Πολιτισμός

Βιβλία για μικρά και μεγαλύτερα  παιδιά από τις νέες εκδόσεις

Με δέκα νέες εκδόσεις βιβλίων για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά υποδεχθήκαμε τον νέο χρόνο.

Με την ευχή οι δράσεις φιλαναγνωσίας στα σχολεία να γίνονται όχι ευκαιριακά, αλλά συστηματικά και με στόχο οι μαθητές να αγαπήσουν το βιβλίο και να το εντάξουν στην ψυχαγωγία τους και όχι στις «υποχρεώσεις» τους.

Εξάλλου «με ελευθερία, βιβλία, λουλούδια και το φεγγάρι, ποιος θα μπορούσε να μην είναι χαρούμενος;», όπως είπε και ο Oscar Wilde.

Καλή χρονιά.

Καλές αναγνώσεις!

 

Επιμέλεια 

Χαριτίνη Μαλισσόβα 

Άλκη Ζέη, 

Με βάρκα ένα παπούτσι, 

εικόνες Φωτεινή Τίκκου, 

εκδόσεις Μεταίχμιο 

Όταν ένας άχρηστος Πόκεμον συναντά μια Μπάρμπι με ένα χέρι, μια ιστορία αγάπης γεννιέται και ένα περιπετειώδες ταξίδι ξεκινά, με βάρκα ένα παπούτσι…

Μια παιγνιώδης επαναφήγηση της ιστορίας του Μολυβένιου στρατιώτη, με πρωταγωνιστές δύο «ιστορικά» παιχνίδια, τον Πόκεμον και την Μπάρμπι, που συνέγραψε η αείμνηστη Άλκη Ζέη ως ένα μικρό συγγραφικό δώρο για τον εγγονό της.

Το κείμενο είχε μείνει ανέκδοτο μέχρι σήμερα και κυκλοφορεί ως εικονογραφημένο βιβλίο, με αφορμή το Έτος Άλκη Ζέη, με εικόνες της Φωτεινής Τίκκου.

 

Εύη Γεροκώστα, 

Σημάδια, 

εικόνες Ντανιέλα Σταματιάδη, 

εκδόσεις Μεταίχμιο 

Άλλα φαίνονται, άλλα είναι αόρατα.

Άλλα είναι περαστικά, άλλα δε φεύγουν.

Άλλα ξέρουν να παίζουν, άλλα δεν έχουν παίξει ποτέ.

Χνάρια στο δέρμα. Αναμνήσεις. Φυλαχτά.

Τα σημάδια μας.

Για το βιβλίο υπάρχουν διαθέσιμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

 

Ευτυχία Γιαννάκη, 

Κάτι βρομάει στου Πίτσου, 

εικόνες Σοφία Τουλιάτου, 

εκδόσεις Ίκαρος 

Το Πίτσι Πίτσου, το νησί των Πιτσιμπουίνων, είναι το πιο ασφαλές, αλλά και το πιο μυστήριο νησί στον κόσμο.

Μα ένα πρωί, γίνεται και το πιο βρομερό. Μια απαίσια μυρωδιά απλώνεται παντού την ώρα του μεγάλου διαγωνισμού μαγειρικής. Έτσι, ο Μικρός Μπλε, ο μοναδικός ντετέκτιβ του νησιού, αναλαμβάνει τη βρομερότερη υπόθεση όλων των εποχών.

Οι υποψίες πολλές, όμως για να λύσουν το μυστήριο και να βρουν τη συνταγή της επιτυχίας, τα Πιτσιμπουίνια πρέπει να δουλέψουν ομαδικά – και φυσικά να χρησιμοποιήσουν τη… μύτη τους!

 

Μαρία Γιαγιάννου, 

Οικογένεια δωματίου, 

εικόνες Ίρις Σαμαρτζή, 

Εκδόσεις Ψυχογιός (5-8 ετών)

Όταν ένα δωμάτιο επιμένει να είναι άδειο, τι μπορεί να το γεμίσει; Να ένας γρίφος για να επιλύσει η οικογένεια Δωματίου. Έχοντας μόλις μετακομίσει στο καινούργιο τους σπίτι, δύο γονείς, τρία παιδιά, μια γιαγιά και μια γάτα βρίσκονται κιόλας εκεί πριν καταφθάσουν τα πράγματά τους. Χωρίς παιχνίδια, βιβλία και οθόνες, τι απομένει να κάνουν στο άδειο σπίτι; Τι άλλο παρά να το γεμίσουν! Όμως με τι…;

Μια αστεία φαντασμαγορία δωματίου, που θέλει να διαβεβαιώσει κάθε παιδί, αλλά και κάθε γονέα, ότι ακόμα κι ένα άδειο δωμάτιο μπορεί να γεμίσει θαύματα μόνο με τη δύναμη της φαντασίας, ιδίως όταν η αγάπη ξεπερνά κάθε φαντασία.

