Τοπικά

Η πολύπλοκη νομοθεσία δημιουργεί νέες γενιές αυθαιρέτων

τεε1

Πολλές ασάφειες περιέχει ο τελευταίος νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων, ο οποίος θα πάψει να ισχύει από το Φεβρουάριο του 2015, με την ελπίδα ότι θα τεθεί επιτέλους «κόκκινη γραμμή» στην τακτοποίηση αυθαιρέτων, μια ιστορία τόσο παλιά όσο η Ελληνική Δημοκρατία. Στόχος του νόμου είναι να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση, δυστυχώς όμως υπερισχύει ο εισπρακτικός του χαρακτήρας, αφού το κράτος επιθυμεί να «ισοφαρίσει» τις χαμένες εισφορές από τα αυθαίρετα που κτίστηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια. Σημειώνεται ότι το κράτος έχει εισπράξει πανελλαδικά από τακτοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων 2,32 δις, εκ των οποίων ένα ελάχιστο ποσοστό κατευθύνθηκε στο «πράσινο ταμείο» όπως προέβλεπε ο νόμος. Τα υπόλοιπα χρήματα είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με μία υπό έκδοση ΚΥΑ αναμένεται να καλύψουν «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη σημερινή ημερίδα για την αυθαίρετη δόμηση  που διοργάνωσαν το ΤΕΕ Μαγνησίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας

τεε2

Οι μηχανικοί Γραμματή Μπακλατσή και Γιώργος Σιμώνης αναφέρθηκαν στα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν μηχανικοί και πολίτες, προκειμένου να κάνουν σωστή δήλωση του αυθαιρέτου. Η κ.Μπακλατσή εξέφρασε φόβους ότι η πολύπλοκη νομοθεσία θα οδηγήσει σε μια νέα «γενιά τακτοποιημένων αυθαιρέτων», λόγω λαθών από άγνοια ή βιασύνη στις δηλώσεις. «Δουλειά του μηχανικού είναι να τεκμηριώνει με επιστημονικό τρόπο την αυθαιρεσία και να προτείνει λύσεις, δηλαδή να συμβουλεύει τον ιδιώτη για το πώς θα τακτοποιήσει το αυθαίρετο, ώστε να μπορεί να εκδώσει τα σωστά έγγραφα που θα συνοδεύουν στο μέλλον κάθε συμβολαιογραφική πράξη, κάθε δικαιοπραξία».

Η ίδια επισήμανε επίσης ότι ο συγκεκριμένος νόμος έχει μια ιδιαιτερότητα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς εισάγει τη βεβαίωση του μηχανικού, γεγονός που μπορεί να ανακόψει την αυθαίρετη δόμηση.

Από την πλευρά του ο Γ. Σιμώνης τόνισε ότι είναι σημαντικό ο συγκεκριμένος νόμος να συμπεριλάβει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη μελέτη στατικής επάρκειας, ακόμη και των κατοικιών, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει και αυτό αποδεικνύει  την καθαρά εισπρακτική λογική του μέτρου.

Τέλος, ο δικηγόρος Ν. Μόσχος παρουσίασε κωδικοποίηση αποφάσεων, κυρίως δικαστικών, σχετικά με τη διαδικασία της ένστασης κατά της έκθεσης αυτοψίας αυθαιρέτου, και αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθείται στο ΣΥΠΟΘΑ, ένα πρακτικό ζήτημα που αφορά δικηγόρους και μηχανικούς και έχει απασχολήσει πολλές φορές τα διοικητικά κυρίως δικαστήρια. Τέλος ο Ι. Κόνσουλας, πρόεδρος συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείου Λάρισας, επισήμανε ότι το φαινόμενο της νομιμοποίησης αυθαιρέτων είναι διαχρονικό και, πέρα από νομικό, έχει και κοινωνικό χαρακτήρα. «Σε όλες τις περιόδους της ελληνικής δημοκρατίας, ακόμα και της βασιλευομένης, είχαμε φαινόμενα αυθαίρετης δόμησης, και στο τέλος τα αυθαίρετα νομιμοποιήθηκαν. Βλέπουμε ότι η αναστολή κατεδάφισης ή νομιμοποίηση των αυθαιρέτων  έχει καταντήσει έθιμο για την ελληνική κοινωνία. Και μέσα από αυτό, αναδεικνύεται το πελατειακό κράτος που, πιεζόμενο από πολίτες, αραιά και που, προχωρά στην τακτοποίηση ή αναστολή κατεδάφισης. Με πρόσφατη νομολογία που είναι ακόμη αδημοσίευτη μπαίνει νέα κόκκινη γραμμή και δέχεται τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που χτίστηκαν μέχρι 28 Ιουλίου του 2011».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το