Οικονομία

ΠΟΜΙΔΑ: Χαριστική βολή στη μεσαία ιδιοκτησία τυχόν αλλαγή του ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ

Οι επιπτώσεις που επέφερε στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία η φορολογία των ιδιοκτητών ακινήτων με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και οι εξελίξεις το 2018 με τις επικείμενες αλλαγές στις αντικειμενικές παρουσιάστηκαν στο 35ο επετειακό Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.

Το συνέδριοι  πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ιστορική αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, παρουσία πλήθους ιδιοκτητών και στελεχών της ΠΟΜΙΔΑ από όλη τη χώρα, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κτηματαγοράς.

Οι επιπτώσεις της φορολογίας στην ιδιοκτησία καταγράφονται μεταξύ άλλων σε πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ

Στην έναρξη του συνεδρίου παρουσιάστηκε μαγνητοσκοπημένος χαιρετισμός του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση της ΝΔ για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε διάστημα δύο ετών, προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στο επίπεδο των πραγματικών και θέσπιση κινήτρων με φοροαπαλλαγές για τις δαπάνες αναβάθμισης και ανακαίνισης των κτιρίων.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς επεσήμανε ότι «τυχόν μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ θα δώσει τη χαριστική βολή όχι μόνο στη μεγάλη αλλά κυρίως στη μεσαία ιδιοκτησία και θα εκθέσει χιλιάδες φορολογούμενους σε αστικούς και ποινικούς κινδύνους». Ανέφερε ότι «με το ισχύον φορολογικό καθεστώς και πολύ περισσότερο στην περίπτωση που αυτό γίνει ακόμη πιο επαχθές δεν μπορεί κανείς να περιμένει επενδύσεις στην κτηματαγορά. Κάτι που φαίνεται και από το ανύπαρκτο μέχρι στιγμής ενδιαφέρον συμμετοχής στους πλειστηριασμούς ακινήτων».

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ επανέλαβε το αίτημα «για απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το Δημόσιο για οφειλές κάτω των 50.000 ευρώ, αντί του σήμερα ισχύοντος ορίου των 500 ευρώ».

Αναφερόμενος εξάλλου στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία δίνεται παράταση τριών μηνών για τη διόρθωση λαθών που έχουν γίνει στο Κτηματολόγιο, σε περιοχές που είχαν οριστικοποιηθεί οι κτηματογραφήσεις πριν από μια πενταετία ο κ. Παραδιάς χαρακτήρισε «ανεπαρκέστατη τη ρύθμιση και επεσήμανε την ανάγκη να οριστεί 20ετής προθεσμία για τη διόρθωση σφαλμάτων σε βάρος των πολιτών, ίση με την προθεσμία που ισχύει για την έκτακτη χρησικτησία, διαφορετικά όπως τόνισε η ρύθμιση αυτή που είναι κατάφωρα αντισυνταγματική, οδηγεί – όπως έχει προειδοποιήσει κατ επανάληψη η ΠΟΜΙΔΑ – σε δήμευση ακινήτων μέσω του Κτηματολογίου».

Παρουσίασε εξάλλου τα σημερινά αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ που είναι:

 • Ένας και δημοτικός και όχι τρείς, οι ετήσιοι φόροι στα ακίνητα, με κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και του ΤΑΠ.
 • Διεύρυνση της φορολογικής βάσης προς αυτούς που δεν πληρώνουν καθόλου και όχι αυτούς που πληρώνουν ήδη τα περισσότερα.
 • Μείωση τιμών ζώνης και συντελεστών εμπορικότητας, μειωτικός συντελεστής 0,50 για τα κενά κτίσματα.
 • Φορολογία Μισθωμάτων: Να καθιερωθεί ενδιάμεσο κλιμάκιο 25% από 12.000 – 25.000 ευρώ και να καταργηθεί το κλιμάκιο του 45%.
 • Κληρονομιά-δωρεά: Να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα επαύξησης της φορολογίας, εν όψει και του κινήματος «ΔΕΝ …ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ».
 • Εκχώρηση ακινήτων προς εξόφληση φόρων ακινήτων: Να αναγνωριστεί ως μονομερές δικαίωμα των φορολογουμένων η δυνατότητα εκχώρησης αστικού ακινήτου πλήρους κυριότητας της επιλογής τους, εις εξόφληση χρεών άνω των 10.000 ευρώ.
 • Θέσπιση σοβαρών φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση και λειτουργική ανακαίνιση των υφισταμένων κτιρίων.
 • Μείωση της γραφειοκρατίας κατά την κατάρτιση μεταβιβαστικών συμβολαίων που σήμερα είναι πραγματικός Γολγοθάς.
 • Κατάργηση όλων των άχρηστων πιστοποιητικών τεχνικού χαρακτήρα που επιβλήθηκαν στις μεταβιβάσεις και μισθώσεις ακινήτων.
 • Παράταση των προθεσμιών διόρθωσης των πρώτων εγγραφών για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας.
 • Επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων και των διεκδικήσεων του δημοσίου από τους δασικούς χάρτες.
 • Αυτόματη άρση κάθε δέσμευσης ακινήτου από Κράτος ή ΟΤΑ μετά πενταετία.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο περιλαμβάνουν ακόμη τα εξής:

 • Φορολογία ακινήτων, αντικειμενικές αξίες, αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ με ΦΑΠ, φόρος υπεραξίας.
 • Φορολογία μισθωμάτων και νέα διαδικασία αναβολής φορολόγησης των ανείσπρακτων.
 • Εμπορικές μισθώσεις και μισθώσεις κατοικιών. Αντιμετώπιση δύστροπων ενοικιαστών.
 • Βραχυχρόνιες (τουριστικές) μισθώσεις κατοικιών. Οργανωτικές & φορολογικές ρυθμίσεις.
 • Νέα πολεοδομική νομοθεσία, αυθαίρετα, «Ταυτότητα Κτιρίου», επιθεωρήσεις στα κτίρια.
 • Δασικοί χάρτες, Εθνικό Κτηματολόγιο, άρχισε η «δήμευση» των αδήλωτων ακινήτων!
 • Διατηρητέα κτίρια, δικαιώματα – υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους, νομοθετικές πρωτοβουλίες.
 • Δημοτικά τέλη-φόροι, Τ.Α.Π., απαλλαγή κενών ακινήτων, ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ.
 • Αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση πολυκατοικιών, διαφορές συνιδιοκτητών.
 • Τρόποι και μέθοδοι οικονομικής θέρμανσης – κλιματισμού των κτιρίων.
 • Ασφάλιση κατοικιών, κτιρίων, περιεχομένου και κοινοχρήστων χώρων πολυκατοικιών στο πρόγραμμα ασφάλισης κτιρίων μελών «ΠΟΜΙΔΑ-INTERAMERICAN».
 • Ενημέρωση για τη δημιουργία προγράμματος ομαδικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα μέλη

Παρόντες στο συνέδριο ήταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιάννης Κουτσούκος, εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου Γιώργος Ρούσκας, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Θεόδωρος Σεραφείδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Δημήτρης Καψιμάλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής Βασίλης Σπανάκης, η γενική γραμματέας του Συνδέσμου Υποθηκοφυλάκων Ιωάννα Τζινιέρη, ο επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκτιμητικής . Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Νίκος Δίγκας – Χαρδαλιάς.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το