Κόσμος

Πλήρης στήριξη από Μέρκελ και Φον ντερ Λάιεν στην Ελλάδα για το προσφυγικό

«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, είναι χώρα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και έχει επιδείξει υπευθυνότητα και έχει κερδίσει την υποστήριξή μας, η οποία θα οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αυτό δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας κατά την συνέντευξη Τύπου της τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας.
Στην συνέντευξη Τύπου, ένας Γερμανός δημοσιογράφος τη ρώτησε πόσους πρόσφυγες και μετανάστες μετανάστες από τη Λέσβο θα υποδεχθεί η Γερμανία. «Πιστεύω ότι το να αναφέρεσαι σε νούμερα είναι λανθασμένη προσέγγιση. 13.000 άτομα στη Λέσβο βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Η Γερμανία παρέχει υποστήριξη, βοηθώντας στο χτίσιμο του κέντρου υποδοχής στη Λέσβο», είπε.

«Από εκεί και πέρα, πρέπει να μιλήσουμε με την ελληνική πλευρά, γιατί είναι ελληνική επικράτεια και πρέπει να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι. Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι σημαντικό βήμα προόδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να διασφαλίσουμε τα πρότυπα υποδοχής στον νέο καταυλισμό. Η Μόρια δεν ήταν αποδεκτή», υπογράμμισε.
Σε σχέση με το πόσους πρόσφυγες και μετανάστες θα λάβει η Γερμανία, η προσέγγισή της ήταν καθαρά ευρωπαϊκή. «Ναι, η Γερμανία θα βοηθήσει, αλλά όχι μόνο η Γερμανία. Είμαστε μια ισχυρή χώρα, έχουμε την προεδρία, θα έχουμε σημαντική συμβολή, αλλά θα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου από την Ε.Ε.», τόνισε.

«Το νέο κέντρο υποδοχής θα διευθύνεται από οργανισμούς της Ε.Ε. και τις ελληνικές αρχές», πρόσθεσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Χρειάζεται να αποσαφηνίσουμε τις ευθύνες. Οπότε θα κάνουμε σαφείς συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές. Θεωρούμε πολύ σημαντικό το Σύμφωνο Μετανάστευσης που η Κομισιόν αποφάσισε να επιταχύνει. Και η Λέσβος θα ενταχθεί σε αυτό, θα είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα», τόνισε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το