Οικονομία

Ποιοι θα ωφεληθούν & πόσο από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Χαρακτήρα «γιορτής» θέλει να προσδώσει η κυβέρνηση στη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού το ποσοστό αναπροσαρμογής του οποίου σχεδιάζεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό πιθανότατα μέσα στην μεθεπόμενη εβδομάδα.
Το ποσοστό της αύξησης του νέου κατώτατου μισθού ο οποίος θα ισχύσει τελικώς από τον Φεβρουάριο θα κυμανθεί από το «5 έως το 10%» όπως λένε από το υπουργείο Εργασίας ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ενημέρωσης των θεσμών καθώς ο κατώτατος μισθός είναι από τα ανοικτά θέματα που θα συζητηθούν στη διαπραγμάτευση της 21ης Ιανουαρίου.
Στο μικροσκόπιο των θεσμών θα μπουν οι πιθανές επιπτώσεις στην πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας –εκτιμάται ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αύξησης τόσο ψηλότερα ανεβαίνει ο πήχης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας- αλλά και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει σειρά επιδομάτων αλλά και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων.

Η υπουργική απόφαση με το νέο ποσό θα υπογραφεί από την υπουργό Εργασίας στο β’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αφού συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο ενώ αναμένονται εξαγγελίες από τον Αλέξη Τσίπρα. Το θέμα του κατώτατου μισθού, δεν θα είναι «τεχνοκρατικό» αλλά και βαθιά πολιτικό καθώς οι ανακοινώσεις προγραμματίζονται ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για την 2η τριμηνιαία μεταμνημονιακή παρακολούθηση.
Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα λειτουργήσει ως «πέτρα στη λίμνη» προκαλώντας πολλές αλυσιδωτές επιπτώσεις. Το προφανές είναι ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αύξηση αποδοχών σε περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το αν πράγματι θα δοθούν αυτές οι αυξήσεις, εξαρτάται και από τη στάση που θα τηρήσουν οι εργοδότες. Για όσους δεν θελήσουν να επιβαρυνθούν με πρόσθετα οικονομικά βάρη, υπάρχουν λύσεις όπως η μείωση του ωραρίου εργασίας (μετατροπή μέρους των θέσεων εργασίας από πλήρους σε μερική απασχόληση). Επίσης, για να διευρυνθεί ο κατάλογος των ωφελούμενων, θα πρέπει οι εργοδότες να αποδεχτούν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αποτυπωθεί και στις νέες κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις. Αυτό, προφανώς θα χρειαστεί συλλογικές διαπραγματεύσεις και χρόνο.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στην πράξη, σημαίνει πολύ σημαντικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών δεδομένου ότι θα προχωρήσουμε σε κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού. Η αύξηση για τους νέους –σε επίπεδο καθαρών αποδοχών- μπορεί να φτάσει και στα 100 ευρώ. Για τους άνω των 25 σημαίνει τα εξής:

1. Αύξηση 5% σημαίνει ότι τα μεικτά θα διαμορφωθούν στα 615 ευρώ και τα καθαρά στα 517 ευρώ ενώ αύξηση 6% σημαίνει 621 ευρώ μεικτά και 522 ευρώ καθαρά. Σήμερα, η καθαρή απόδοση του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ είναι 492 ευρώ.
2. Αν επιβεβαιωθεί ποσοστό αύξησης της τάξεως του 10% που είναι και το… άνω άκρο των σεναρίων που κυκλοφορούν, τότε ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 645 ευρώ ή στα 542 ευρώ καθαρά δηλαδή η καθαρή αύξηση θα φτάσει στα 50 ευρώ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Εκτός από τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, θα επηρεαστούν άμεσα τόσο οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων που εμφανίζουν τα χαμηλότερα κέρδη (σ.σ οι κατώτερες εισφορές είναι συνδεδεμένες με τον κατώτατο μισθό) όσο και για μια σειρά επιδομάτων. Έτσι αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει και αύξηση:

1. Του επιδόματος ανεργίας που μοιράζει ο ΟΑΕΔ. Εκτός από βασικό επίδομα, επηρεάζονται και όλα τα υπόλοιπα επιδόματα (ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της ανεργίας, βοήθημα αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, εποχικό επίδομα ανεργίας, επίδομα επίσχεσης κλπ)
2. Των κατώτερων ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι εισφορές είναι συνδεδεμένες με τον κατώτατο μισθό του 25άρη άρα η αύξηση θα είναι αντίστοιχη με αυτή του κατώτατου μισθού. Το ύψος της κατώτατης εισφοράς, διαμορφώνεται σήμερα στα 168 ευρώ ενώ με αύξηση 10% θα φτάσουν στα 185 ευρώ ανά μήνα με την ετήσια επιβάρυνση να πλησιάζει στα 200 ευρώ.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το