Τοπικά

Νέο «χαράτσι» στο πετρέλαιο κίνησης – Κατά 4 λεπτά το λίτρο θα αυξηθεί η τιμή του

Την επιβολή ενός νέου ειδικού τέλους στο πετρέλαιο κίνησης που θα ανεβάσει την τιμή του 4 λεπτά το λίτρο, προσανατολίζεται η κυβέρνηση με σκοπό την ενίσχυση των πόρων, οι οποίοι με τη σειρά τους προωθούν την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των νέων, φιλικότερων προς το περιβάλλον τεχνολογιών, όπως αυτή της ηλεκτροκίνησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το μέτρο αυτό που είναι μια μορφή «ειδικού φόρου άνθρακα» (special carbon tax) ήδη εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και υπολογίζεται ότι θα ενισχύει μόνιμα τις «πράσινες» δράσεις κατά 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με Υπουργική Απόφαση το ποσό θα κατανέμεται ετησίως ανάλογα με τις ανάγκες.
Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας κ. Βάσω Κοντοχρήστου επισήμανε πως πρόκειται για ένα «πράσινο» τέλος στο πετρέλαιο κίνησης, μετά την οδηγία, ώστε μέχρι το 2030 να μειωθούν οι περιβαλλοντικοί ρύποι και τα νέα καύσιμα να έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.
Το αποτέλεσμα είναι η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης να αυξηθεί 3 λεπτά και αν προστεθεί ο ΦΠΑ, η αύξηση θα είναι της τάξης των 4 λεπτών το λίτρο. «Θα ανέβει η τιμή κατά 4 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ θεωρώ ότι δεν υπήρχε λόγος να μπει αυτό το ειδικό τέλος» τόνισε η ίδια για να προσθέσει: «Τιμωρούμε δηλαδή τους επαγγελματίες και αυτούς που χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης».

Όσον αφορά στην προηγούμενη καραντίνα, αυτή της άνοιξης, η κίνηση στα πρατήρια καυσίμων της Μαγνησίας μειώθηκε 80%, ενώ σήμερα με τη νέα απαγόρευση κινείται στο -70%. «Με το καθολικό λοκντάουν και το κλείσιμο των σχολείων αναμένεται αυτή την εβδομάδα η μείωση στα πρατήρια να φτάσει στο 80%» ανέφερε.
Ενδιαφέρον δεν υπάρχει στο πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με την κ. Βάσω Κοντοχρήστου, αν και η μέση τιμή στη Μαγνησία είναι στα 84 λεπτά το λίτρο. «Οι περισσότεροι γέμισαν τις δεξαμενές τους την άνοιξη και τώρα είναι στο σπίτι λόγω καραντίνας, καταναλώνοντάς το. Νέες παραγγελίες περιμένουμε να γίνουν από τον Δεκέμβριο» σημείωσε.

Οι τιμές στα υπόλοιπα καύσιμα αναμένεται μια μικρή αύξηση 2-3 λεπτά τις επόμενες μέρες. «Σύμφωνα με τους αναλυτές, λόγω και του εμβολίου που είναι όλο και πιο κοντά, το βαρέλι του μαύρου χρυσού αυξήθηκε στα 44 δολάρια και ίσως να έχουμε μια μικρή άνοδο στις τιμές των καυσίμων» επισήμανε.
Όπως όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι, έτσι και οι πρατηριούχοι στη Μαγνησία παλεύουν για να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους. «Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα λουκέτο στη Μαγνησία, όπως συνέβη το 2012, που έκλεισαν πάρα πολλά, κυρίως στην ύπαιθρο. Ένα-δυο πρατήρια που έκλεισαν τον τελευταίο καιρό, άλλαξαν χέρια. Εξάλλου στο παιχνίδι έχουν μπει κι άλλοι παίκτες. Το 30% των πρατηρίων καυσίμων είναι εταιρικά» σημείωσε η ίδια για να καταλήξει λέγοντας πως «το μέλλον είναι αβέβαιο μέχρι να ισορροπήσει όλη η αγορά. Όσο έχουμε κλειστή αγορά, δεν περιμένουμε κι εμείς δουλειά. Αυτά είναι αλυσίδα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το