Τοπικά

«Πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να δώσει «ψίχουλα» αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους »

Απαράδεκτες είναι οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τις αποζημιώσεις των αιγοπροβατοτρόφων που επλήγησαν από τη Πανδημία, όπως σημειώνει η βουλευτής Κατερίνα Παπανάτσιου. Αυτό αποδεικνύουν τα 31 εκ. που προορίζονται για 40.000 περίπου κτηνοτροφικές μονάδες. Τα 4 ευρώ – ανά θηλυκό ζώο – είναι τραγική αποζημίωση για τους κτηνοτρόφους που πούλησαν κρέας σε τιμές εξευτελιστικές κατά τη περίοδο του Πάσχα και υπέστησαν τα άμεσα αποτελέσματα της κατακόρυφης πτώσης των εξαγωγών, λόγω της Πανδημίας. Παράλληλα, η προϋπόθεση για παράδοση γάλακτος, τουλάχιστον 100 κιλά ανά κτηνοτροφική μονάδα, θέτει αυτομάτως εκτός αποζημίωσης τις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες απομακρυσμένων περιοχών.
Φαίνεται ότι ο κ. Υπουργός και το επιτελείο του, που τόσο καιρό ισχυρίζονται ότι υπολογίζουν και «τεκμηριώνουν» την απώλεια εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων από τα περιοριστικά μέτρα της Πανδημίας, αγνοούν τόσο το κόστος εκτροφής των ζώων, όσο και το ότι η ορεινή Ελλάδα είναι γεμάτη από μικρές κτηνοτροφικές μονάδες που τη περίοδο πριν το Πάσχα εκτρέφουν τα αμνοερίφια και δε παραδίδουν γάλα ή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τυροκομεία.
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει την ανεπάρκειά της οδηγώντας στην απελπισία έναν σημαντικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής που στηρίζει τις δυσπρόσιτες και ορεινές περιοχές της Ελλάδας και έχει καταφέρει, παρ’ όλες τις δυσκολίες, να παράγει υψηλής αξίας διατροφικά προϊόντα όπως η φέτα και το κρέας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, είχε ενισχύσει το κλάδο μέσω του μηχανισμού των “deminimis” με 42 εκατ. ευρώ, παρά τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων και χωρίς τις επιπτώσεις της Πανδημίας.
Η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση δίνει τη δυνατότητα, σε μια κυβέρνηση που όπως λέει θέλει να στηρίξει το συγκεκριμένο κλάδο, να τον ενισχύσει οριζόντια με διπλάσια ποσά. Η πολιτική απόφαση όμως, της σημερινής κυβέρνησης, είναι να δώσει «ψίχουλα» αποζημίωσης στερώντας από τον κλάδο τη δυνατότητα να συνέλθει από τις επιπτώσεις της Πανδημίας και να δυναμώσει τη παρουσία του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Σε μια περίοδο που ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης απασχολεί τους Διεθνής Οργανισμούς, η κάθε χώρα θα πρέπει να βρίσκει τρόπους να ενδυναμώνει και να υποστηρίζει τον πρωτογενή τομέα της, ώστε να εξασφαλίσει επάρκεια τροφής για τον πληθυσμό της. Αντίθετα με τη πρακτική σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εγγυούνται το αγροτικό εισόδημα, στην δική μας χώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, επιλέγει να γυρνάει τη πλάτη στην αιγοπροβατοτροφία, που αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο ζωικής παραγωγής στην Ελλάδα και έχει πληγεί πολλαπλά από τις επιπτώσεις της Πανδημίας. Μάλλον, οι σημαντικές ενισχύσεις, αναλώνονται στοχευμένα στους λίγους και εκλεκτούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το