Τοπικά

Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής: “Το μνημείο πρέπει να ενώσει το χωριό και όχι να το χωρίσει”

Την πικρία της για τα επεισόδια που προκλήθηκαν στη Συκή με αφορμή τη μετακίνηση του μνημείου για τους πεσόντες, εκφράζει η διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γ.Ρηματισιδης», ξεκαθαρίζοντας ότι όσα έπραξε είναι αποφάσεις Γ.Σ., με στόχο την βέλτιστη ανάδειξη του μνημείου. “Το μνημείο πρέπει να ενώσει το χωριό και όχι να το χωρίσει”, τονίζουν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου και ενημερώνουν πως το πρωτότυπο μνημείο που εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυσική του θέση, τυγχάνει αχαρακτήριστο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και δεν είναι καταχωρημένο στο Εθνικό Αρχείο Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γ.Ρηματισιδης» δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί στα όσα λυπηρά συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο χωριό μας που έχουν ως συνέπεια να κηλιδωθεί η μνήμη αυτών που έδωσαν το αίμα τους για τη πατρίδα. Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι όσα πράξαμε είναι αποφάσεις Γ.Σ., με στόχο την βέλτιστη ανάδειξη του μνημείου.
Υπάρχουν επίσης, αποφάσεις του Τ.Σ. (υπ’ αριθ. 30/2020 από 16/12/2020) που παραχωρεί προς τοποθέτηση νέο χώρο. Με την υπ’ αριθ. 1 από 1/2/2021 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δ.Ν. Πηλίου, εγκρίθηκε η προαναφερόμενη απόφαση του Τ.Σ. Συκής. Πέραν της εξαγωγής του ‘’Σταυρού’’ ο Πολιτιστικός Σύλλογος δεν προχώρησε σε καμία άλλη ενέργεια, καθόσον πάγωσε η διαδικασία, αφού με την υπ’ αριθ. 18 από 19/3/2021 απόφαση της Ε.Π.Ζ. έγινε ανάκληση προηγούμενης απόφασης, προκειμένου να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες νόμιμες ενέργειες, τις οποίες αναμένουμε. Έκτοτε το ομοίωμα φυλάσσεται ακέραιο στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου. Οι νόμιμες ενέργειες που δεν έγιναν κατά την αρχική τοποθέτηση το 2019 συνοπτικά είναι: 1) ο φάκελος να εγκριθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου 2) να εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων / Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με το ν. 4495/2017. Επιπλέον να θυμίσουμε πως το πρωτότυπο μνημείο που εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυσική του θέση, εκεί που έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν κατά το Β.Π.Π., τυγχάνει αχαρακτήριστο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και δεν είναι καταχωρημένο στο Εθνικό Αρχείο Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου εμμένει στην άποψη του ότι το μνημείο πρέπει να ενώσει το χωριό και όχι να το χωρίσει και προς αυτή τη κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε, πάντα με σεβασμό και ενεργώντας στα πλαίσια του νόμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το