Τοπικά

Πράσινη Αριστερά: Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί στη μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του λιμένα Βόλου 

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα Βόλου εκφράζει το Συντονιστικό Μαγνησίας της Πράσινης Αριστεράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιμένει να προωθεί στα σχέδιά της παρά την κρίση που βιώνει η χώρα και παρά την αύξηση της κερδοφορίας του λιμανιού τα τελευταία χρόνια. Η Πράσινη Αριστερά καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοδιοίκηση, ΤΕΕ, παραγωγικοί φορείς της πόλης, αλλά και η κοινωνία των πολιτών, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να μένουν σιωπηλοί σε αυτό που μεθοδεύεται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Πρόσφατα στις 31/3 αναρτήθηκε η πρόσκληση υποβολής, προσφοράς για πρόσληψη σύμβουλου συνεπεία έκθεσης για την ¨αξιοποίηση¨ λιμανιών, ανάμεσα σε αυτά και του Βόλου με στόχο την πούληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Όλα αυτά γίνονται σε εποχή κρίσης και ενώ σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ανακοινώνουν ότι θα προστατεύσουν κρατικές επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς των οικονομιών τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η κερδοφορία του λιμανιού και αυτό σε εποχή κρίσης.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΛΒ είχε ανατεθεί το 2019 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η εκπόνηση μελέτης για την προοπτική του λιμανιού, τη σχέση του με την πόλη του Βόλου και την οικονομία του καθώς και η σκοπιμότητα μεταφοράς του εμπορικού λιμανιού στον Αλμυρό. Η μελέτη δεν ολοκληρώθηκε ακόμη αλλά οι αρμόδιοι περί …άλλων τυρβάζουν, γιατί άλλες οι βουλές του Κυρίου….

Όλα αυτά γίνονται ενώ με το νόμο 4597/2019 το μοντέλο αξιοποίησης στηρίζεται σε ¨υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων¨ και όχι σε πώληση του κάθε λιμανιού, πράγμα που μπορούσε να συζητηθεί υπό προϋποθέσεις. Τώρα υπάρχει άραγε κάποιο σχέδιο για την ανάπτυξη του λιμανιού, και σε ποια μελέτη στηρίζεται αυτή η προοπτική ανάπτυξης;

Η πόλη και οι φορείς της πότε θα ενημερωθούν και θα εκφράσουν τις απόψεις τους; Ο Δήμος Βόλου και η περιφέρεια, το ΤΕΕ και οι άλλοι παραγωγικοί φορείς δεν πρέπει να ενημερωθούν; Η περίφημη ¨διαβούλευση¨ πότε θα γίνει; Μήπως αφού ληφθούν οι αποφάσεις και θα είναι πλέον αργά; Άραγε η πόλη και ο Νομός μπορεί να παρακολουθεί από μακρυά αυτά που αποφάσισαν ή θα αποφασίσουν κάποιοι για αυτούς και τα συμφέροντά τους; Οι εργαζόμενοι ποια θέση θα έχουν σε αυτή την πορεία;

Το λιμάνι του Βόλου είναι δεμένο με την πόλη και την Θεσσαλία ευρύτερα, την οικονομία της περιοχής αλλά και τον πολιτισμό της και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία από τους θεσμικούς φορείς, κι αν όχι – πράγμα δυστυχώς πιθανό- από τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Δια της σιωπής και της ανοχής, το μέλλον του λιμανιού δεν φαίνεται ευοίωνο. Είναι καιρός όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Αυτοδιοίκηση, ΤΕΕ, Παραγωγικού Φορείς, κοινωνία των πολιτών.

Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί σε αυτό που μεθοδεύεται.
Όλοι ξέρουμε που θα οδηγήσει αυτή η μεθόδευση…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το