 

Σοφία Μαντουβάλου, 

Μια φορά ήταν… η Κωλοτούμπα 

που έδεσε τον πόνο της φιόγκο, 

εικόνες: Κατερίνα Στούρνα, 

εκδόσεις Πατάκη (από 4 ετών)

Η αγαπημένη ηρωίδα της σειράς «Μια φορά ήταν… η Κωλοτούμπα» παρασύρει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς στις απολαυστικές της περιπέτειες. Με τη βοήθεια των φίλων της παύει να ονειρεύεται γλειφιτζούρια, μαθαίνει να φροντίζει σωστά τα δόντια της, κερδίζει τη μάχη με τον αόρατο εχθρό, την Τερηδόνα, και ανοίγει πλυντήριο δοντιών για τους μικρούς της φίλους.

 

Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, 

Ο Βίνσεντ διώχνει τα σύννεφα, 

εικόνες Ναταλία Καπατσούλια, 

Διόπτρα 

Ο Βίνσεντ ήταν ζωηρός, ονειροπόλος και εφευρετικός. Αμέτρητες ιδέες χόρευαν ασταμάτητα μέσα στο κεφάλι του, βάζοντάς τον, πολλές φορές, σε μπελάδες. Ώσπου, μια συννεφιασμένη μέρα, η φίλη του η Φράνσις είχε μια σπουδαία ιδέα!

Η νέα σειρά βιβλίων Σε Καταλαβαίνω βοηθά τα παιδιά να διαχειριστούν ευαίσθητα θέματα. Εδώ παρουσιάζεται μια τρυφερή ιστορία για τη ΔΕΠΥ – Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.

Τα βιβλία της σειράς:
*Ο Νόλαν Μετράει Τα Αστέρια.
*Ο Μπερτ Χάνει Τη Φωνή Του.
*Η Χόλι Γεμίζει Το Κόκκινο Σακίδιο.
*Ο Βίνσεντ Διώχνει Τα Σύννεφα.

 

Μάκης Τσίτας, Ράνια Μπουμπουρή, 

Η παράδοσή μας: Κάλαντα, Αινίγματα, 

εικόνες: Ανδριάνα Ρούσσου, 

εκδόσεις Ψυχογιός 

Τα δυο νέα βιβλία των συγγραφέων αποτελούν συνέχεια της σειράς Κάλαντα. Τα δυο πρώτα βιβλία αναφέρονται στις Παροιμίες και τους Γλωσσοδέτες. Τέσσερα πολύτιμα βιβλία – εργαλεία για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. 

Βιβλίο 3: Αινίγματα. 

Στα χρόνια των γιαγιάδων και των παππούδων μας, και των δικών τους γιαγιάδων και παππούδων, τα αινίγματα ήταν παιχνίδια που συνήθως παίζονταν ομαδικά: Χωρίζονταν οι παίκτες σε δύο ομάδες και έβαζαν αινίγματα η μία ομάδα στην άλλη, για να δουν ποια θα νικήσει: Ποια θα σκεφτόταν το πιο δύσκολο; Και ποια θα κατάφερνε να βρει τη λύση; Κι έτσι τα αινίγματα, που θυμίζουν μικρά ποιηματάκια και συνήθως κλείνουν με την ερώτηση: «Τι είναι;», έφτασαν μέχρι τις μέρες μας: Ζουν και βασιλεύουν και μας αρέσει πολύ να τα λέμε μεταξύ μας. 

Βιβλίο 4: Κάλαντα. 

Τα σχολεία κλείνουν τον Δεκέμβριο για τις διακοπές των Χριστουγέννων, δρόμοι και πλατείες στολίζονται, πόλεις και χωριά παίρνουν μια πιο χαρούμενη όψη. Έτσι είναι τώρα, περίπου έτσι ήταν και τα χρόνια τα παλιά. Φανταστείτε τις γιαγιάδες και τους παππούδες σας όταν ήταν παιδιά, με τα τριγωνάκια ή τα καραβάκια τους στα χέρια, να γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι ή στα μαγαζιά της αγοράς, παρέα με άλλα παιδιά, για να αναγγείλουν με τα κάλαντα τον ερχομό των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Είναι τόσο αγαπημένο το έθιμο αυτό, ώστε ζει και βασιλεύει μέχρι τις μέρες μας.

