Άρθρα

Πότε “καθαρίζει” ο άρρωστος οργανισμός από τον ϊό;

Του Απόστολου Παντσά
Λόγω σημαντικής διάδοσης του ιού στην τοπική κοινωνία το πιό συνηθισμένο ερώτημα είναι πότε γιατρές μου δεν μεταδίδω την ασθένεια και μπορώ να ξανακυκλοφορήσω.
Ο ΕΟΔΥ συστήνει να γίνεται το τεστ 14 μέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ.
ΟΜΩΣ σύμφωνα με μια έρευνα Ιταλών οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για 4.480 άτομα διαγνωσμένα θετικά στον κορονοϊό από την περιοχή Εμίλια-Ρομάνα (ένα από τα επίκεντρα της επιδημίας στη γειτονική χώρα) και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open, εισηγούνται ότι όσοι αρρώστησαν με Covid-19, θα πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο μοριακό τεστ, αφού περάσουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά το πρώτο τεστ, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι έχει εξαφανιστεί πια ο κορονοϊός από τον οργανισμό τους και έτσι ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού εν αγνοία τους.
Οι ερευνητές της Azienda Unita Sanitaria Locale-IRCCS di Reggio Emilia, επισημαίνουν επίσης ότι ο επανέλεγχος χρειάζεται, επειδή είναι ακόμη αβέβαιο για πόσο καιρό ένας ασθενής μπορεί να μεταδίδει τον ιό στους άλλους. Ο κορωνοϊός χρειάζεται κατά μέσο όρο 30 μέρες μετά το πρώτο θετικό μοριακό τεστ που διέγνωσε τη νόσο και 36 μέρες κατά μέσο όρο μετά τα πρώτα συμπτώματα, για να «καθαρίσει» από το σώμα του ασθενούς,
Σύμφωνα με τα ευρήματα τους, το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων των τεστ (τα οποία δηλαδή λανθασμένα καθησυχάζουν τους ασθενείς ότι δεν μεταδίδουν πια τον ιό) βρέθηκε αρκετά υψηλό -μία στις πέντε περιπτώσεις περίπου- στην αρχική φάση της ανάρρωσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, ύστερα από ένα πρώτο θετικό τεστ, ο επανέλεγχος ενός ασθενούς μετά από 14 μέρες, στις περισσότερες περιπτώσεις θα βγάλει το ίδιο αποτέλεσμα, ενώ ένα δεύτερο τεστ περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα θα έχει σχετικά υψηλό ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.
Αρα όποιος νοσήσει η είναι θετικός στον ιό μετά από τις 14 μερες έστω και αν κάνει τεστ και είναι αρνητικός  θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να είναι θετικός και άρα ότι μεταδίδει τον ιό μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 30 ημέρες. Κια βεβαίως να μην βιαστεί να κάνει το επαναληπτικό τεστ στις δύο εβδομάδες , αλλά στις 4  γιατί τότε το αποτέλεσμα θα είναι πραγματικά αξιόπιστο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το