Κόσμος

Πλήρης στήριξη της ευρωβουλής στον Γιούνκερ

younker

Την πλήρη στήριξή τους στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασαν σήμερα οι εκπρόσωποι των βασικών πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής που ξέσπασε πρόσφατα στο Λουξεμβούργο.
Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι φορολογικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις (Tax Ruling) εφαρμόζονται σε 22 κράτη-μέλη.
«Τέτοιες συμφωνίες λαμβάνουν χώρα ακριβώς επειδή οι φορολογικές βάσεις είναι διαφορετικές», υποστήριξε ο κ. Γιούνκερ.
Όπως είπε, η κατάσταση αυτή είναι συνέπεια της έλλειψης της φορολογικής εναρμόνισης στην ΕΕ και επανέλαβε τη δέσμευση της Επιτροπής να καταπολεμήσει την φοροαποφυγή και να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας φορολογικής βάσης στην ΕΕ. Όπως είπε, η Επιτροπή θα προτείνει νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, που θα προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ των κρατών-μελών, για φορολογικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις.
Σχετικά με την έρευνα που ξεκίνησε η Επιτροπή για το θέμα της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών στο Λουξεμβούργο και σε άλλα κράτη-μέλη, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία «σύγκρουση συμφερόντων», καθώς όπως είπε, η αρμόδια Επίτροπος ανταγωνισμού, Μαργκέτ Βεστάγκερ, είναι ανεξάρτητη. «Έχω καθήκον να κρατήσω στάση αποχής κατά τη διάρκεια των ερευνών που γίνονται στο Λουξεμβούργο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Λαμβάνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη της πολιτικής του ομάδας προς την Επιτροπή και τον πρόεδρο Γιούνκερ, λέγοντας ότι το φαινόμενο της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων δεν είναι καινούριο και δεν παρουσιάζεται μόνο στο Λουξεμβούργο, αλλά και σε άλλες χώρες. Επιτέθηκε σε όσους αμφισβητούν την ακεραιότητα του νέου Προέδρου της Επιτροπής, κατηγορώντας τους ότι θέλουν να δώσουν την εικόνα μιας αποτυχημένης Ευρώπης.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το