 

Κώστας Στοφόρος, 

Το γκαμπί του βασιλιά και το βασίλειο του Πολέριο, 

Σειρά: Οι κατάσκοποι της Γεωγραφίας, 

εκδόσεις Διόπτρα (από 8 ετών)

Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας ταξιδεύουν στον κόσμο και με την εφαρμογή Πορτολάνος λύνουν παράξενα μυστήρια!

Η Κρίστα ταξιδεύει σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας, το Λαντσιάνο, μαζί με τον ανυπόφορο αδελφό της, τον Κομνηνό, αλλά και τη μητέρα της. 

Είναι ενθουσιασμένη, επειδή επισκέπτεται την πατρίδα του Τζούλιο Τσέζαρε Πολέριο, ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην ιστορία του σκακιού, του αγαπημένου της παιχνιδιού στο οποίο διαπρέπει. 

Ωστόσο, σε ένα γειτονικό χωριό, το Κρέκιο, στον πύργο όπου φιλοξενείται το Βυζαντινό Μουσείο της περιοχής, κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό που θα οδηγήσει την ίδια και τον Φιλίππο, τον Ιταλό φίλο της, σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι. 

Θα βρει, άραγε, τις σωστές κινήσεις για να κερδίσει την παρτίδα; 

Γίνετε κι εσείς Κατάσκοποι της Γεωγραφίας, εξερευνήστε την Ιταλία και την ιστορία του σκακιού και ζήστε μια συναρπαστική περιπέτεια! 

 

Ζαχαρίας Παπαντωνίου, 

Τα Ψηλά Βουνά, 

απόδοση Διονύσης Λεϊμονής, 

εικόνες Εύα Καραντινού, 

εκδόσεις Αρτέον 

Ο τόπος μας είναι γεμάτος βουνά!

Στέκουν ακίνητα και μας καλούν κοντά τους με τη μεγαλοπρέπεια και την απόλυτα φαινομενικά ηρεμία τους. Μέσα όμως στα πλούσια και πυκνά δάση τους, κρύβουν αμέτρητες ζωές και εκπλήξεις.

Τρεις φωτιές, που άναψαν σ’ ένα τέτοιο βουνό, περίμενε μια παρέα παιδιών για να το εξερευνήσουν. Να γνωρίσουν έναν άλλο κόσμο. Τι θα συμβεί όμως όταν βρεθούν εκεί στήνοντας έναν μικρό οικισμό; Θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν;

Πόσο θ’ αλλάξει η ζωή όλων, μετά από αυτή την περιπέτεια και συμβίωση;

Ας ζήσουμε κι εμείς μαζί τους μέσα στη φύση, όπου τίποτα δεν περισσεύει και γεμίζει δώρα τον άνθρωπο.

Κι ας ανακαλύψουμε μαζί τους πως οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε μεταξύ μας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τα αποχαιρετιστήρια δώρα στην πόλη του Βόλου του Αμοργιανού ζωγράφου και γλύπτη Νικήτα Γρύσπου (Βόλος, Νοέμβριος 1939)

  Του Γιώργου Κοντομήτρου, γενικού γραμματέα της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών Με αφορμή την κυκλοφορία του…

14 Ιανουαρίου 2024

Έκρηξη ηφαιστείου στη νοτιοδυτική Ισλανδία – Στιγμιότυπα που κόβουν την ανάσα

Ηφαίστειο εξερράγη σήμερα στη νοτιοδυτική Ισλανδία, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται…

14 Ιανουαρίου 2024

«Ελευσίς» από τον Νίκο Αλεξίου

  Του Β.Δ. Αναγνωστόπουλου, ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ελευσίς, ποιήματα. Εικαστικές δημιουργίες της Κατερίνας Σαμαρά,…

14 Ιανουαρίου 2024

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον:«Η καταγωγή και η εξέλιξη του ανθρώπου» και «Τα μαθηματικά της ζωής»

  Του Μηνά Χαραλαμπίδη, βιολόγου Η καταγωγή και η εξέλιξη του ανθρώπου, Κρις Στρίνγκερ, Πίτερ…

14 Ιανουαρίου 2024

ΗΠΑ: Πλημμύρες ρεκόρ στις βόρειες πολιτείες, το νερό έφτασε τα 4 μέτρα – Δείτε βίντεο

Αντιμέτωπη με σφοδρή κακοκαιρία είναι οι κεντρικές και ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ καθώς από την…

14 Ιανουαρίου 2024

Αγιορείτικο συλλεκτικό ημερολόγιο 2024 Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου

  Του ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΠΑΤΡΙΚΟΥ Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου (Ι.Μ.Μ.Β) Αγίου Όρους (Α.Ο.) Άθω…

14 Ιανουαρίου 2024