Κόσμος

Ποια «Βασίλισσα Καμίλα»; – Οι Βρετανοί διαφωνούν με τον τίτλο, μόνο το 2% τον αναγνωρίζει

Οι Βρετανοί δεν θέλουν για βασίλισσα την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς – τελεία και παύλα.

Ο τίτλος «βασίλισσα» δεν αρμόζει στη σύζυγο του Βασιλιά Καρόλου της Βρετανίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών «Deltapoll», που δημοσιεύει η εφημερίδα «Mirror», μία εβδομάδα πριν την στέψη του διαδόχου της εκλιπούσας Ελισάβετ.

Το βρετανικό δημοσίευμα, που σχολιάζει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, επισημαίνει ότι το 35% των ερωτηθέντων προτιμά για την Καμίλα τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου» ενώ μόνο το 2% θεωρεί σωστό να αποκαλείται Βασίλισσα της Βρετανίας. Επιπλέον, το 21% υποστηρίζει ότι η δεύτερη σύζυγος του πρωτότοκου γιου της Ελισάβετ δεν θα έπρεπε να έχει καν τίτλο.

Πάντως, είτε το θέλουν οι Βρετανοί είτε όχι, σε μία εβδομάδα από σήμερα, στις 6 Μαΐου, η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς σε μία ιστορική τελετή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ θα γίνει βασίλισσα στο πλευρό του αγαπημένου της Καρόλου.

Το Μπάκιγχαμ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «βασίλισσα Καμίλα» στο προσκλητήριο της στέψης, το οποίο έχει αποσταλεί σε περίπου 2.000 επιφανείς καλεσμένους, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Οι αμφιβολίες και οι συζητήσεις για τη θέση της Καμίλα στον Οίκο του Ουίνδσορ χρονολογούνται από τον Ιανουάριο του 1999. Ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η σύντροφός του έκαναν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση ως ζευγάρι στο ξενοδοχείο «Ritz» στο Λονδίνο με την Βασίλισσα Ελισάβετ να βράζει στο… ζουμί της.

Δύο χρόνια νωρίτερα είχε αφήσει την τελευταία της πνοή η αγαπημένη πριγκίπισσα του λαού, Νταϊάνα. Γι΄αυτό και η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν αντίθετη με αυτή τη σχέση. Εξάλλου, και η πλειοψηφία των Βρετανών δεν ενέκρινε τη σχέση του διαδόχου του θρόνου με μια διαζευγμένη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών από προηγούμενο γάμο.

Ύστερα από έξι χρόνια σχέσης, το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου έχοντας λάβει τις «ευλογίες» της μητέρας του Καρόλου, Ελισάβετ.
Στις 9 Απριλίου του 2005, Καμίλα και Κάρολος παντρεύτηκαν σε μια διακριτική πολιτική τελετή με την Ελισάβετ να αρχίζει να μαλακώνει απέναντι στη νέα σύζυγο του γιου της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, τότε είχε συζητηθεί η πιθανότητα να γίνει η Καμίλα «πριγκιπική σύζυγος» – η πρώτη στην ιστορία της μοναρχίας. Τελικά, έλαβε τον τίτλο της δούκισσας της Κορνουάλης, μια διάκριση που δίνεται πάντα στους κληρονόμους του βρετανικού θρόνου.

Η νέα σύζυγος του Καρόλου θεωρείτο πάντα το «τρίτο πρόσωπο» στο γάμο της Νταϊάνα. Τον τίτλο αυτό είχε δώσει η ίδια στην Καμίλα, σε συνέντευξή της λίγους μήνες πριν πεθάνει, τον Αύγουστο του 1997. «Ήμασταν τρεις στον γάμο, οπότε επικρατούσε συνωστισμός», είχε δηλώσει η εκλιπούσα σύζυγος του Καρόλου.

Για πολλούς Βρετανούς πάντως, η Καμίλα, θα είναι η επίσημη ερωμένη του Καρόλου. Ωστόσο, η θέση της στη βασιλική οικογένεια δεν ήταν ποτέ πηγή προβληματισμού για τον Κάρολο, όμως -σύμφωνα με τα κοντινά του πρόσωπα- ήταν «κάτι που ήθελε να συζητήσει» με τη μητέρα του προτού να είναι πολύ αργά.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγους μήνες πριν τον θάνατό της (8 Σεπτεμβρίου του 2022) η τότε βασίλισσα Ελισάβετ εξέδωσε ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο, ξεκαθάριζε ότι ήταν «ειλικρινής επιθυμία» της να αναγνωριστεί πλήρως η νύφη της όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς. Ο τίτλος της Καμίλα ήταν «βασιλική σύζυγος».

Μετά τον θάνατο της μητέρας του όμως, ο Κάρολος ήθελε να βάλει τα πράγματα στη θέση του με την πρόσκληση για τη στέψη του να μαρτυρά τον νέο τίτλο της συζύγου του: «Η στέψη των Μεγαλειοτήτων τους βασιλιά Καρόλου Γ’ και βασίλισσας Καμίλα θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στις 6 Μαΐου».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το