Τοπικά

Η Κατερίνα Παπανάτσιου για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Σε δήλωσή της για την ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρει:

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ήταν η σκόπιμη και συστηματική εξόντωσητων ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και της Μικρά Ασίας, από τους μηχανισμούς της οθωμανικής κυβέρνησης, των εθνικιστών Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος του Μουσταφά Κεμάλ.
Οι διηγήσεις των Ελλήνων που έζησαν την καταστροφή συγκλονιστικές. Οι κραυγές για βοήθεια, οι φωτιές που κύκλωναν τις ζωές και το βιός τους, οι σφαγές, οι δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι. Οι διηγήσεις τους για την εγκατάστασή τους στη Πατρίδα συγκλονιστικές επίσης. Οι συνθήκες διαβίωσης σε τέντες και αντίσκηνα, η έλλειψη στοιχειωδών αγαθών και υποδομών,η καχυποψία και ο παραγκωνισμός.
14 Σεπτεμβρίου.
Ημέρα μνήμης της μεγαλύτερης εθνικής τραγωδίας στη νεότερη ιστορία της Χώρας μας.
Ημέρα τιμής στους χιλιάδεςπρόσφυγες της Μ. Ασίαςπου έζησαν τη φρίκη, μα τα κατάφεραν, με όπλα τους τις αξίες, τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη, γεμίζοντας την Ελλάδα – απ΄ άκρη σ΄ άκρη – με μελωδίες, μυρωδιές και χρώματα.
Ημέρα στοχασμού για το ανάστημά μας, ως άνθρωποι και ως λαός, απέναντι σε όσους έχουν χάσει τα πάντα, απέναντι στους πρόσφυγες των καιρών μας, που κι εκείνοι – θύματα των παγκοσμίως ασκούμενων πολιτικών -αναζητούν ελπίδα.
Μα και Ημέρα διδαχής για όσα μας χαρακτηρίζουν.

Σήμερα ειδικά, που η Τουρκική προκλητικότητα παρουσιάζει νέα έξαρση, προβάλλοντας παράνομες διεκδικήσεις, απορρίπτοντας τις διεθνείς συμβάσεις και καταφεύγοντας σε ρεσιτάλ παραλογισμού, ο ελληνικός λαός οφείλει να προτάξει τη δημοκρατία, τη σταθερότητα, τη δύναμη και την ενότητα που επιδείκνυε πάντα.
Τα ιστορικά γεγονότα δεν παραγράφονται. Η μνήμη του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μ. Ασίας παραμένει ζωντανή, να μας θυμίζει πάντα το καθήκον μας να αγωνιζόμαστε απέναντι σε κάθε μορφής αυταρχισμό, σε κάθε μορφής καταπίεση, απέναντι στον πόλεμο και τη φρίκη. Και να μας εμπνέει να στεκόμαστε ενωμένοι, υπερασπιζόμενοι τις αξίες μας, αυτές της δημοκρατίας, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, με ζητούμενο την ειρηνική συνύπαρξη των λαών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το