Τοπικά

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου «Κοινωνία και Δίκαιο» του νομικού-ερευνητή Δημ. Σιάτρα

Παρουσιάστηκε χθες το νέο βιβλίο του νομικού-ερευνητή Δημήτρη Σιάτρα, ενός εργάτη της επιστήμης, πολυγραφότατου, συνεργάτη της «Θ» και οξυδερκή ανθρώπου, με αναζήτηση μέσα από πηγές των σημαντικών και επίκαιρων θεμάτων, που τυγχάνει ευρύτατης αναγνώρισης, με τίτλο «Κοινωνία και Δίκαιο» (εκδόσεις Παρισιάνου ΑΕ – Πανεπιστημιακές εκδόσεις), σε ένα κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτίριο Ματσάγγου.

Ο κ. Δημ. Σιάτρας τόνισε ότι «ο τίτλος του βιβλίου «Κοινωνία και Δίκαιο» προσδιορίζει επακριβώς το αντικείμενο της πραγμάτευσης. Το πρώτο σκέλος του αντικειμένου ανήκει επιστημολογικά στον χώρο της κοινωνικής ανθρωπολογίας και το δεύτερο στον χώρο της φιλοσοφίας του δικαίου. Οι κοινωνικές λειτουργίες προϋποθέτουν τις ρυθμίσεις του Δικαίου και το Δίκαιο δημιουργείται στη βάση των κοινωνικών αναγκών» για να συμπληρώσει: «Σε ό,τι αφορά στη διάρθρωση της ύλης αυτή είναι τριμερής. Στο πρώτο μέρος αναλύονται τα συστατικά στοιχεία και οι παράγοντες διαμόρφωσης της εξέλιξης της κοινωνίας. Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται οι διαπλαστικές πηγές του δικαίου και οι βασικές κατηγορίες του. Επίσης περιγράφονται οι κλάδοι του Δικαίου, δημόσιο, ιδιωτικό, διεθνές και εθνικό. Τέλος προσδιορίζονται οι σχέσεις του Δικαίου με την πολιτική εξουσία και την ηθική. Στο τρίτο μέρος ανιχνεύεται αυτή η δικαιική και κοινωνική αλληλουχία».

«Ένα επιστημονικό βιβλίο απαιτεί συγκέντρωση και έλεγχο εκτεταμένου υλικού, φυσικά μεγάλο μόχθο και συναίσθηση ευθύνης απέναντι στον αναγνώστη για ό,τι μεταβιβάζεται σε αυτόν» κατέληξε ο κ. Δημ. Σιάτρας.
Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισήμανε ότι το βιβλίο του Δημήτρη Σιάτρα είναι μια ενδιαφέρουσα φιλοσοφική πραγματεία, μελετάει τη σύνθεση μεταξύ δύο βασικών εννοιών, την Κοινωνία και το Δίκαιο.

Η κ. Αννίτα Πρασσά, δρ Ιστορίας, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. – Αρχείων Ν. Μαγνησίας, ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα δοκίμιο φιλοσοφικό, κοινωνιολογικό με θέμα Κοινωνία και Δίκαιο. Πραγματεύεται αυτές τις δύο μεγάλες έννοιες διαχρονικά και συγκριτικά, τις αναλύει και στο τέλος κάνει μία συνάρτηση των δύο αυτών εννοιών. Αποδεικνύει ότι το Δίκαιο είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας μιας ομαλής κοινωνικής ζωής και δικαιώματα αναφαίρετα που έχουμε, όπως ισονομία και ισοπολιτεία μπορούν να κατοχυρωθούν μόνο με την επιβολή του Δικαίου».
Στη συνέχεια σημείωσε ότι ο Δημ. Σιάτρας έχει χρησιμοποιήσει μια τεράστια βιβλιογραφία, αρχίζοντας από τους αρχαίους κλασικούς φιλοσόφους Πλάτωνα και Αριστοτέλη, προχωρώντας στον θεμελιωτή της κοινωνιολογίας τον Ογκίστ Κοντ, αλλά και τον Ιμμάνουελ Καντ, όπως και σε σύγχρονους κοινωνιολόγους, όπως ο Ντιρκέμ και ο Βέμπερ.

Ο κ. Θανάσης Σαμαράς, δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», τόνισε ότι «ο Δημήτρης Σιάτρας είναι ένας φοβερός εργάτης του πνεύματος, ένας εξαντλητικός μελετητής της παλαιάς και νέας βιβλιογραφίας, των ανθρωπιστικών επιστημών. Κάθε φορά που αρθρογραφεί ή κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο του τρομάζω όταν φτάνω στις πηγές, στη βιβλιογραφία που παραθέτει. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν σήμερα πολλοί διανοούμενοι που να έχουν καταβροχθίσει τεράστιο όγκο βιβλίων. Μπορώ να σκεφτώ τον παγκόσμιο Παναγιώτη Κονδύλη και τα ιερά τέρατα Παναγιώτη Κανελλόπουλο και Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο».
Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Μαρία Σπανού, συγγραφέας, ΜSc Ιστορίας.
Λοΐζος Ασβεστάς

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το