειρήνη, την ασφάλεια και κύρια την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την πίστη μας στους ανθρώπους, το ίδιο μας το μυαλό, την ύπαρξη μας!
Η ΄Αννα Φρανκ, ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής. Εβδομήντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το ημερολόγιο αυτό παραμένει η πιο συγκινητική ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και ένας συγκλονιστικός ύμνος στο ιδεώδες της ελευθερίας.
Η Άννα Φρανκ γεννήθηκε στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας το 1929.
Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία το 1933 αναγκάζει την οικογένειά της να καταφύγει στην Ολλανδία, για να αποφύγει τις διώξεις που εξαπολύει το ναζιστικό καθεστώς ενάντια στις εβραϊκές κοινότητες. Το 1942, η δεκατριάχρονη Άννα μαζί με την οικογένειά της κρύβονται στο πίσω μέρος ενός σπιτιού στο Άμστερνταμ.
Για τα επόμενα δύο χρόνια, θα καταγράψει στο ημερολόγιό της την οδυνηρή εμπειρία του εγκλεισμού. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια και χιούμορ, στις καταγραφές της έχει αποτυπωθεί ο αγώνας ενός κοριτσιού να διαφυλάξει, ακόμα και μέσα στον χειρότερο κίνδυνο, την ελευθερία της σκέψης, τη φαντασία και τη χαρά της παιδικής αθωότητας.
Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί στην Άννα ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα που έγραψε σ’ αυτό, την 1η Αυγούστου 1944. Γραμμένο στα Ολλανδικά, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. Διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και για την όπερα. Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής.

Το έργο παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά Μαρία Ζαχαριά, κοστούμια Βασιλική Μπέλιου, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, φωτογραφίες Αλκιβιάδη Μαρούγκα.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι : Δήμητρα Κυρατσούδη, Καριοφύλλης Καδόγλου, Δημήτρης Πανταζής, Γεωργία Ζορμπά, Ζωή Τσιάμη, Γιάννης Τσακλακίδης.

Το έργο θα παίζεται από την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου και κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ ως την Κυριακή 1 Μαρτίου με γενική είσοδο 5 €.
Παραστάσεις για τα σχολεία που θέλουν να παρακολουθήσουν το έργο θα δίνονται στον ίδιο χώρο, έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση με την Πειραματική Σκηνή στo τηλέφωνο 6944388045.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ζημία

Η εισαγωγή των Pos μπορεί να έχει ευρύτερες αρνητικές συνέπειες για τους τζίρους ορισμένων επιχειρήσεων,…

14 Ιανουαρίου 2024

Ανάγκη

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» για το 2024 είναι γεγονός, με στόχο την ενίσχυση της…

14 Ιανουαρίου 2024

Αργούν

Μπορεί το ΚΥΣΕΑ να συνεδρίασε προχθές, αλλά οι αλλαγές θα περιοριστούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και…

14 Ιανουαρίου 2024

Τέλος της ατιμωρησίας είναι η λύση στο ελληνικό ποδόσφαιρο

  ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Ι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, προπονητή ποδοσφαίρου Ότι το ίδιο το ποδόσφαιρο, μέσω των θεσμικών…

14 Ιανουαρίου 2024

Ο χώρος φύλαξης των αναμνήσεών μας

  Του Γ. Καπουρνιώτη Οι στιγμές της ζωής μας επιβίωσαν στον χρόνο μέσα από τις…

14 Ιανουαρίου 2024

Ινδικός αιώνας

  ΤΟΥ Κ. Α. ΜΟΡΑΡΟΥ Την περασμένη άνοιξη ανακοινώθηκε ότι η Ινδία ξεπέρασε σε πληθυσμό…

14 Ιανουαρίου 2024