Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επέστρεψε στην Ουκρανία τρία παιδιά που είχε απαγάγει

Ακόμη τρία παιδιά που είχαν απαχθεί από τη Ρωσία επέστρεψαν στην Ουκρανία, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο επίτροπος του ουκρανικού κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντμίτρο Λούμπινετς έγραψε ότι «το έργο της επιστροφής των παιδιών στην πατρίδα θα συνεχιστεί».

Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι περίπου 20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί από την Ουκρανία στη Ρωσία ή σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειας ή των κηδεμόνων τους.

Η Ουκρανία κάνει λόγο για έγκλημα πολέμου που ανταποκρίνεται στον ορισμό της γενοκτονίας σύμφωνα με τη συνθήκη του ΟΗΕ.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, αρνείται την κατηγορία και λέει ότι έχει προστατεύσει τα ευάλωτα παιδιά από την εμπόλεμη ζώνη.

Μέσα στην εβδομάδα η Ρωσία είχε επιστρέψει τέσσερα παιδιά από την Ουκρανία στις οικογένειές τους, έπειτα από μεσολάβηση του Κατάρ.

Το μικρότερο παιδί από τα τέσσερα ήταν δύο ετών και το μεγαλύτερο 17 ετών, ανέφερε το BBC.

Ο επαναπατρισμός αποτελεί μέρος πιλοτικού προγράμματος για την επιστροφή μερικών από τα χιλιάδες παιδιά που απήγαγε η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Η Ουκρανία δηλώνει ότι 20.000 παιδιά από τη χώρα απήχθησαν από τη Ρωσία, πιστεύεται όμως ότι ο αριθμός αυτών που απελάθηκαν με τη βία είναι πολύ μεγαλύτερος.

Πιστεύεται ότι μέχρι στιγμής έχουν επιστρέψει μόνο 400 παιδιά από την Ουκρανία πριν το Κατάρ μεσολαβήσει για την επιστροφή των τεσσάρων.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάρτιο του 2023, κατηγορώντας τον ίδιο και τη Ρωσίδα επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για την παράνομη αρπαγή των παιδιών.

Η Ρωσία επέμεινε ότι τα κίνητρά της ήταν καθαρά ανθρωπιστικά, υποστηρίζοντας ότι απομάκρυνε εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανόπουλα για να τα προστατεύσει από τον κίνδυνο.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το