Κόσμος

Πώς ένα γιγάντιο ψάρι ένωσε ιθαγενείς και έποικους στον Αμαζόνιο και γλίτωσε… από την εξαφάνιση

Το ψάρι pirarucu ξεχωρίζει ακόμα και στο μέρος με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη. Με βάρος που φτάνει έως τα 200 κιλά είναι το μεγαλύτερο από τα 2.300 γνωστά είδη ψαριών του Αμαζονίου. Ζει κυρίως σε λίμνες με πλημμυρικές εκτάσεις σε όλη τη λεκάνη του Αμαζονίου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Medio Jurua.
Το γιγάντιο ψάρι είχε φτάσει στα πρόθυρα εξαφάνισης εξαιτίας της παράνομης αλιείας. Αλλά σήμερα ο πληθυσμός έχει ανακάμψει στις λίμνες της Medio Jurua χάρη στη συνεργασία των ιθαγενών και των εποίκων που ζουν δίπλα από το ποτάμι.

Το 1990 με τη βοήθεια ενός Ολλανδού καθολικού ιερέα, οι παραγωγοί καουτσούκ οργάνωσαν και ηγήθηκαν μιας εκστρατείας για να πείσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δημιουργήσει το αποθεματικό εξόρυξης Medio Jurua. Πρότειναν να επιτραπεί στις κοινότητες του ποταμού να «παίρνουν» μέχρι ενός σημείου από τα φυσικά πλούτη του δάσους και των λιμνών. Αυτό λειτούργησε. Τώρα, οι τοπικές κοινότητες παράγουν acai, φυτικά έλαια και καουτσούκ και αφήνουν το δάσος «όρθιο». Μεγαλύτερη επιτυχία σημείωσε, δε, η διαχείριση του pirarucu.

Οι κοινότητες των εποίκων, οργανωμένες σε ενώσεις, σύναψαν επίσης συμφωνία με τους ιθαγενείς Deni, οι οποίοι υπέφεραν στο παρελθόν από τις εισβολές των λαθρεμπόρων καουτσούκ και ψαριού. Τώρα συμμετέχουν στη διαχειριζομένη αλιεία του pirarucu, γεγονός που βελτίωσε τις σχέσεις μεταξύ ιθαγενών και μη ιθαγενών. Η παράνομη αλιεία έχει μειωθεί σήμερα σημαντικά στην περιοχή και το pirarucu ακμάζει.

Μια ματιά στη γειτονική κοιλάδα Javari, όπου δολοφονήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο ο Βρετανός δημοσιογράφος Dom Phillips και ο ειδικός των ιθαγενών Bruno Pereira αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία και στην Medio Jurua.

Το σκηνικό αυτής της τραγωδίας είναι μια διαμάχη δεκαετιών μεταξύ των ιθαγενών και πρώην παραγωγών καουτσούκ, τους οποίους προσέλαβαν επιχειρηματίες για να ασκούν παράνομη αλιεία, με στόχο κυρίως το pirarucu.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το